Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. dmr

dmr Veteran foruma

2. mobsterc

mobsterc Overclocker

ako se tjera mak na konac, ove rezolucije za monitore i tv su hd, fhd, qhd, uhd, 2k i 4k bi moralo da ima horizontalno 2000 odnosno 4000 piksela da bi se tako zvalo, ali u mainstream je usao naziv 2k i 4k kao zamjena za qhd i uhd :D

Last edited: Jan 24, 2025
  3. zoi

zoi Veteran foruma

...

Last edited: Jan 24, 2025
  4. zoi

zoi Veteran foruma

Nego čovjek uradio undervolt i na 400w dobio - 6% performance.

5. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Dobro to je ocekivano. Ja svoju 4070TiS gonim sa nekih 200W, a 285W je TDP. Ne izgubim nista na performansama, mozda 2%.

Sent from my iPhone using Tapatalk

6. namik1985

namik1985 Novi član

7. Picoooka

Picoooka Komšija

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa eto, bolje hladjenje nego fe, pogotovo za memoriju.

9. Picoooka

Picoooka Komšija

10. namik1985

namik1985 Novi član

evo na olx radnja/profil Techno_Beast su ulistali 5090/80/70 seriju.

jel ko kupovao od njih? mislim, jesul pouzdani?

11. Picoooka

Picoooka Komšija

Prvo treba provjeriti da li su uopste u SA jer izgleda mi profil kao vecina OLX shopova iz BN sa laznom adresom.

namik1985 likes this.
  12. namik1985

namik1985 Novi član

klasika, i kad nazoves a treba ti nesto hitno "jooooj eto znaaaaaas, mi cemo to ovako onako"

šupickumaterinu

Picoooka and Qler like this.
  13. dmr

dmr Veteran foruma

14. zoi

zoi Veteran foruma

20c hladnija od FE na 35 dB i onda se neko pita što ljudi biraju AIB karte pored FE :)

15. Picoooka

Picoooka Komšija

16. dmr

dmr Veteran foruma

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nije nuzda druze, ne mora je niko kupiti. Zivot ide dalje i bez toga. Tako su i sa 40x0 serijom zavalili cijene, slabo isla prodaja pa izbacili Super modele sa manjom cijenom. Tada su i imali konkurenciju od AMD-a, sada nemaju.

18. Peacemaker

Peacemaker Aktivista

Izvinite za skretanje s teme ali moram da pojasnim svoju logiku:

Kad ostaris i izadjes iz fazona pa dok nesto skontas, vec bude kasno... Moja 2080ti usla u sedmu godinu. Par igri su bile problematicne ali uglavnom je bilo sve ok donedavno. Indy i par drugih naslova mi redovno pojede sav vram i dosadilo mi pa pogledam opcije na internetu. Na hard forumu, tip mi nudio 3090 za $500, kaze nova, neotpakovana. Haj' ne seri, kontam ali vidim 100% heatware i hard account mu dovoljno star da se na fakultet upise. Dok sam ja provjerio njegove prosle transakcije i ispisao poruku, kasno, vec prodana. Provjerim sa njegovom musterijom, fakat mu covjek novu kartu prodao. Kako moze neko malo bogatstvo na 3090 potrositi, sacuvati je 4-5 godina i onda pristati prodati za ~25% vrijednosti u odnosu na datum kupovine? 3090 mi zapela za oko zbog 24GB VRAM ali sad svaka ponuda gorka u odnosu na prvu... Pogledam rezultate poredjenja moje i 3090 kartice i zakljucim, ma nije ni to dugotrajno rjesenje.

Ali 4090 jest'. Neki glavonja mi prodaje FE za $1800. Znaci, ti si je za $1600 uzeo, dvije godine koristio, pa bi je sad za profit prodao? Nisam ti ja jarane "EVGA step up program" da ti 90% kupovinu 5090 sponzorisem. Kaze kartica je cista i kuca mu je smoke free environment. Ma boli me i da je puna blata i da si steku za stekom Drine nad njom pusio. Koju god 4090 pogledam, svi traze levate da ih za $1600-$2300 uvale.

Eh, eto tako sam ja do zakljucka dosao da 5090 kupim. Uspio sam malu svotu od zene sakriti. Sad najtezi zadatak dolazi, takmicenje sa skalperima naci karticu pri zvanicnoj cijeni...

7mediN likes this.
  19. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ma neces ti nju jos dugo kupiti. :D
    Previse ides u sitna crevca sto bi se reklo. Kakve veze ima sto je sada prodaje za vise nego je platio, tadasnih 1600$ ko sadasnjih 2600$.
    Nedavno gledam klip, reorder narudzbe iz 2022 za hranu, placeno 127$ a sada 414$ :D:D

ima li kakvih kuca za 5000$, cuo sam da je bilo 1920ih :D

Jedina nada ti je ako uletis u ove protection programe fol kod retailera pa uspijes prije skalpera, ali trebace mnogo mnogo srece. A proci ce sigurno koji mjesec dok se to sve stabilizuje. Brzo ti dosao sa 500 grafe na 2000$
    Bolje kupi polovnu 3090 ako nadjes tako 400-500, sacekas ove scalpinge i sranja, poslije je prodas i izgubis 100$ i kupis sta ti je volja, ne isplati se sekirati i cekati za 100$

a to za 3090, mozda je lik saradnik, radi recenzije, dobio kartu odvrtio par benchmarka i stoji u ormaru

Last edited: Jan 25, 2025
  20. zoi

zoi Veteran foruma

Šta ima tadašnjih 1600 ko današnjih 2600, pa nije izašla prije 20 godina nego prije 2 :)

Nego što ne ideš na 5080? Misliš da će ti 16GB biti malo?