Odlazak iz BiH {bez politickih analiza}

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bio_Sam_Zmijanac, Feb 8, 2015.

?

Da li ste otišli iz BiH i kada?

1. Ne još!

69.0%
  2. 2011

0 vote(s)
    0.0%
  3. 2012

2.8%
  4. 2013

0 vote(s)
    0.0%
  5. 2014

0 vote(s)
    0.0%
  6. 2015

4.2%
  7. 2016

5.6%
  8. 2017

1.4%
  9. 2018

4.2%
  10. 2019+

12.7%
Multiple votes are allowed.
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. zippoo

zippoo Veteran foruma

To je 26,6 KM po danu ...ili ti ga svaki dan kila teletine bez kosti :D
    Ili ti ga svaki dan 2 kg pilecih fileta
    Ili ti ga svaki dan 4 kg batkova :D
    Ili ti ga svaki dan vreca brasna od 25 kg.
    Ili ti ga svaki dan karton ulja skoro :D
    Ili ti ga svaki dan 9 kg banana
    Ili ti ga svaki dan 13 kg jabuka :D

Pa jedan mjesec da svaki dan kupujes nesto drugo...za mjesec dana ces imati takav lager,da neces znati gdje ces sa cime i sta jesti :D
    Nema sanse pojesti sve to dnevno.
    Jedino ako odu na fensi rucak svaki dan ali to kod nas se ne ide,ne jer se ne moze priustiti,jer mi nemamo tu naviku i kulturu. U kafani se recimo za 26 KM meze moze cijelu noc sjediti i piti :D
    Ali ni to ne mozes svaki dan,treba i mahmurati.

2. igor.g

igor.g Komšija

Za jednu osobu dovoljno oko 300eur, da jedeš meso bukvalno svaki dan da se useres ko grlica.
    1100-1200eur totalni osnovni troškovi, nemam auta niti mi treba. Lokacija Berlin, dvosoban stan nova gradnja, 650eur 51m2 topla renta(nakon covid su sad isti stanovi 1000-1200), solo mode. 35min od grada javnim prevozom ali većinom home office gotiva.

3. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa to, cemu onda podjebavanje, ne mozes potrositi 400eur na hranu jer ja potrosim 800…
    Ako neko doruckuje musli i mlijeko, to je mozda 1eur. 400gr pilecih fileta i prilog to je 5eur (ako kupis u lidlu po akciji kilo 8.79), vecera eto neka je 7, da napravis i sta slatko, znaci tacno si ispod te granice za 400eur mjesecno. A gdje je racunica ako ne jedes meso, ili ako ne kupujes filete nego karabatake, batake i krilca..postaje jos jeftinije.

4. zoi

zoi Veteran foruma

Ja sam govorio čisto o cifri 1000e za hranu i higijenu, a priča se da je tamo jeftinija hrana i higijena (DM je definitivno jeftiniji). Dakle taj konkretno dio mi nije jasan, a ne putovanja, auta, nekretnine itd.

Ako je tamo jeftinije i potrošite 2000 KM na hranu i higijenu, to onda ovdje ide na 2500 KM makar za hranu i higijenu. Ja ovdje ne znam na šta bih potrošio toliko sve i da hoću, a da ne umremo od hrane.

5. zippoo

zippoo Veteran foruma

Lubenica u Bingu trenutno 5 KM/kg---dakle srednja lubenica 50 KM :D
    Jagode 10 KM/kg
    Dobre one jabuke, 3.2 KM/kg
    Eko jaja,neko rece 18 KM :D
    Moze se kada se preserava shebati fina cifra ali opet ne znam da li bi mogao nagurati na 2500 KM na hranu i pice :D
    Mislim da bi za svoj nacin zivota,uz svo kurcenje dogurao do nekih 1000 KM u BiH.

6. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ma moze bez problema; pa naveo sam vam primjer iz familije, sprzi se 8-9k svaki mjesec, bez ikakvih putovanja, ali zato rekoh na korpa appikaciji par hiljada narudzbi.

7. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa moze tako...narucivanje restoranske hrane 3-4 puta dnevno po osobi .
    Ti tvoji nisu u zivotu u kuci nesto napravili i jeli :D

Mislim,ne kazem da se ne moze ali to je ono trebas bas biti teski snob i dobro se potruditi ...i ovdje i tamo da nabijes toliko.

8. Haker

Haker Veteran foruma

Moj drug je sprzio prosle godine 80k na bukvalno nista, kad kazem nista mislim nikakva konkretna kupovina niti putovanje. Nego kolega vutra izgleda u pravu, sad ga odbanovati i izviniti mu se :D

Sent from my iPad using Tapatalk

9. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ja sam naveo 800e i bukvalno sam sabrao izvode iz banke za Lidl, Kaufland, DM i slicno za prosli mjesec. Ja nisam rekao da je ovamo jeftinije jer nemam pojma kakve su u Bosni cijene. Meso uzimamo iz mesnice, jeftinije nego u marketima. Jedemo fkt raznovrsno, ne ganjamo nista Bio i vecinom se uzima sta je na popustu. Zena voli kuhati, pa svaki dan napravi nesto dobro. Ako nam je mrsko praviti, onda narucimo ili odemo ali to ne spada u ovih 800e. Imamo mi i komsije koji ne jedu voce i povrce skoro nikako, samo meso i tijesto, "ustedi" se i tu :D

10. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa da, popizdio covjek i reagovao, ali opet nije treba vrijedjati.
    Ma pravi se i kuci, ali kako da ti kazem, tipa hljeb se kupi onaj meggle pa se ispece i tako ti primjeri :D
    Ali treba prihvatiti da ima raznih navika, i ja se ibretim kako ljudi svako malo idu u nabavku i po 300KM placaju. Mi vecinski kuci pravimo, svaki dan je meso i prilog. Ali nemam nekih poroka, ne pij, ne pus, seceri na minimalno. Dosta toga se i domaceg nabavi, sir, kajmak, jaja cak i meso ponekad kada naidje… i onda ja stvarno nemam sta u konzumu da kupim, nesto sto mi treba brzinsli, mlijeko, voce, kisela voda

11. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

E jedino sto mi pada napamet je druzenje, tj koliko se ko sijeli i ugoscava. Svake sedmice neko dodje pa se i tu nakupi. Kako rekoh, u to ne ulaze restorani i narucivanja. Cisto namirnice. Ja uopste ne mogu zamisliti da potrosimo 400e za mjesec. Ne znam sta bi izbacio. Jedino razljevak da jedemo svaki drugi dan.

12. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa i ne treba stedjeti na hrani ali recimo ne treba ni kao manijak hvatati sa rafe i trpati. Sada svaki lanac ima svoju aplikaciju,imaju ove viber grupe i stranice sto izbacuju sve kataloge na jednom mjestu...ja se sada navikao,prije kupovine uvijek pregledam par kataloga i ako bude u nekom da mi nesto treba ili ako je najbolja cijena u nekom,tu i odem i kupim sto mi treba. Meni je svakako sve to blizu i nije mi trosak otici ni u jedan...jer su mi svi u 3 km max a konzum mi je 150 metara ali njega najvise izbjegavam,osim kada je nesto na akciji. Prije par dana sam uzeo dvije zalijepljene velike milke po 300 grama,za 8 KM,dakle 4 KM jedna. Pred kraj isteka roka ali to je puno secera,ni za 3 godine njoj nece biti nista ali pojesti ce se za 15-30 dana najkasnije. I ovakvih primjera imas milion ,samo da ljudi malo vise cijene sebe i svoj novac. Ja sam naucen da ga cijenim,jer sve ja to zaradjujem i ne pada nista sa neba...tako da se ne razbacujem . Mislim,uzmem i ja gluposti i svasta ali ne u tolikoj mjeri ni da steti zdravlju a ni budzetu. A meso i mlijecni proizvodi se jedu svaki dan...mlijecni proizvodi su sada zara...a jedem suhi sir,svjezi sir,sudzuke,suho meso u kuhanje obavezno. Jedu se i pite domace a one sada kostaju kao suho zlato da napravis...sirnica sa skoro kg sira i 3-4 jajeta i poljev od maslaca i mlijeka ...odokativno 10+ KM samo namirnice :D

13. Haker

Haker Veteran foruma

Meni ovo djeluje mnogo realnije.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

14. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa evo zena napravi lazanje sa ‘premium’ sastojcima, svjeze lazanje, bila akcija 1+1 5KM(dakle jedne 2.5), isfasira 600gr teletine 15KM, mocarela pola kg 12KM, paradjz u komadima 3.5KM dm Bio :D
    Dakle 33KM total, rucamo, veceramo, ostane i za dorucak. Eto neka je 35 ako sam nesto zaboravio, npr jos malo paradajza svjezeg i salate i eto nista na akciji osim lazanja. Znaci premium ishrana dodje na 1000 mjesecno. Al jbg, neko ode i kiflu plati pola marke, pa onda onaj neki sirni namaz 2km pa uz to sunke 3KM pa to zalije limenkom kole 1.5KM pa onda pojede jedan kinder bueno od 1.5 i kada ode baciti smece pokupi usput u pekari kroasan od 1.5KM eto te na 10KM samo za dorucak iako si unio smece.
    A gdje je vecera kada jedemo samo mladog domaceg krompira (hedija, 0KM) i pola kile domaceg mladog sira 4KM :D
    Tako da sve zavisi ko sta jede, u kojim kolicinama i na koji nacin (u kojoj izvedbi).

Last edited: Apr 7, 2025
  15. Haker

Haker Veteran foruma

Pa ja i vise pojedem a sam sam. Doručak 4 jajeta sa suhim mesom i sirom, ručak 250gr govedine sa slanutkom, tikvicama, gljive, paradajz, vecera isto kao ručak, vecera druga, mozzarela. Eto svaki dan gotovo isto, ništa ekstravagantno, najobicnija i dosadnija prehrana a da nije junk. Bude nekad riba umjesto mesa, ali ona još skuplja, plus nos ostale gluposti tipa bademi i td

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

I eto, nije ekstravagantno, ali je skupo zbog puno govedine i opet ti je oko 1000 mjesecno.

Haker likes this.
  17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Moj dorucak je najcesce prvo fildzan maslinovog i onda nakon 10ak min mjerica wheya, nakon 15ak min banana i hurma. Alergican sam na ziva jaja pa mi to otezava konzumaciju istih.

A spomenuo sam neko ce za dorucak pojesti mlijeko i musli, to je 2KM..

mada ne znam ni sta smo se raspisali, ai davno rekao 2200-4800eur :D

Last edited: Apr 7, 2025
    Haker likes this.
  18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Vi sto trenirate...vi ste rupa bez dna hahaa
    Meso bijelo zbog proteina,riba,pretezno tuna,sir domaci,jaja...pa onda proteini u prahu,pa neko i voce,pretezno banane :D

brat dok je zivio kod kuce,isao u teretanu...ne moze od njega ostati nista u fizideru...omete sve...sta sam puta ostao bez obroka,jer pojede i moj dio :D

19. XTRage

XTRage Veteran foruma

Logikom ovih napusenih mislim da je najbolje da se ni stan ne racuna, ipak 29 dana u mjesecu ne skida sa racuna za njega, hahaha.
    Sta vrijedi reći imam 500 eura troskova ako u stvarnosti nestane 50000 za godinu.

20. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ma to kako oni racunaju, to je dobro dok je sve dobro. Prvi veci kvar na autu, ozbiljniji problem sa zubima, nesto da se desi roditeljima ili nekom drugom i nulira se godisnja ustedjevina jer im ostane tipa 300e viska mjesecno, ako uopste ostane ista jer da prezive treba im skoro 2500e mjesecno. I to pod pretpostavkom da se ne druze ni s kim i ne idu nigdje. Ne da mi se ponavljat, ali to je nikakva racunica i kad tad ce biti nesto nepredvidivo kao i sto svima bude i vidjet ce da to nije nikakva ustedjevina nego odgodjeno placanje.

Thread Status:
Not open for further replies.