Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. Zer0

Zer0 Aktivista

A jeste, tesko ljudi napustaju "poznati teren"... a doprinijelo je mnogo da su svi pisali "lose" za W11...

Sto se mene tice, mene najvise privlaci novi GUI na W11 i dizajn, ali me do sad odbijalo to sto imam milion jednu specificnu stvar i postavku na W10, neke stvari su velike, a neke sitnice i onda ako mi nesto ne bude radilo to na W11, pa cak i neka sitnica, nasekiracu se..: )
    Planiram da predjem vec 3 godine, ovo cu ljeto vjerovatno...

Dosta igram stare igre, a imam i tonu nekih custom postavki i stvari, pa se nadam da ce sve raditi kao i prije...

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ako ti igre rade na win 10, radit ce i na win 11, ne brini oko toga. Bilo je svakakvih prica, manje fps u win 11. To je do sada sve ispeglano. Ja jedva cekao da predjem :D

Zer0 likes this.
  3. selvin

selvin Moderator

Nikad manja promjena izmedju dvije verzije nije bila, i vizuelno a i kernel strana. Kao da je neko temu novu nabacio.

Stevie_Ray and Zer0 like this.
  4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Leak za super seriju

Zer0 likes this.
  5. Picoooka

Picoooka Komšija

Last edited: Sep 29, 2025
  6. Picoooka

Picoooka Komšija

7. 7mediN

7mediN Aktivista

steta ova 5070 ti super je izgledala interesantno

Picoooka likes this.
  8. Picoooka

Picoooka Komšija

Vjeruj i ja sam bio zainteresovan za 5070 Ti Super 24GB :mad:

9. 7mediN

7mediN Aktivista

jos ako bi bila slicne cijene kao 5070ti, ne bih imao razlog za upgrade sigurno sljedecih 4-5 godina
    mislim da su to oni i sami skontali, pa ce na kraju eventualno izac samo 5080 super, i to po nekoj napuhanoj cijeni

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nestasica my ass, pa Nvidia je ta koja je najvise pokupovala memorijske cipove i profitirala iz ovog AI sranja.
    Nego jednostavno ne zele da se zezaju sa jeftinijim proizvodima.
    Firma vrijednosti 5 biliona moze sama proizvoditi sve dijelove ili barem uloziti u prosirenje kapaciteta proizvodnje u postojecim fabrikama.
    RTX 5060 i 5070 postoje samo da izbjegnu los publicitet i da AMD ima kakvu takvu konkurenciju, zato i jesu cigancili sa 12GB na RTX 5070. Najradije bi ih izbrisali iz ponude u potpunosti. Bit ce najjeftinija kartica milja dolara.

11. zoi

zoi Veteran foruma

rtx 5070 je baš žalosna kartica, tj 5060 sa pogrešnim imenom i cijenom.

Picoooka and Stevie_Ray like this.
  12. Picoooka

Picoooka Komšija

13. Zer0

Zer0 Aktivista

Zna li se ista za memoriju, da li ce i dalje 5080 super imati 24gb? I ja sam to bas cekao, ali eto docekacemo, ne zuri se : )

14. Sena

Sena Veteran foruma

Kazu da hoce; samo odgodjeno; nestasica GDDR7.

Zer0 likes this.
  15. Picoooka

Picoooka Komšija

Ako se obistine ove najave za Q3 2026 mislim da ce to biti besmislena kupovina jer najvjerovatnije da ce najdalje kroz pola godine nova serija biti izbacena.

Zer0 likes this.
  16. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ne mora biti, ovo mi smrdi na 6000 seriju krajem 2027.

Zer0 likes this.
  17. Sena

Sena Veteran foruma

Nvidia da ce izvuce sve iz RTX 5000 sto je moguce prije 6000 serije; tako da se slazem sa steviem ovde.

Zer0 likes this.
  18. Picoooka

Picoooka Komšija

19. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ha, obzirom koliko % Nvidia uzima i na memoriji, i bolje.

20. Picoooka

Picoooka Komšija

Hocu da kazem cim nvidia nema GDDR7 memorije za partnere to znaci smanjen kapacitet proizvodnje i nestasica tj. vece cijene ( scalping )

Otprilike sl. scenario kao sa ramom.