Nvidia Ada Lovelace - GeForce RTX 40x0

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by EL NINO CFC, Sep 23, 2022.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Naravno da vjerujem, nisam ni mislio da ce bit vise. Ovo je jos veca razlika nego izmedju 4090 i 4080, Ngreedia forsira flagship za koji realno i nema potrebe. Koji ce k**** kartica sa 600W TDP?

5070 ce opet bit sa 12GB VRAM.

2. Picoooka

Picoooka Komšija

Last edited: Sep 27, 2024
  3. dmr

dmr Veteran foruma

A kao da je potrebno vise od 16GB? Inace sam ja undervolto 4090 i ne ide potrosnja preko 360W, drzati na defaultnih 450W je bas nepotrebno

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

4. Stevie_Ray

Ne vjerujem, forsiraju sad jos vise 5090. Zato je tako ogromna razlika u specifikacijama. Nece oni gurat nista izmedju, sumnjam. Mozda bude defektnih 5090 pa da od njih prave "5080 Ti". Skupljaju ih i kad u jednom trenutku imaju dovoljno, izdaju kao "novi' proizvod. Ni prvi ni zadnji put da je tako.

Tako je nastala 4070TiS, od 4080 koje nisu bile posve ispravne. Zato im i treba godina da skupe, pa "refresh" izadje kasnije.
    I ja sam undervoltao 4070TiS pa potrosnja bude oko 180W. Nema sta GPU trosit vise.

5. Picoooka

Picoooka Komšija

Gledaj moje Aorus 4070 Ti Super Master i potrosnje na max OC od 376W u furmark 2 :D duplo veca potrosnja nego sa UV.

[​IMG]host images

6. dmr

dmr Veteran foruma

Furmark je za testiranje i cao :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

7. Stevie_Ray

Ma izgubio je smisao i za testiranje. Povuce toliko puno da ce svaka kartica dramaticno throttlat zbog power limita. Ja sam power limit na svojoj stavio na 85%. To dodje oko 240W, i da pokrenem Furmark, bila bi zakucana na 240W sa ko zna kojim taktovima. Tako da je to samo termalni test onda. A evo RDR2 koji trenutno igram, slicno kao i GoW 2018 i prije njega GoT, uzmu oko 180W, vrti se izmedju 175-185W, rijetko 200, ali zato rijetko i 160W. Taktovi zakucani na 2640MHz. Stock mislim da je 100MHz vise, ako i toliko. I stock u igrama uzme oko 240-250W.

8. Stevie_Ray

Evo doso mi cashback za 4070TiS. Dobio 85 EUR nazad, a platio 750. Kad sam prodao RTX3060Ti u masini koju sam maksuz za nju napravio (je ne mozes prodat GPU, al mozes PC), upgrade me izasao ravno 220 EUR. Not bad. :D

Picoooka likes this.
  9. Almir

Almir Komšija

Kupio bi ovu kartu, MSI NVidia RTX 4070 VENTUS 2X 12G OC na piku je oko 1250-1300 u radnji je oko 1400,pa bi išao na lokalu radnju radi garancije i sl. generalno sam mislio ići do 1700, pa sada nez jel ovo dobra kupovina.

10. Picoooka

Picoooka Komšija

Almir likes this.
  11. dmr

dmr Veteran foruma

Ja bih uvijek isao na polovne a jace grafe, ali to sam samo ja :D

12. Almir

Almir Komšija

ma generalno ništa ne uzimam polovno :)

13. zoi

zoi Veteran foruma

Mora neko kupiti novo da bi mi mogli kupiti polovno :D