Odlazak iz BiH {bez politickih analiza}

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bio_Sam_Zmijanac, Feb 8, 2015.

?

Da li ste otišli iz BiH i kada?

1. Ne još!

69.0%
  2. 2011

0 vote(s)
    0.0%
  3. 2012

2.8%
  4. 2013

0 vote(s)
    0.0%
  5. 2014

0 vote(s)
    0.0%
  6. 2015

4.2%
  7. 2016

5.6%
  8. 2017

1.4%
  9. 2018

4.2%
  10. 2019+

12.7%
Multiple votes are allowed.
  1. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Mi ustedimo 1000e mjesecno. Plan je rijesiti se jednog auta za par mjeseci jer zena sad radi "pred kucom". Drugo auto cemo otplatiti za dvije godine s tim da razmisljamo kad prodamo drugo da tim parama otplatimo kredit za prvo. To bi "oslobodilo" jos nekih 750e mjesecno. Trebao bih na ljeto dobiti i auto od firme sto bi ustedilo jos nekih 150e mjesecno. Znaci mogli bi nekih 2k ustediti sa prosjecnim SSS poslovima. Oboje smo zavrsili beskorisne fakultete :D Zena radi 75% od kako se dijete rodilo zbog vrtica.

Plan je neki stan kupiti eventualno, ali ovdje gdje rentamo je idealna lokacija. Vrtic, skola, zenin posao sve u 5min, tako da necemo uskoro.

2. zoi

zoi Veteran foruma

Ja ne razumijem kako hrana istovremeno može biti dosta jeftinija u Njemačkoj i da ti treba duplo više nego u Bosni?

Čitajući kako neki troše, mi bismo onda gore mogli uštediti čitavu jednu platu, jer ovdje uštedimo preko 1000 KM mjesečno a ne radimo IT ili neke masno plaćene poslove.

Meni je korisna priča koliko se može zaraditi i koliko nešto košta, a koliko treba na mjesečnom nivou nije toliko jer je to baš individualno.

3. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ako dvoje radi i stisnete se, moze se jako puno ustediti. Ali zasto bi jako puno ustedio kad mozes lagodno zivjeti i opet dovoljno ustediti. Mozes realno zivjeti od Lidlove pekare gdje su peciva pola eura, euro. Sa 200e moze dvoje ne biti gladno, ali sta je poenta? Ne znam jel u Bosni jos zazivjelo, ali ovdje dolazi neka glupost sa Amazona skoro svaki dan. Tonse zove lifestyle creep, kad kupujes malo skupljr verzije onog sto vec imas i na kraju nemas vise nego samo "bolje". Tu propadne ta razlika.

4. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

I jos jedna stvar, barem iz moje perspektive i mog kruga prijatelja. Kuce su preskupe. Toliko skupe da bi morali ustipke jest do kraja zivota. U bosni svi imamo neku nekretninu ili ce ostati nekad. I za sta onda da stedis vece pare tacno? Recimo imam 50k ustedjevine. Sta tacno s njima?

5. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa eto upravo kao i za sve ostalo :D
    Imas vise love, pocnes izvoljevati i umjesto 600 maraka pojedes eura… indvidualno.
    Eto spomenulo se vise puta kao pokloni za rodjendane, moj trosak year to date za to je 0KM minus za zenu, ali imamo svakako drugaciji koncept za to. Sa druge strane, njeni troskovi po tom pitanju su pozamasni.

6. mobsterc

mobsterc Overclocker

Dionice, fondovi, komadic zemlje..

7. zoi

zoi Veteran foruma

Pa naručuje se i ovdje, što temu što iz Amerike preko kupi global. Nismo beduini. Jedemo meso haman svaki obrok, gledamo domaće ako je moguće, ne kupujemo po Bingu.

Hrane možeš pojesti koliko možeš, ne dobiješ veći stomak u Njemačkoj. Tako da mi i dalje nije jasno kako može biti istovremeno jeftinije i da ti treba duplo veći iznos.

Ušteđevinu uvijek imaš na šta potrošiti, kakva su to pitanja :D

EL NINO CFC likes this.
  8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa eno ti primjer na jajima, mozes kupiti jaja od 2eur a mozes od 5. Ne mozes racunati sto u bosni mozes ‘eko’ dobiti jeftinije nego u bingu, jer to rijetko gdje ima. Ja dobijem kilu domaceg mladog sira za 8KM. I onda ako si navikao da jedes tako, kada dodjes tamo jaja te kostaju 5eur a ne 2.

9. zoi

zoi Veteran foruma

Vala su ovdje eko jaja 18 KM a obična u bingu 8, tako da ne znam kakva vi dilere imate :D

10. Haker

Haker Veteran foruma

Druže ja pojedem četiri jajeta svaki dan, i pola kg junećeg buta. Kakav crni eko, tek bih onda bankrotirao.

Plus taj eko je bullshit, tove kokoš istim sranjima samo kod sebe kući.

I meni nije jasno onda gdje vam idu te silne hiljade, u pravu je vutra bio, svima vam ostane 2k eura

@Pelikan druže, zlato, nekretnina, sta god bolje nego da stoje na banci.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

11. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Pitam zasto da se stisnes i stedis velike pare kad mozes zivjeti lagodno i opet ustediti dovoljno za neke druge stvari. Da li zrtvovati pola zivota da skupis za nesto golemo ili zivis lijepo svaki dan i imas nesto skromnije.

Ti ko filozof, nije poenta mog Amazon komentara da kazem kako u Bosni zive beduini nego pricam o tom lifestyle creepu, o trosenju na nepotrebne stvari, na bolje verzije onog sto se ima. Tu odu te pare. Eto ja do Njemacke piratizovao skoro svaku igru, sad svaku platim. Zena kupovala parfeme od 8e, sad kupuje od 100. Pio kafu iz dzezve, sad pijem iz automata od 700e. Usisavao sa usisivacem od 100e, sad robot skenira. O tome pricam, sve isto Imas u biti. Igrao se, parfemisala se, usisavalo se, pila se kafa, samo skuplja verzija svega toga.

12. zippoo

zippoo Veteran foruma

Koji K su eko jaja ...uzmem 5 koka kuci i imam svaki dan 5 eko jaja sebi,ne mogu toliko ni pojesti :D
    Ja to nikada u zivotu nisam kupio niti gledam to uopste...jaje je jaje,isti K svako. Mada i ne jedem previse,da ne kazem nikako.

Nego evo citam na sta ko trosi i evo vidim kolega Pelikan...kod njega je cijeli zivot na kredit tj. otplatu i lik konstantno nesto otplacuje. Ne kazem da ne moze to finansirati ali recimo ja sve sto mogu kupiti novcem,kupim a nikada nista ne otplacujem na rate. Kod njega ima 10 stavki koje otplacuje :D
    A znamo svi da sve sto je na otplatu je skuplje i tu u startu gubis 10-15% cijene u odnosu na kes.
    A sigurno je tako zivio i u BiH...od plate do plate i od rate do rate ,pa samo to prenio gore,i dodao jos rata :D

To je ono sto sam napisao u predzadnjem postu...ko je sta naucio ovdje,isto to radi i tamo :D
    Ali dobro,gore je to lakse sto se finansijske strane tice...jer vise zaradis i vise ti ostane pa se moze lakse.

13. zoi

zoi Veteran foruma

Stvar je u tome da ti eto opisuješ mene u zadnjih pet godina, doslovno taj lifestyle creep. Imam pari patika ko da sam stonoga, za suprugu da ne pričam. Parfemi isto tako. Hrana, higijena, itd. Piratske igre nisam poigrao preko 10 godina. Čekam sniženja kao što ih i ti čekaš. Svaku konzolu sam imao. PC također imam. Ništa nisi nabrojao što se ovdje ne radi. Dođemo opet do velikog nesrazmjera u trošku za to. Ipak, ne vidim da nas ovo igdje korisno vodi pa nek ostane na tome da imamo različite troškove i to je to. Ako se kad preselim gore možda i saznam šta je posrijedi.

@Haker ja jaja kupim od osobe koja koke drži da hodaju po livadi i kljucaju. Znam osobu i znam da je tako, nije neka ubleha. To zovemo domaća jaja, ali evo ovdje se spomenuo eko pa sam nastavio tako zvati u toku ove diskusije iako ih ja lično tako ne zovem. Meni ta jaja vrijede para, kome ne vrijede ok. Koristim i ona standardna iz prodavnice, pogotovo za kolače i slično. To nam je omiljeni doručak, kad se napravi tipa menemen i slična jela, a i sam omlet.

14. XTRage

XTRage Veteran foruma

Odbijes stan iz racunice i ispade da ti sam u bosni trosis vise nego njih dvoje u njemackoj sa dva kredita, hahaha, 400 za hranu, kako da ne, toliko pojede slatkisa nakon napusavanja :D

15. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ja imam jos dvije godine kredita za auto i to je to. Ne znam gdje si ti vidio da ja imam hrpu nekih kredita. Nema smisla skupljati kes par godina pa kupiti auto ili jos gore nekretninu, kakva je to logika.

@zoi ne moze se vidjeti u cemu je tacno razlika dok se ne uporedi direktno, ali ideja je ista. Uvijek ima skuplja verzija neceg. Ne kazem bolja, skuplja. Auto, stan, odjeca, putovanja, nebitno. Mozes otici na godisnji za 500e, mozes za 5000e. Mozes voziti auto od 10k, mozes od 50k, mozes platiti patike 50e, mozes 250e. Mozes setati po planini sa flasom vode, a mozes i nakupovati oprememe za par hiljada. Mislim da je prilicno jasno sta zelim reci.

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa vala sto kaze zoi daj se onda dogovori sa sobom, jel jeftinija hrana nego u bih ili nije… dosta porodica ovdje ne potrosi 800KM na hranu, ne na slatkise, a podjednako se napusavaju. :D

17. Haker

Haker Veteran foruma

@XTRage pa od njega trošim više očigledno, čak i kad uključi i svetu biljku u to :D

@zoi to jesu prava jaja, ja nemam pristup takvim, a vjeruj I ja bih ih jeo rado :)

18. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nemoguce da nema u konjicu, ako nista free range koka :D raspitaj se malo

19. zippoo

zippoo Veteran foruma

Udji na bilo koju FB grupu koja je kupi/prodaj a da ti je u blizni i postavi upit,ima li ko domacih jaja za prodaju...u roku od odmah ces dobiti 10 poruka ili preporuka ko ima i kupis od njih. Odes licno,kazes da hoces da su bas domaca od koka koje setaju po dvoristu

20. Haker

Haker Veteran foruma

Ja sto znam tako ih tove sranjima i prodaju pod domaće a skuplja dosta. Prije dok su bila jeftinija znao sam ih jesti puno više, žena sto mi prodavala mislila da mi neko pravi u porodici pravi torte

Sad četiri iz binga dnevno, moram se i ja stisnuti malo :D