Nvidia Kepler

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Sena, Jan 24, 2012.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

2. KingT

KingT Veteran foruma

3. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Ja koliko sam razumio, gtx 780 je nekih 30-35% brza od gtx 680. Kada driveri sazriju, mozda ce ta razlika narasti na 40-45%. Za sada ne vidim razloga da se izvrsi upgrade ako neko posjeduje 670/680 ili 7950/7970, pogotovu s ovim pocetnim cijenama.

4. Sena

Sena Veteran foruma

Mogu izvuci 5% na drivere max, dobra karta pravo, da se ne bavim rudaranjem, uzeo bih sebi GTX 780, ali ovako vise struje potrosi nego sto izrudari, dok mi radeoni zarađuju odlicno u odnosu na potrosenu struju.

5. KingT

KingT Veteran foruma

Nije 30 - 35% brza vec svega nekih 5% koliko sam vidio na TPU review:

Kada se kloka na 1200/1960MHz u Battlefield 3 brza je 15% od stock GTX 680:

Nije me nesto odusevila u odnosu GTX 680 a i nije mogla jer je u pitanju rebrand chipa sa malo kvalitetnijom memorijom na PCB-u.

6. Sena

Sena Veteran foruma

KingT, covjek prica o GTX 780.

7. KingT

KingT Veteran foruma

Kontam da je pricao o GTX 770 jer su danas predstavljene, my bad. :eek:

8. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Ma ja, mislio sam na gtx 780 vs 680(670) / 7970(7950) pa onako nisam impresioniran. Pa cak oni koji posjeduju gtx 580 / 570 nece dozivjet neki veliki preporod ako pređu na 780 (jest da je razlika i u potrosnji).

Ovo se naravno odnosi na prosjecne gamere koji igraju na full hd ili manjim rezama.

Benchmarkeri i ljudi koji ne znaju sta ce s parama ne spadaju u prosjecne :p

9. zoi

zoi Veteran foruma

Kažeš da će se dobit poboljšanje od 30%-40% u odnosu na GTX680 a onda kažeš da nema smisla prelazit, i to još oni koji imaju GTX580. Pa ne znam koliko to tebi onda treba biti poboljšanje od jedne do druge generacije da se isplati preći? 70%?

10. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Pa ako trebam prodat svoju graficku karticu + doplatit jedno 1000KM kako bih ostvario 30-35% poboljsanja - to se za mene ne isplati. Naravno, cijene ce vremenom opasti ali bez obzira. A za ove sto imaju gtx 580 sam rekao da se nece preporoditi.

Sta znaci poboljsanje od 30%? Ako određenu igru ne mozes dovoljno fluidno igrati na svojoj masini pri određenoj xy rezoluciji, pa uzmimo da primjerice ostvarujes 30 fpsa u prosjeku (mada je nekim ljudima i ovo dovoljno fluidno), ovakvim upgrade-om ces prosjecni fps povecati s 30 na 40 fps. Pa i nije neko poboljsanje.

A ako vec ostvarujes 50 fpsa pa hoces upgrade kako bi zakucao 60 fpsa, opet nema smisla toliko doplacivati. Ovo je, naravno moje misljenje, dozvoljavam da se drugi ne slazu :)

11. zoi

zoi Veteran foruma

Ako trebaš puno love doplatit, to znači da imaš lošu karticu u tom trenutku i ti onda ganjaš high end kartu, tako da priča o poboljšanju tu nema smisla. A ovi što imaju 580 recimo, mogli bi fino prodati svoju kartu i uz doplatu dobiti značajno poboljšanje. Naravno da je suludo prodati 680 i dodat 200 KM za 780 radi tih nekih procenata :)

Kako god, ova GTX770 referentna izgleda samo tako, i rado bih je vidio u svom kompu :D

12. KingT

KingT Veteran foruma

Onda sacekaj jos koju godinu pa upgrade masinu. :p

Konkretno na Full HD, Ultra, 4x AA u Battlefield 3 GTX 580 izbaci 54 FPS a GTX 770 izbaci 80 FPS, to je za mene veliki upgrade i velika razlika, a GTX 770 kosta 400$.

Da ne spominjem da trosi skoro 100W manje i ima vise memorije.

13. zoi

zoi Veteran foruma

Ja se nafuram na ove grafe samo na ovim temama, sutra ujutro će to mene već proći :D

14. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Na piku 680 polovna ide za 750-800KM dok sam samo jednu 780 na piku nasao i cijena joj je 1550KM :)

Naravno, jasno je da su cijene nenormalno visoke pri launchu, ali ipak se mora relativno puno doplatiti za relativno mala poboljsanja po mom misljenju.

@KingT

Ako se uzme u obzir da koristis obicni 60hz monitor (kao sto vecina u BiH koristi), onda razlika 54 -> 60 fpsa nije uopste velika. Naravno, ova druga opcija je vise future proof, ali u tom zadatom trenutku ja ne vidim potrebu za upgrade-om, pa makar doplata mala bila.

15. KingT

KingT Veteran foruma

Druze onda ti stavi FPS cap na 30 frejmova i trajace ti GTX670 jos mnogo godina.. :smt005

16. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Nisam te bas najbolje razumio, ja koliko znam da razliku između 60 i 160 fpsa ne mozes primijetiti na obicnom monitoru.

Edit: moze se primjetit takozvani "tearing" :)

17. KingT

KingT Veteran foruma

Ne treba spamati dalje, ko jes kontao - skontao je. :wink:

18. NAILS

NAILS Moderator

Prca te malo king, veli stavi cap na 30 FPS i karta ce ti mnogo godina gurati igre na 30 FPS lock.

Da, monitori koji rade na 60Hz ce imati gori prikaz slike sa 70 FPS nego sa 60 jer nije sinhronizovan te zato i imas u igrama FPS cap na 60/vsync.

Isto vazi jel' i za 120Hz monitore i 120 FPS. I velika je razlika izmedju 60 FPS i tih 54 jer je 60 najfluidnije za 60 Hz monitor dok je baš čopavo tih pedesetak za recimo FPS igre mada sam razumio sta si htio reci, nije velika razlika u slićicama/prformansama.

I da, King je spominjao performanse karti, jedna baca tih nekih 26 slika/50% više sto nije zanemarivo. Pogotovo sto ti moze garantovati 60 FPS lock.

19. KingT

KingT Veteran foruma

Da i tih 54 FPS je prosjecno , sto znaci da min FPS pada sigurno na 30 ili nize.

A na GTX770 prosjek je 80, sto znaci da je velika vjerovatnoca da ti FPS nece pasti ispod 60, kod mene je tako a imam kartu slicnih performansi (sa Overclockom) kao stock GTX 770.

U BF3 nikada mi FPS nije pao ispod 60 , dok sa GTX 580 bi u zahtjevnim situacijama pao ispod 30 sto se itekako osjeti u online igranju.

20. Sena

Sena Veteran foruma

Ima reza i iznad 1080p, 1440p i 1600p je mnogo vise pixela od 1080p i tada moras jednostavno biti u toku ili imati cfx/sli da bi imao ugodnih 60 fps u novim naslovima.

Vsync nikada ne koristim, niti bilo kakav cap, iz razloga jer je input lag velik, a plus sa multi gpu je jos gore, a i tearing nestane skoro skroz nakon 100 fps.

Razlika u izvođenju igre između 60 i 160 se itekako vidi, igrao sam na 200 fps u BF3, i sve ide tako brzo, moram priznati da cak i ja koji sam ispod prosjeka u bf3, na short range sam redovno imao prednost, samo sto mene cpu koci da imam 200 fps konstantno, cak i na sve na max, opet mi je cpu usko grlo.