Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. mickey84

mickey84 Novi član

@Sebirad

Da, saglasan sam da je konektor korak unazad sto se sigurnosti tice, ali ako se obrati paznja prilikom instalacije (ako su kruci kablovi, prvo se smotaju kablovi pod uglom, pa onda gura konektor), nema daljnjih problema.
    Mislim da sam pisao ovdje i da smo pravili vise masina sa 2x RTX 4090 koje rade render 24/7/365 vec 2 i po godine, bez da stucnu. Temperature zica i konektora ni poslije toliko vremena ne prelaze 40 stepeni.

@bojler

Drago mi je da si zadovoljan, to je bas dobar deal, s’ obzirom na trenutno stanje i cijene.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

bojler likes this.
  2. Sebirad

Sebirad Aktivista

Imas kod Mitre profil 3090 kod njega su sve one rudarske ne mozes promasiti koju god uzmes

3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Stanje 5000 serije se pomalo popravlja, ali samo relativno u odnosu na release.

5070Ti je pala na oko 1000EUR, ali opet pokazuje kakva je to prevara jer je kartica nesto slabija od 4080S, a 4080S je toliko davno kostala. Obicna 5070 je oko 650EUR, dakle ista cijena kao nekad davno 4070S.

4. dmr

dmr Veteran foruma

A multi frame generation? :)

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

5. Sebirad

Sebirad Aktivista

Imam ja par dan 5080 asus tuf pa da ti objasnim za multi frame...
    2x 3x i 4x
    3x i 4x iako pise 150 fps u 4k i 220 fps real osjecaj je da ima 30-40 fpsa hahahah
    2x je ok i radi fino baca vise fpsa al za cijenu nije opravdano.. i sad ide najgori dio
    Igre koje podrzava su vecinom da ih moras kupiti, skinuti s piratskog sadrzaja jako malo ih ima ...
    Hajmo ovako trenutno multiframe-a nema jer staviti ga na cyberpunk na kojem radi jedino 2x je ocajnicki potez nvidie...
    U Alan wake 2 multiframe crasha ...
    Najgora stvar je sto moras instalirati zadnje drivere za 50 seriju da imas dlls4 i multiframe
    A forumi grme od Black screena
    Evo ti multiframe i nvidia

zoi likes this.
  6. dmr

dmr Veteran foruma

Pa valjda je jasno da sam napisao sarkastican post :)

7. Sebirad

Sebirad Aktivista

Ne nego se izvlacis sad ajd makar sam ti iskreno napisao za 50 seriju iz prve ruke hahahah

8. dmr

dmr Veteran foruma

e nek si mi se nagovorio, ako ti znaci :D

9. Picoooka

Picoooka Komšija

10. dmr

dmr Veteran foruma

Haha, ko na pijaci, sta te zadesi :D

11. zoi

zoi Veteran foruma

prvi april...

bojler likes this.
  12. Picoooka

Picoooka Komšija

Ovo nije 1 april i veoma je ozbiljan problem jer niko nije ocekivao da ce potrajati mjesecima.

13. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

AMD ima vec godinama bolje drivere. Ali i dalje je uvrijezeno misljenje da su Nvidia driveri bolji...

14. Picoooka

Picoooka Komšija

Ja sam se definitivno sa AMD grafama pozdravio 2015 god. nakon sto sam 7-8 godina koristio i svaka od 5 modela je imala veoma ozbiljne probleme ( black screen,artifakti,bsod,display driver stopped responding )
    Nakon 2015 god. kako sam presao na Nvidia grafe nikada ni najmanji problemcic od navedenih sa AMD nisam imo osim ponekad stuttering sa nekim driverima,ali to je najmanji problem uvijek se moze vratiti na stariji pouzdan driver.

7mediN likes this.
  15. 7mediN

7mediN Aktivista

kod mene isto, svaka kartica iz rx 5xx serije pravila probleme, najcesce bsod i error sa nekim radeon wattman.

kasnije predjem na gtx 1060 i od tad mirna glava

imao sam doduse prije par sedmica problem sa black screenom ali rijesio sve vracanjem drivera.

Picoooka likes this.
  16. Qler

Qler Veteran foruma

Ja sam ja mislim od 2005 godina na ATI/AMD... iskreno nisam nikad imao neki problem.. sad da li ja to nisam vidio, da li ne igram igre koje imaju neke probleme... ali ja nisam se imao na sta zaliti nikad..

17. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Ovi problemi sa black / red screenovima mislim da nisu driverski problemi, nego ultimativno nešto nije okej u hardveru. To je definitivno bio moj zaključak kad sam tri mjeseca pokušavao dijagnosticirati šta se dešava na mojoj RX570 tamo neke 2020... nisam mogao potrajati jednu partiju u Warzoneu. Undervolt, mijenjaj napojnu, mijenjaj driver, DDU, ova postavka, ona postavka. Univerzalni zaključak bio je da treba ići na RMA. Ali bila je to godina nestašice GPU-ova... :D

bojler likes this.
  18. Picoooka

Picoooka Komšija

Neces vjerovati ja sam imao BSOD sa Aorus X 360 AIO hladjenjem tj. gigabyte softverom :D sve navedene probleme sam imao sa bukvalno novim kartama,a black screen i artifakte pola godine u BF4 sa Matrix R9 280x i Gigabyte R9 290x WF
    U mome slucaju sve su to bili softverski problemi jer je kompletan hardwer poslije sa GTX 1070 radio perfektno .

Iskreno zadnjih 10 god. i ne znam kakvo je stanje sa AMD softverom jer nisam u toku.

bojler likes this.
  19. iPlay

iPlay Komšija

Što se tiče novijih naslova, prvi Warzone kada je izašao sam igrao na RX580 4GB i ne sjećam se da sam imao problema. Poslije kada sam ubacio Vega 56 pojavio se problem sa teksturama u igri i o tome se pisalo. AMD je to vrlo brzo riješio sa updateom drivera. Mislim da je bilo nešto povezano sa memorijom jer Vega koristi HBM2 umjesto GDDR5/6.

Sa RX 6700XT sam u Warzone/DMZ imao dva problema koja su bila vezana za DirectX grešku. Prvi je bio da se igra sruši i izbaci DirectX error kada koristim onaj thermalni spotter scope. Drugi, da se ponekad (ne baš tako često) isto sruši igra pri učitavanju gamea tj. Al Mazra mape. Vidjet ćemo sa novom 7900 GRE da li će se to dešavati.

U drugim igrama poput Bf1, Bf5, Bf2042 (ne računa beta verziju i probleme koje su imali na početku), COD kampanja i MP, AoE4, Act of Aggression, CS, FH4 i 5, Ghost Recon: Wildlands i Breakpoint, Planetary Annihilation itd. ... nisam primjetio neke probleme.

Last edited: Apr 7, 2025
  20. xman

xman Komšija

Ja sam pazario RTX 5070 Ti od kolege mickey84 i nisam prosao bez problema sa driverima. Jedna igra prestala raditi,u drugoj znacajan lag i stuttering.
    Ovo je ozbiljan problem vec kog ne mogu ili ne znaju otkloniti.