Odabir i kupovina TV-a

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Neo Bahamut Zero, Jul 18, 2007.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Eh to ce mu onda biti zajeb zesci. Ne vjerujem da su mu to naglasili u Hisense/Gorenje prodavnici kada je narucivao.

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

zippoo likes this.
  3. Haker

Haker Veteran foruma

Gledam u domodu, povoljno. [​IMG]

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

4. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

U pocetcima plazmi, bilo je nepisano pravilo da uparujes PS sa Braviom. Ali od pojave LG Oleda nekako je sve shiftalo na ostale proizvodjace.
    Iskreno vecina contenta je HD tako 4K displey ukoliko ne gura neki PS5 Pro i nema neke svrhe.
    Ne kazem da ne treba ici naprijed, ali content npr MojaTV ide sa compresovanim HD Ready stream-om ( bez obzira sta ti pise na STB-u) i fakat se ne vidi razlika ( testirao kuci na 50" HD vs 55" 4K).
    Kada se spojis na pravi 4K 60hz sadrzaj (Telemach 4K Sportklub), vidjeo sam kapi znoja na futbaleru.
    Sad sta je bolje mini led ili oled?

5. zoi

zoi Veteran foruma

Zar se još uvijek odlučuje kupovina po kvalitetu signala na moja tv? Po tome mogu televizori od prije 15 ili 20 godina.

Miniled bolje u osvjetljenoj sobi, oled u mračnoj.

Stevie_Ray likes this.
  6. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja trenutno gledam sport preko android boxa i iptv liste,gdje su mi arene FHD a strani sportski programi idu i u 4K.
    I kada tako gledam arene na boxu i onda se prebacim na moja tv,gdje su mi arene SD a ni HD nisu nista bolje...dodje ti kao da gledas u Minecraft :D ,da places.
    Tako da ja na moja tv nista i ne gledam,to jedino zbog mame i imam,inace ne bi ni palio nikada. I kada upalim tv,prebacim na one web kamere,gledam planine i slusam radio u pozadini.

7. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Pozdravljam raju. Mrsko mi otvarati zasebnu temu, pa evo ovdje: Imam sljedeću situaciju sa Sony tv-om (KD-75XH8096):

Primjetio sam u zadnje vrijeme da mi prilikom gledanja kanala sa statičkim elementima na mojatv ostaje čudan image retention. Nije klasični IR kao kod plazmi/oled, već blinkave/blještave linije. Ovako izgleda nakon sat vremena gledanja aljazeere:

Iste nestanu nakon 20-tak minuta puštanja drugog sadržaja.

Tv je pred istekom petogodišnje garancije, pa razmatram bi li vrijedilo pokušat reklamirati.

Korisnik s drugog foruma je pisao da je imao isti problem na Soniju, i da ga rješio promjenom izlazne rezolucije na mojatv stb s 1080p na 1080i. Testirao sam malo, i zaista ovog IR-a nema ni na jednoj interlaced (i) rezi, a ima ga na svakoj progressive scan (p).

Testirao sam i s monitorom, i nema IR-a nikako (neovisno o rezi), doduše, u pitanju VA panel, a tv je IPS.

Chatgpt je stava, da ako se ovo pojavljuje na svim ips ekranima u ovom setup-u (mojatv stb, 1080p) onda je krivac stb i ne vrijedi reklamirati. Ali ako drugi IPsovi nemaju taj problem, onda bih imao solidan case.

Sada ključni dio, zašto ovo pišem: ima li neko s ips tv-om + mojatv voljan da ovo testira kod sebe i dadne feedback?

Odete na potavke stba→ tv podesavanje → mediji → izlazna rezolucija → 1080p
    -Zatim na 30-40 min. ostaviti neki kanal sa statičnim elementima upaljen (mozda najbolje Aljazeera English broj kanala 457)
    -Na kraju pustiti neki grayscale clip sa youtube i provjeriti, ima li IR-a.

Hvala unaprijed :)

Last edited: Mar 8, 2026
  8. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja bi ti testirao ali oba tva u kuci su mi VA i nisam to nikada imao ni na jednom tvu. Jedino gdje sam to ikada dozivio uzivo je davno na jednom najslabijem Redmi telefonu...Redmi 9a i isto tako se pojavljivalo,kao burn in koji nestane nakon nekog vremena. Meni bilo cudno i zanimljivo ,najslabiji moguci telefon i to se javljalo.

IdeMedoSumom likes this.
  9. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Ipak hvala. Testirao sam kod prijatelja i nema IR-a. Reklamirao sam ovlaštenom Sony servisu, poslao slike i video. Vele nisu se s time do sada susretali, proslijedit će Soniju direktno.

zippoo likes this.
  10. zoi

zoi Veteran foruma

11. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

kvaju likes this.
  12. NaLe!

NaLe! Aktivista

Ima li ko preporuku za kakav 65''? Volio bih MiniLED, mada nije toliko bitno. Okvirno do 2k, plus minus stoja-dvije.

Najviše će se YouTube na njemu gledati, pokoji film, eventualno igre tu i tamo. Sistem mi nije bitan, i sad koristim Mi Stick.

Kod nas što god gledam po trgovinama, sem ovih Voxova i Grundiga mi je u pet deka, danas sam obišao i Neptun, Big Bang i Domod, slabo šta da imaju izloženo, obično je ili 55 ili 75.

13. ibran

ibran Aktivista

Hj sačekaj koji dan sad će toga biti na velikim popustima, zbog Mundijala za te novce moći ćeš dobar TV kupiti.

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa imas za te pare TCL c7 Mini led 65".
    To je najbolji TV za te novce a da nije OLED.
    Imas isto i C6,koji ima malo manje dimming zona ali haman da bi ti i on mogao za tvoje potrebe.
    Ako nema na stanju,biti ce uskoro,jer jebicno skace prodaja televizora pred svjetsko prvenstvo.

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Izasli su i Samsung mini led modeli za ovu godinu, Neo Qled QN70H i QN80H. Nisam upratio detalje i cijenu kod nas.
    Tcl je provjereno dobar.

NaLe! likes this.