Nvidia Blackwell RTX 50-Series

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Picoooka, Jan 4, 2025.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Znaci da su glasine tacne, AMD RDNA 5 grafe ce biti dosta jake. Nema sanse da bi se Nvidia odlucila na ovaj korak tek tako. Navodno i 5070 Ti Super ide na 24GB.

3. dino73n

dino73n Veteran foruma

Realno 16gb je knap u danasnje vrijeme. BF6 zacas popuni momoriju do kraja. Tako da je neki futureproof sa 16gb vrlo upitan.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

4. Stevie_Ray

Otkud ti 5070 Ti Super? To je davno otkazano. Cak i 5070Ti se prakticki prestaje proizvodit.

Uglavnom 5050 sa 9GB je bolja od 5060 sa 8GB, bolja cak i od 5060 Ti od 8GB. Eto dokle je doslo.

5. Stevie_Ray

Drugo je to sto pojedine igre vole "uzet" VRAM, to ne znaci da je taj VRAM fakat potreban. Ja sam vec pricao kako sam vidjao 22-24GB VRAM usage u SW Jedi Survivoru. Nema teorije da je sav taj VRAM potreban. Ali, je li cemu ipak sluzi, mozda.

aNaToMiC ! likes this.
  6. Reventon

Reventon Veteran foruma

Jeste otkazano ali ako AMD izbaci RDNA 5 onda ide i Nvidia sa novim karticama 100%. Jer navodno AMD ide sa tri puta jacom karticom od RX 9070XT, 32GB gddr7 i 512bit sabirnicom. Moze biti za pola godine, godinu, ko ce ga znati.
    RTX 5000 super serija je davno bila spremna.
    Eto u tom tekstu je navedena i osakacena 5070 kao 5060 12GB gddr7.

7. Picoooka

Picoooka Komšija

Najavljeno je da ove godine nema novih gpu i cpu,a po najavama mozda nvidia izbaci 5090 Ti i tjt.

8. Stevie_Ray

Naaaah, to ce tamo 2028. Nema nista prije toga.

9. mickey84

mickey84 Aktivista

Po cemu ce nova RTX 5050 9GB biti bolja? Bice egal po performansama sa sadasnjom 5050 8GB, mozda 2-3% brza, a bice i skuplja.

Mimo toga, ove godine nece biti nikakvih novih grafa.
    Rtx 5000 Super serija je otkazana. Grafe su poskupile 20-50% u odnosu na prije pola godine, i trenutno cijene stagniraju. Ocekuje se da ove cijene ostanu do kraja godine. Rtx 5070 Ti 16GB i Rtx 5060 Ti 16GB se proizvode u bas smanjenom obimu.

10. Stevie_Ray

Zbog tog 1GB vise VRAM-a. To puno znaci. Ne bi bilo puno sa 16 na 17, ali sa 8 na 9, jest. Tu su mnoge igre marginalno na rubu “propasti”.

Sent from my iPhone using Tapatalk

11. mickey84

mickey84 Aktivista

Preslab je to GPU, pa da nabudze i 16GB DDR7 na RTX 5050.
    Kao sto rekoh, bice 2-3% brza od postojece Rtx 5050 8GB.

12. Stevie_Ray

Opet me nisi razumio. Nece bit mozda ni 2-3% brza i nije u tome poanta. Dodatnih 1GB VRAM ce ucinit karticu mnogo upotrebljivijom. A nisu ni performanse tako lose, to je nivo RTX4060 i nije puno ispod RTX3070. I po tim "sirovim" performansama brza od RTX3060 12GB. Znaci itekako joj treba svaki dodatni MB VRAM-a.

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Jest se ispatio ali je uspio, RTX 3070 16GB mod

Performanse su meh, mozda je trebao pokusati sa 3070 Ti ili 3080.

14. dino73n

dino73n Veteran foruma

15. Stevie_Ray

Ja al ima vec hotfix za to koliko sam upratio.

Lekcija je ne radit stalno driver update. Ja uradim svakih par mjeseci mozda.

16. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja sam ga odmah instalirao i nisam dozivio nikakav probelm. Sta vise imam boost u bf6 medjutim ne znam kome da ga pripisem jer sam uradio i win11 reinstall zajedno sa novim driverom.

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

Zasto uopste neko treba da dize voltazu na 5090? To slab fps ili sta? :)
    Ja 5070 Ti undervoltao na 0.885V i opet zadovoljan.

18. Stevie_Ray

Ja al sad je to problem, prije toga su bili ventilatori, prije toga nesto drugo...

I ja drzim 5090 na nekih 850-875mV, tu se krece uglavnom.

19. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kad im AI pise drivere, bit ce toga sve vise. Zamisli AI im bude kriptonit. :D

20. zoi

zoi Veteran foruma

Pa nije ovo beta driver, nego WHQL driver za koji je bilo sigurno instalirati kad je nvidia valjala sa driverima. Sad ne možeš ni to kako treba.