Odabir i kupovina TV-a

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by Neo Bahamut Zero, Jul 18, 2007.

1. atfos

atfos Novi član

Pozdrav,
    zelim samo da se zahvalim u ime velikog broja onih kojima su ovi vasi savjeti od iznimne koristi. Nisam bio clan sve do danas, ali smatram da ovaj forum i ucesnici na njemu zasluzuju par rijeci hvale i zato sam tu, ali i da i ja preupitam koju.

A sad par laickih pitanja. Ja sam zainteresovan za kupovinu 40-42 inchnog tv, preferiram plazmu, ali svidja mi se i Samsung A656, ali trenutno nije u mom cjenovnom rangu (spreman sam ga sacekati do kraja godine, ne bi li malo pojeftinijo), njega sam vidio u Pevecu u Banjaluci sa full HD sadrzajem (reklamni materijal), a zainteresovan sam i za ove Panasonic plazme PV80 ili x10, ali nikad ih nisam vidio sa hd sadrzajem i cisto nagadam kako bi to izgledalo u usporedbi sa gore navedenim samsungom, da li je razlika drasticna ili podnosljiva. Dalje, da budem krajnje iskren sto se dizajna tice najvise sam fasciniran sa LG 42PQ6000, jer mi je on daleko najljepsi od njih. Posjedujem Sony HDR-HC3 (NTSC) kameru i njena rezolucija je 1080*1440 i volio bih da iz nje izvucem maksimum kad je kvalitet slike u pitanju. Osim toga bavim se i fotografijom i bitno mi je da tv sto bolje prikazuje fotke, jer bi ga ponekad koristio i za prikaz svojih fotografija. I na kraju sve to do 1500 KM.

Evo nabacah ja ovoga, i znam da je tesko sve to sjediniti u jedan model i to jos sa ovim financijskim ogranicenjem, ali eto, svaki savjet je dobrodosao meni, a vjerujem i mnogim drugim koji ce ovo procitati. Hvala! :idea:

2. Esh

Esh HWB

Pa hajde nam malo olaksaj sa odgovorom na pitanje - da li je ti vazniji dizajn televizora-plastike ili same slike? Jeste da ima puno postova, ali u ovoj temi se vise puta diskutovalo na PV80 i X10 pa ako ti nije mrsko, samo redom kreni.

3. Nani

Nani Komšija

Brao Enise, maloprije sam ukinuo stranicu jer ne mogu da shvatim ljude koji stavljaju dizajn TV-a ispred kvaliteta slike, na takve postove nemam volje da odgovaram.

4. atfos

atfos Novi član

Pa odgovor je logican sam po sebi, funkcija i kvaliteta su ispred estetike, ali kako na nasim prostorima covjek nema bas cesto priliku da "izvali" 1500 KM, onda kad odabere mora da i zivi neko vrijeme sa svojim odabirom, bio on dobar, prosjecan ili katastrofalan.

Moje dvojba da uprostim je sljedeca, u narednom periodu (5 godina) vjerujem da ce vecina sadrzaja dostupnog meni (iskljucujuci hdr-hc3 koji vec imam) biti u SD kvaliteti ili u nekoj hd rezoluciji ali najmanje u full hd, tako da mi kupovina Full HD Samsunga A656 ne izgleda kao optimalna investicija (jer i ovih 1500 mislim trositi na kredit) iako sam ocaran kvalitetom slike ovog tv-a u full hd, ali nisam nista vidio u SD-u pa s toga ne mogu ni komentarisati.

I tu onda dode prica o Panasonicu, o kome usput receno sam procitao tonu, i ako je upola dobar (bilo koji pv80 ili x10) koliko ga hvale ne moze da bude losa kupovina, i na neki nacin to je tv o kome sam najvise razmisljao. Medutim, citajuci po forumima, uglavnom britanskim, ljudi koji su imali priliku vidjeti LG pq6000 pored panasonica x10, tvrde da mu je slika u najmanju ruku podjednako dobra, a vecina tvrdi i bolja. Ja to ne mogu pogledati, jer u predjelu BiH u kojem ja zivim, nema nikako LG-ja, a kamoli jednog pored drugog, i za to molim vas za pomoc.

Interesuje me da li kod gledanja videa sa moje kamere koja je u rezoluciji 1080*1440 sa distance od nekih 3,5m na nekoj od ovih plazmi, i samsungovom lcd-u razlika u kvaliteti biti ogromna, podnosljiva ili zanemarljiva.

I na kraju opet estetika. Ja zaista cijenim i rad dizajnera, i ako bih birao izmedu dva proizvoda od kojih jedan ima znatno bolji dizajn njega bih preferirao i pod cijenu da je u nekoj mjeri inferiorniji.

Evo nadam se da sam sad malo jasniji. Hvala!

5. Nani

Nani Komšija

Recenzije sa britanskih sajtova slobodno ne citaj, jer su modeli za britansko trziste pocevsi od Panasonica pa do LG-a razliciti od EU modela obicno u elektronickom modulu.
    Nadalje tu je marketing, koji u zadnje vrijeme probija LG do nebesa, pocevsi od PQ30 pa do PQ6000 i blu-ray playera BD370 i BD390.

Svaka LG plazma ima problema sa fosfornim tragovima i ima slabiju crnu boju od Panasonic i Samsung modela.

Tvoje je pitanje da li uzeti Panasonic 42X10 ili Samsung B450 a ne LG 42PQ6000.

Trenutno testiramo X10 koji je jako slican G10-ki i dizajn je fenomenalan, puno bolji do prijasnjih modela sa glossy black dizajnom i blago zaobljenim rubovima.

Prikaz 720p sadržaja na X10-ki je nevjrovatno dobar plus što ovaj model ima i DVB-T tuner pa si miran i kad dodje digitalna transmisija kod nas.

Dubina crne boje je 0,05cd/m2 dok je kod proslogodisnjeg modela PV80 bila 0,08cd/m2.
    X10 ima i Game mod koji uključuje orbiter funkciju protiv burn-ina prilikom igranja.

On ti je oko 1500km sa dostavom.

Tvoje je da se jos raspitas i odlucis.

6. atfos

atfos Novi član

Hvala Nani, uvjerio si me! E sad gdje ga kupiti, neophodno je da ima dostava, jer sam u S. Mostu. Zatim, gdje kupiti kompatabilan nosac za zid, jer imam jednog aktivnog (18 mjeseci), koji obori sve sto dohvati.

7. Nani

Nani Komšija

8. atfos

atfos Novi član

Evo danas sam uplatio, kupio x10 + nosac, i vjerovatno ce ves sutra biti isporucen. Sad jedno sasvim drugo pitanje, mozete li mi napisati ili dati link za nacin koristenja u prvih 200 sati, a zatim i za optimalnu kalibraciju. Hvala.

9. atfos

atfos Novi član

I da, zaboravio sam hvala Naniju za brze odgovore i upute.

10. mardi

mardi Novi član

Pozz Nani. Evo za sve one koji odlučuju sebi kupiti LCD/Plazma TV a htjeli bi da uživaju i u blagodatima DVD-T tunera s HD MPEG4 podrškom, dole sam uploadovao Excel dokumet s istima:

http://uploading.com/files/U98L9QNJ/TV sa DVB-T HD MPEG4 digital tuner.xls.html

NPOMENA: Ako posjedujete ovaj TV i želite IPTV uslugu, tada Vam NE TREBA dodatni uređaj STB ( Set top Box) za konverziju signala.

Pozzzz...

11. Remo

Remo Novi član

Postovanje forumasi, posto vidim da se vi ovdje jako dobro razumijete u LCD TV-ove a ja sam laik i treba da kupim LCD TV zamolio bih vas da mi preporucite proizvodjaca i model za cijenu od oko 800 KM (i prodavnicu sa istim modelom ja se nalazim u Sarajevu) a da je najbolji odnos ulozenog i dobivenog.
    Ovo su neke karakteristike koje mene interesuju da TV ima:
    -Ekran velicine 32 inca
    -Da mogu na njega spojiti laptop i tako gledati filmove
    -Najvise bi mi koristio za gledanje analognog TV signala i gledanje DVD ova
    -Da ima kvalitetan zvuk
    Ne bih vas peglao al mi bas i nije jasno u karakteristikama sto se tice kontrasta, osvjetljenja, response time-a, sta je dobro a sta ne. Gledao sam ovaj model:

Philips 32PFL3403 32" LCD TV (Brightness 500 cd/m2, Contrast 24 000:1, Response time 6 ms) na stranici http://www.imtec.ba/index.php?detid=000 ... 15&brstr=1

i on mi se uklapa u cjenovni rang placao bih gotovinom, al sam nasao na par mjesta da kao nije dobar da je losa serija i onda sam odluci da vas zamolim za pomoc savjet i preporuku koji TV da kupim :) .

Hvala unaprijed

12. JVC

JVC Overclocker

Nije los, da je losiji od serije 5,7 ili 9 jeste ali uopste nije los, bas neki dan mi je od havera majka kupila taj tv za spavace sobe, i montirao sam ga na zid pa sam se malo zezao tv je skroz je ok.
    Samo pogledaj u tehnomarketu ti je mozda malo jeftiniji a mozda i nije ko ga zna.

13. Remo

Remo Novi član

Hvala na brzom odgovoru, na taj philips sam prvi naletio kad sam poceo traziti, al ako neko ima preporuku da za te pare mogu kupiti nesto bolje, onda super. Dizajn mi nije bitan. A to sto kazes da si ga na zid postavljao za to se mora kupiti nosac neki jel tako, e sad zanima me jesu li oni univerzalni za sve modele i gdje se kod nas ima kupiti nosaca a da su kvalitetni tj. da mi ne padne sa njega TV :D

14. JVC

JVC Overclocker

Zidni nosaci su univerzalni prema velicini tv-a, a pasti nema sanse koliki sarafi idu na zid i na njega mozes se i ti objesiti nece past ima ih u robotu orbiteru i tehnomarketu skupi su preko svake mjere i granice ali sta se moze ko nezna sta bolje napraviti mora kupiti, a sto se tv-a tice u tom cjenovnom rangu ti je sve slicno pa kupi onaj koji ti se vise svidi a ovaj philips je lijepo dizajniran i funkcionalan.

15. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Zna li iko gdje u BiH naci 52" Full HD LCD? A da nije u Stanicu/VTC/Tehnomagu, jer sam tamo vec gledao.

Ne pitajte zasto mi treba LCD. :D

16. Neo Bahamut Zero

Neo Bahamut Zero Veteran foruma

Ima u Tehnomarketu i Robotu Samsung modela kol'ko hoces. Od serije 6 pa na dalje.

17. Stevie_Ray

Eh, Tehnomarket sam zvao i nemaju 52" niti ista vece, a Robot ne uspijevam kontaktirati. Sajt im ne radi, a na telefon koji izbaci city.ba niko ne odgovara, ko zna je li to uopce taj broj.

18. h2o

h2o Aktivista

19. Nani

Nani Komšija

Imas u Robotu 52a756, nije skup 4400km :D

20. Stevie_Ray

Fala care, nisam se ni sjetio toga.

Ulavnom, Robot ima Samsung 52A551 ili tako nekako, makar sam nesto nasao. :mrgreen: