Odlazak iz BiH {bez politickih analiza}

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bio_Sam_Zmijanac, Feb 8, 2015.

?

Da li ste otišli iz BiH i kada?

1. Ne još!

69.0%
  2. 2011

0 vote(s)
    0.0%
  3. 2012

2.8%
  4. 2013

0 vote(s)
    0.0%
  5. 2014

0 vote(s)
    0.0%
  6. 2015

4.2%
  7. 2016

5.6%
  8. 2017

1.4%
  9. 2018

4.2%
  10. 2019+

12.7%
Multiple votes are allowed.
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

@Pelikan svaka na mjestu. Pored toga ko sada ode vani nema sanse da nadje jeftin smjestaj.
    Novogradnja u Berlinu min 1500 eura kalt, u Minhanu i Frankfurtu 1800-2000 eura. Znaci govorimo o rentanju stanja bez rezija. Rezije su x3 nego u BiH, hrana otprilike isto.
    U Njemackoj bez 3000 eura mjesecno je nemoguce normalno zivjeti.
    Ko je otisao prije Covida i ubo one dobre ugovore za rentanje, i dalje uziva benefite zivota u DE, ovo sve poslije je bas patnja.

2. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ista logika ovih sto uzimaju auto na lizing, kaze kosta me auto mjesecno 300 eura, a izvalio 10000 Anzahlung i vratit ce auto za par godina, zapjene kad im kazes da je stvarni trosak preko 1000 eura mjesecno.

3. nFare

nFare Overclocker

Ljudi zabijaju glavu u pijesak i ne sagledavaju realno, mnogi kad pričamo o cijenama rentanja kažu neku cifru a komplet iz svog mjesečnog budžeta smetnu sa uma struju i internet što je min. Ako imaš dobre ugovore 100€ mjesečno.
    Sam je lik rekao da puši vutre 400€ auto 500, prostom računicom dođeš na 2300-2500.
    Ako se ne varam spomenuo je 6 dana radnih, to je znači plata za 48 sati sedmično, što je 32 sata više mjesečno od nekog standarda.

U njemačkoj što se tiče hrane imaš dijapazon jednog proizvoda u nekih 5 cjenovnih kategorija što u Bosni nemaš, gdje je najjeftija najčešće totalni treš, ali postoji pa ko voli nek izvoli.
    Primjera radi sir camember u francuskoj i Belgiji ga nema ispod 4 € pakovanje, jednostavno su im viši standardi hrane, dok u njemačkoj možeš naći nešto za 1.5€ ali to bolje da si dao liku što prosi ispred marketa nego što guraš takvu industriju treša.

4. KingT

KingT Veteran foruma

Radi se 6 dana pa 3 odmara, a ne 6-1 pa da imas 24 radna dana u mjesecu.
    Ne citas dobro.

5. nFare

nFare Overclocker

Ok nije nikakva tvrdnja bila, poenta je da su mnogi ovdje argumentovano iznjeli činjenice i zbir troškova koje je on sam iznio pa ih onda pobija i još vrijeđa, sad ga se još i brani :D wtf

Uostalom ne znam kakvo je čuđenje u Njemačkoj i drugim zemljama kao i u Bosni se na aerodromima zarađuje više od prosjeka jednostavno je tako, smjene i potencijalni psihički i fizički napor i dugoročne posljedice koje takvi poslovi ostavljaju donose nešto veću platu, nije to posso koji ćeš raditi do penzije, ili ćeš napredovati ili mijenjati

Filozof likes this.
  6. selvin

selvin Moderator

Ko ne vodi finansije i ne pise moze samo da nabada koliko na sta trosi i fulat uveliko. Pogotovo za stvari sto se svakodnevno trose. Racunajuci koliko kosta jedno jelo pa mnozit nesto sa obrocima i danima, to ne vodi nigdje. Novcanik ne funkcionise tako.

Za auto hajd okvirno mozes izracunat, ako zelis da ukljucis mozak i sarađuješ, ali ako zelis da spomenes travu 7 puta i clana foruma nazivas retardiranim likom onda ne mozes izracunati.

Mene auto izadje tacno 530KM na mjesecnoj osnovi u prosjeku i to nije na kredit. I onda se neko pita sta je pogresno u deepseek procjeni za 100Eur troskova auta u Njemackoj. :)

Vrlo jednostavno: registracija, gorivo, redovni servis, kasko, 2 seta guma u 5 godina, praona i dodatni nenadani troskovi na popravke i planirani troskovi poput velikog servisa i slicno.

Ako cemo filozofskom logikom, mozemo se lagat i da kazem da trosim samo 70-80eur na gorivo i da mi je to jedini trosak.

Filozof likes this.
  7. XTRage

XTRage Veteran foruma

Da im je racunica realna imali bi 100000 ustedjenih a nesto sumnjam da imaju.

Filozof likes this.
  8. XTRage

XTRage Veteran foruma

Nije iznos plate sporan, s obzirom na smjene koje su naveli (16:00 - 01:00, subote, nedjelje) mora i krajnja cifra biti dobra, samo je ono "nas dvoje ne mozemo prebaciti 2500 troskova" nebuloza.

9. mobsterc

mobsterc Overclocker

Opet ste poceli babe i zabe. Sada nije ni godisnji, nego petogodisnji prosjek. Pa jbg, serete njemu a ne znate ni vi sta bi racunali, opet da ponovim, tekuci troskovi su jedna kategorija za sebe. Vanredni su skroz nesto drugo. Cejf nesto trece. Evo kod sestre auto vec 3god samo mali servis, gume dobila uz auto, i registracija, nema kaska. I sada ako proda auto zasto bi joj trosak bio 500 mjesecno, kada nije ni 200? Ako pak odluci da sada mijenja gume, jednogodisnji trosak ce biti drasticno uvecan, cetverogodisnji moze manje ili vise u slucaju da kupi 2 seta ili samo 1 cjelogodisnjih npr. Opet vrlo individualno, ona auto koristi samo vikendom, samo kada nesto bas zatreba radnim danima. Dok neko placa i kasko, garazu, auto mu duplo vise trosi, ima skupe servise, gume... Moze lako i na 1000 mjesecno.
    Koliko je ko sposoban ustedjeti, opet individualno, eto da ne pusi 400eur trave ustedio bi 5k godisnje tako da ko ne pusi ima tih 5k koje potrosi na lupam poklone a on ne potrosi. Ovdje na forumu se svako malo povede neka prica i ispadne da je ispravno samo onako kako pojedinci zive, sta rade i kupuju, ne uvazavaju se drugacija misljenja, navike, pogledi na svijet, u sustini najobicniji problem sa egom.
    I @selvin, budi dosljedan, upucuju se uvrede sada i prema njemu koji je banovan i ne moze nista da kaze, tako da je red da banujes.

zoi likes this.
  10. selvin

selvin Moderator

Koje uvrede? Reportaj post, ne vidim stvarno.

A prosjek ja računam jer vodim finansije. Ko ne vodi dzaba se ukljucuje u temu :) ako kazem da mi je u 2024 bilo 680 bice previse jer sam tad gume kupio, zato sam stavio prosjek iz zadnjih 5 godina. Moj prosjek, ne tvoj. Ne kontam sta je upitno:)

11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa upitno je sto se tvrdi da je jedino tvoj prosjek ispravan a npr od moje sestre nije. Kada je otac umro, ona je 'otkupila' auto, i ne zamara se oko njega, a nije u pitanju ni neko bezveze auto nego honda cr-v.
    Sva poenta koju sam ponavljao vise puta je da svaka stavka moze biti vrlo individualna, i da to sto ti trosis 500 mjesecno ne znaci da neko moze trositi 150.
    Uvreda ako se 'upakuje' je i dalje uvreda.

Haker and Filozof like this.
  12. selvin

selvin Moderator

Pa svako je pisao iz svog iskustva, nije iz tudjeg. Nigdje ne pise da je moje ispravno a necije nije. Ja sam rekao da onaj copy/paste sa deepseeka nije ispravan jer ne ukljucuje pola osnovnih stvari za auto. Nisam rekao da od tvoje sestre nije :)

13. KingT

KingT Veteran foruma

Hahahaha zapetljali se ne znaju se razmrsiti...
    Sve sami experti za proracune tudjih budzeta
    :)

14. mobsterc

mobsterc Overclocker

Zato sto je deepseek masina i running cost uzima bukvalno. Pa samo odredi hoces li ih i ti uzimati bukvalno ili ces kombinovati. Za auto imas running cost i total cost of ownership, a ostatak su vanredni, sezonski, depreciation itd koji ce na kraju uci u tco.

15. selvin

selvin Moderator

Pa dobro ja sam napisao na sta sam mislio, iskombinovao sve troskove i ja tako racunam za sebe trosak auta. Ebg tako mi stoji u tabeli :) To ja imam OCD sa brojevima i profesionalni poremecaj. Svako sebi nek racuna kako hoce :)

16. mobsterc

mobsterc Overclocker

Upravo, ispade ja njega nesto branim, branim samo pravo na razlicito misljenje, percepciju, navike... Ti racunas tako i tebe kosta tako, svi mi treba da prihvatimo da je to tako za tebe. Ja imam 2 auta, nemam kasko ni na jednom, i mjesecni trosak nam je mozda na kraju jednak.

17. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

HAhaha sto vas Filozof lajka...

Iskreno malo ste pretjerali sa ovim raspravama ko jede pastetu a ko biftek, i koliko ko daje na auto.

U Njemackoj se ipak bolje zivi nego u Bosni. Rijetkima ce bit bolje u Bosni. Mnogi bi otisli ali imaju neke razloge zasto su jos dole. Neki se tjese da je u Bosni i dalje dobro, ili mozda cak bolje. Svakom njegovo.

Ako je istina sto Filozof i King pisu za plate koje imaju, ja ne vidim nikakav problem, to su dobre plate. Troskovi zivota su naravno visoki u Minhenu i okolici, ali eto neko ima vise srece sa stanom, pa ne placa 2 milje eura za trosoban stan.

Potencijal ustede je puno veci nego u BiH. Zato sto ne moras ic u restorane, a opet mozes dobro jesti npr. Namirnice su povoljne, usluga nije.

Usluga je u biti druga najskuplja stvar, nakon kirije. Auti mogu biti skupi, ali ne moraju. Jebiga, svakom njegovo.

I iskreno zaboli me koliko ko daje za stan ili auto, koliko trave pusi, ili koliko daje za PS5 igre. Necu nikom rec kako da trosi svoje pare.

Filozof likes this.
  18. zoi

zoi Veteran foruma

Ne može svako sebi računat kako hoće kad mu vi ne date i trudite se dokazati da je ta računica pogrešna.

Neraa and Filozof like this.
  19. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa da, i na sve to imamo i faktor srece. Neko je ugrabio stan koji placa 800eur lupam a sada da neko dodje traziti nema ispod 1300. I onda ako sam ja ovaj drugi, nema smisla da pricam da se ne moze zivjeti ispod 1300 jer ipak neko moze, to je sto je imao drugaciju srecu je drugi par opanaka. Isto i za auto, nekome ce se pokvariti 10x a nekome nijednom u 2g. Jbg

Stevie_Ray likes this.
  20. XTRage

XTRage Veteran foruma

Evo kazem je opet da njegovo nije ispravno, "nas dvoje ne mozemo prebaciti 2500 troskova" i onda nabroja hladno listu ocitih troskova od 4000 mjesecno.

Filozof likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.