Nova Konfiguracija

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by Ghostbusters, Apr 4, 2014.

1. KingT

KingT Veteran foruma

Voltaza memorije je uvijek ista u svakom power play state.

To sto je Powercolor stavio voltazu na 1.5 u BIOS-u je zbog modela sa Elpida (W2032BBBG-6A-F) memorijom koje su spec na 1.5V i 6000MHz.

Sve Hynix rade na 1.6V po defaultu zato uvijek razvaljuju na review-ima.

Napisi oznaku memorijskog modula Hynix , mozes ocitati i sa Memory Information Tool programom.

Mada je nevazno jer moja Asus HD7950 DC2T V1 je imala Hynix koji je po spec na 1.5V i 1250MHz, a Asus ga je stavio na 1.6V po defaultu.

https://www.skhynix.com/products/graphics/view.jsp?info.ramKind=26&info.serialNo=H5GQ2H24AFR

Svi ovi memorijski chipovi od Hynix su medjusobno identicni samo su oni bolje binovani (bolji primjerci) ostavljni za najjace modele kartica i nose odgovarajucu oznaku i rade na 1.6V po potrebi.
    Sto u prevodu znaci da svi mogu da rade na 1.6V i 7GHz kao sto radi -R2C najbolje binovani primjerci.

2. dmr

dmr Veteran foruma

na kartici je ova T2C, znaci predvidjena da radi na 1,5V!?

3. KingT

KingT Veteran foruma

Pogledaj tabelu 1.5V za 1250MHz tj 5GHz, kod tebe radi na defaultu @ 1500MHz.

T2C je bila i na mojoj Asus pa je radila na 1.6V , to nista ne znaci, svi su chipovi isti samo su razlicito oznaceni prema kvalitetu bininga.

i T2C se najbolje klokaju :D

4. dmr

dmr Veteran foruma

Sad probao na 1.55V i radi na 1750, a na 1800 zaledi. Mozda ipak da ostavim na 1.55V i 1750MHz s obzirom na GPU klok.

5. KingT

KingT Veteran foruma

Ja sam svoju HD7950 drzao na 1750MHz memory (vMeM 1.6V stock), fin je to clock, dovoljan za svaki OC GPU-a.

Dva modela Asus HD7950 DC2T V2 sto sam imao imali su Elpidu na 1.6V stock, nijedna nije mogla preko 1625MHz a da poslije nekog vremena ne pocne bacati artefakte ili RSOD/GSOD.

Iako su V2 imale hladjenje na memoriji to nije pomoglo jer na V1 karti Hynix i bez hladjenja ide na oko 1800MHz.

I na GTX 780 koji sad imam Elpida ne ide preko 1650MHz, (modeli sa Samsung ili Hynix memom idu na preko 1800MHz)

Probaj mining na toj karti, sa 1070/1500 trebala bi izbaciti preko 700Khash/s sa Intesity= 13, gpu threads = 2 i Thread concurrency= 8192.

6. dmr

dmr Veteran foruma

A nista onda ostavim ovako na 1.55V i 1750MHz, a valja ovo jos testirati, jer sam probao samo 10tak minuta u crysisu 3.

7. Pionir

Pionir Overclocker

E hvala, aBd :wink:

Evo pogledaj, postavio Asus prije skoro mjesec dana i jos nije ukljucena :) :
    Sto blelaja, elem sto ja ne znam dobro pa trebam 3 umjesto 1 sat vremena, elem drugi problemi i obaveze...

Nego, ta promjena voltaze GPU memorije ide samo na jacim karticama ?

Mogu li ja to na nekoj svojoj kartici?

8. KingT

KingT Veteran foruma

Ne mozes podesavati voltazu memorije na tim kartama, to zavisi od kontrolera voltaze, na ovim HD7950 je obicno Chill koji je najbolji izbor. Znam da Asus na nekim modelima koristi Chill koji prekrsti u Digi+ (Npr na DC2 modelima HD79xx ili R9 290 i 280 serije).

Probaj na toj Asus mozda i moze jer ima Digi+ kontroler, ako je taj kontroler u stvari Chill onda bi moglo, ali zna i Asus da i druge kontrolere preimenuje u Digi+ koji nemaju tako velike mogucnosti kao Chill konroleri.

9. dmr

dmr Veteran foruma

Evo testiro sam podugo par igara i drzi se fino na 1750MHz i 1.55V, pa cu tako i ostaviti :)

10. er23

er23 Guest

Pozdrav svima,

Posto vidim da vas ima strucnih, potreban mi je savjet za konfiguraciju, igre su primarni dio iste.. Budzet iznosi 1500 KM
    Odlucujem se izmedju komponenti,pa mi bas i ne ide.. Pa krenimo redom:
    Procesor - proizvodjac je intel (o amd ne razmisljam) i5 ; to su serije (4570 , 4440) cijena nije bitna (kada je rijec o ovoj komponenti) koliko mi je bitno ulozeno dobiveno
    Maticna ploca bi bila H87 ili Z87 chipsetom ili z77 u slucaju 1155 socketa, mada ne bih klokao proc pa ne znam koji ce mi Z varijanta.. Ovdje mi također treba savjet, da li uzeti atx ili mAtx zbog,nisam siguran za odnos prostora i temperatura..naravno i konkretna preporuka
    Grafike sto se tice uzeo bih Ati- jevu r9 270x .. sad me zanima razlika u proizvodjacima.. asus , gigabyte, shapire,xfx,msi, i najjeftiniji powercolor r9 270x 2 gb – 340 KM
    Napojna kako sam informisan treba da bude kvalitetna da ne bi trpile komponente..Grafika zahtjeva 500W pa bih se odlucio za tako nesto do 550w max.. npr ThermalTake PSU 530W Smart SE ... prijedlog?
    Monitor mi treba 24 inca,ja sam se odlucio za 24" BenQ GL2460HM LED, koji ima odaziv od 2 ms, i rezoluciju 1920x1080,i nesto skuplji Dell E2414H 24" LED 8ms
    Planiram kupovati u winwin – u jer je najpovoljniji. Ako neko ima iskustva sa njima,zanima me da li OS daju gratis s obzirom da sve komponente kupujem kod njih..

Preporuke i savjete zlata vrijedne cekam,i unaprijed zahvaljujem.

11. joyjoy

joyjoy Aktivista

12. dmr

dmr Veteran foruma

On rece nisu bitne pare za cpu, onda je intel bolji. Vjerovatno hoce cpu koji ce promijeniti 2-3grafe.

13. joyjoy

joyjoy Aktivista

Može kupiti bolju grafu (pare nisu bitne ali je budžet 1500).. Intel je puno bolji ako se ide na sli ili CF a ovako nikakve vajde , bolje je R9 280 od R9 270 !

14. joyjoy

joyjoy Aktivista

15. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

Asus/Gigabyte H87, i7-4770 sa solidnim cooler-om, 16GB ram-a, 280X grafika, kvalitetno napajanje (Seasonic/Flextronics/Enhance/Delta/SuperFlower OEM). Ako ne planiraš ubacivati drugu grafičku ili PCI-E kartice, idi slobodno na ITX ploču i kućište (npr. Asus H87I-Plus i Corsair Obsidian 250D).

16. Pionir

Pionir Overclocker

Eto sada kada sam pogledao post Neo Bahamut Zero, http://www.tweaktown.com/articles/6319/ ... ndex5.html, znaci prije dva dana (2 days, 7 hours ago), vidim kako AMD-8150 radi kao singerica sa konkurencijom i7-4960X i novi I7 4790 :D

Treba naglasiti da AMD ima u biosu opcije za ustedu energije koje ne uticnu pretjerano na performanse i serija uopste nije predstavljena na taj nacin i opet sam pogledaj koliko trosi Intel na istoj stranici, a koliko FX-8150, posebno idle (npr dok surfas procesor radi do 8 % snage ! ).

Za razliku para Intel/AMD kupis plocu koja ima dobar audio i/ili AMD Radeon R9 290 Sapphire TRI-X ili GTX770 Gigabyte OC :mrgreen:

17. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

Skoro 15 godina sam kupovao isključivo AMD procesore, ali sada osim cijenom jednostavno nemaju konkurentan proizvod.
    Da ne napominjem kako su čipseti debelo zastarjeli.

Kad se već spominje potrošnja treba uzeti u obzir ogroman GPU koji se nalazi unutar Haswell-a. FX bi trošio 200W da kojim slučajem ubace neki R3 GPU.

18. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

To je @Pionir samo rijetka situacija. U praksi i3 u igrama ima performanse FX procesora. Tacno je doduse da novije igre naginju vecem broju jezgara, ali tek cemo vidjeti sta DX12 donese. Uostalom, proce jos bar 2 godine do DX12 igara, ne racunam sto ce u pocetku izaci 3 ili 4 igre koje samo nazor imaju DX12.

Realno za gaming nema potrebe preko Core i5, i to oko 3.3GHz je dovoljno za bilo koji GPU. To je default takt jednog 2500K recimo.

19. dmr

dmr Veteran foruma

Ne znam da li je zbog portova sa konzola ali rijetko koja igra koristi i i5 cpu preko 75% i kada za to ima potrebe, vjerovatno zbog programiranja za 3 jezgre. Jedine koje mi padaju na pamet da koriste cpu na 95-97%, i to samo na par mijesta, su crysis 3 i BF i tu se itekeko osjeti klokanje i5 cpua.

20. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Crysis 3 uzme i5 skoro 100%? Wow.