Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Jos losija ideja. 3080 i sad kostaju kao prije dvije godine. 3090 povuce 450W a performanse kao 4070 Super, koja uzme 220W.

2. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Kako misliš? Ja znam koliko on želi dati za grafičku. 4070 vidim da skoro i nema polovnih, a cijene se vrte oko 1.300 KM pa na dalje.

3080 može sredit za 850-900 KM što bi bio idealan upgrade za njega na 2K rezoluciji jer RX 6700 XT više ne može da gura Warzone iznad 90 fpsova. Svakako igra jednu igru u životu :D

Ja sa DLSS na 3070 vrtim između 120 i 150.

Jesam pogriješio sa 3090, to bih za sebe nešto gledao da mogu testirati lokalne AI zbog 24 GB buffera. Masovno bih je undervoltao svakako :D

ECeh likes this.
  3. Stevie_Ray

3080 je vec polako 1080p kartica. Pricam za 10GB verziju.

6700XT je bolji izbor.

Sent from my iPhone using Tapatalk

bojler likes this.
  4. zoi

zoi Veteran foruma

Pa onda za nekoliko stotina KM može da se upgrade na 6800 xt ili 6900 xt, imati pristojan fps uz malo ulaganje i čekati bolje stanje sa grafičkim kartama.

5. Stevie_Ray

6800XT je potencijalno best buy polovna kartica. 6900XT, opet prevelika potrosnja, i ta kartica ima probleme sa kratkotrajnim power spikes, povuce puno vise a trenutke. Ljudi imali problema i sa 1000W PSU.

Sent from my iPhone using Tapatalk

6. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Već je ima i ne može jadan da izvuče 90 fpsova.

Još kada uskoro dođe DLSS 4.0 na Warzone, mmmm :D

FSR 4 sumnjam da će ikada doći na 6xxx i 7xxxx seriju. Ne znam kako bih mu to preporučio.

Ako može 4070 nabaviti povoljno, imat će to dug shelf-life sa DLSS 4 i Frame Generation koji će samo biti bolji kako vrijeme odmiče. A čekamo da vidimo šta će uraditi sa kompresijama tekstura, mogao bi buffer od 8 GB imati produženi vijek trajanja.

7. ECeh

ECeh Aktivista

Tuzan je gejmerski zivot. 6700 xt je odlicna sad za sad.

Qler likes this.
  8. Qler

Qler Veteran foruma

Ja ne vidim problem isto sa svojom :) sve ide bez problema na 2k :D

9. Picoooka

Picoooka Komšija

10. igor.g

igor.g Komšija

Scalpuje i NBB za 230EUR :D:p

Picoooka likes this.
  11. 7mediN

7mediN Aktivista

na idealo redovno izlaze rtx 5070 po 600e, skoro msrp

bojler likes this.
  12. Stevie_Ray

Naravno previse jer su te performanse bile za 600 prije godinu dana.

Ne zanima me koliko je msrp.

Sent from my iPad using Tapatalk

13. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

https://devblogs.microsoft.com/dire...-2-pix-neural-rendering-and-more-at-gdc-2025/

14. Stevie_Ray

Kao prvo dok to zbilja dodje, mozda bude korisno na 12GB karticama. Racunaj i da ce bit problema kao i sa Direct Storage, nijedna igra nije imala dobar DS koliko znam.

Tako da ne, VRAM je king. Obavezno minimum 16GB. 12GB trenutno za 1440p, u buducnosti ce to bit 1080p only.

15. zoi

zoi Veteran foruma

Dakle sad su to predstavili, mass adoption najranije za 5 godina. Ko se na to osloni loše će proći.

16. bojler

bojler Aktivista

Picoooka likes this.
  17. Picoooka

Picoooka Komšija

bojler likes this.
  18. Picoooka

Picoooka Komšija

bojler likes this.
  19. bojler

bojler Aktivista

Hvala, pričekat ću. Sigurno će biti još niže cijene na OLX-u, čim su već ove u shopovima iste kao i na OLX-u.

20. Picoooka

Picoooka Komšija