Odlazak iz BiH {bez politickih analiza}

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bio_Sam_Zmijanac, Feb 8, 2015.

?

Da li ste otišli iz BiH i kada?

1. Ne još!

69.0%
  2. 2011

0 vote(s)
    0.0%
  3. 2012

2.8%
  4. 2013

0 vote(s)
    0.0%
  5. 2014

0 vote(s)
    0.0%
  6. 2015

4.2%
  7. 2016

5.6%
  8. 2017

1.4%
  9. 2018

4.2%
  10. 2019+

12.7%
Multiple votes are allowed.
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. selvin

selvin Moderator

Vratit cemo @Filozof da se brani sa slobode :) Nema smisla da ga se proziva a da ne moze odgovorit, kako je par ljudi i sugerisalo. Dogovorili smo normalnu diskusiju bez vrijedjanja. Nek svako procita svoj post prije nego klikne Post da bude jasno na sta se mislilo. Nema potrebe da ovo eskalira. I on se nadam se smirio, jer je bilo svega po porukama :)

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Dobro al pusti ga, nemas mu ti sta govorit. Sve i da je u krivu, sta tebe briga.

3. KingT

KingT Veteran foruma

idemo dalje za iste pare (2500€) :)

4. mobsterc

mobsterc Overclocker

Samo da se prestane mijesati babe i zabe, ukupni godisnji troskovi pa /12 nije isto sto i tekuci, jos jednom da ponovim.

5. Filozof

Filozof Aktivista

Je li ljudi inace racunaju u troskove sve sto potroše u zivotu ili ja nesto pogrešno radim? Nije mi jasno da neko racuna gaming PC u troskove, ili kupio sam sebi 65" tv i njega racuna u troskove... Racuna li onda u platu ovaj stari tv od 55"? Ili sta?
    Internet pretplatu da, ali gaming PC?

6. XTRage

XTRage Veteran foruma

Svaki mjesec neki "vanredni" klinac dolazi na naplatu, cemu onda stavljati zbir gdje pola stvari fali.

I ja bi tako mogao reci 2000 ali nema mjeseca ispod 3500, i to mozda jedan u godini, svaki ostali 4000+.

7. Filozof

Filozof Aktivista

Ako nemas mjeseca ispod 3500 onda ne mozes reci 2000. Ja nemam mjeseca ispod 2100.

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa zato sto sve ima svoj naziv, ne moze sve biti isto. Vec sam naceo temu oko auta, tco je stavka koja se racuna zbirom svih mogucih troskova. Ako ti i ja imamo isto auto, za 5god, nas tco moze biti razlicit dvostruko. Sto ne daje tebi za pravo da kazes da ja serem da mi je tco duplo manji od tvog, to je nemoguce. Apsolutno nije, iz vec nabrojanih razloga, ti si mozda uplatio kasko, uzeo 2 seta premium guma jer kada si kupio auto dosle stare, pokvario ti se i mjenjac i motor a za sve te godine meni troskovi po tim pitanjima nula.

9. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Citava poenta teme i rasprave je koliko se isplati otici, kakvi su troskovi, kakva primanja i slicno. Ako to nije jasno, fulali ste temu. Ako je poenta teme da se predstavi zivot vani ljudima koji jos razmisljaju o tome, onda se mora dodati vise perspektiva da se izvuce neki zakljucak. Ako su njegovi troskovi takvi kakvi jesu i ja se nadovezem da imas potencijalno jos to i to pa izadje na znatno vise, mislim da je korisno nekome ko planira ici.

zoi likes this.
  10. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ako je tema da se prokurci svako i mi aplaudiramo, moze i tako. Nalazi se svako uvrijedjen jer mu se prigovara na stil zivota, a ne mozes drugacije dobiti objektivnu sliku nego da imas vise verzija zivotnih stilova. Eto on i zena uspijevaju sa jednom finom platom biti zadovoljni, ali ne bi svako bio tim zadovoljan, ni blizu toga pa je red istaci.

11. Filozof

Filozof Aktivista

a kako mozes nadovezati recimo troskove svog auta od 50k na moje troskove koje vozi recimo auto od 5k?
    I to sto ti i Zena pojedete 1000€ ne znaci da ja i moja pojedemo 1000€
    Ako hoćete nešto da dodate na te osnovne troskove onda treba i da napiseste konkretno sta i kako.
    Pelikan je jučer pisao o troskovima cetveroclane porodice ali nije naveo da su u tom slučaju primanja 6-7k i da se ne jede 400 nego 800 ali da ne radi samo jedna osoba nego dvije, nije dakle 40sati sedmično nego 80...

12. Filozof

Filozof Aktivista

Ovde pojedini pisu o troskovima kao da je cilj predstaviti da oni trose toliko... Možemo svi potrosit sve, ne radi se o tome nego koliko ti je stvarno potrebno da zivis??
    Samac ispod 2K
    Par 2.5K
    Porodica 3.5-4K

Kraj price. Sve ostalo lazete ili preuvelicavate ili racunate gluposti koje su specifične za vas slucaj.

13. mobsterc

mobsterc Overclocker

Bez vanrednih troskova

14. Filozof

Filozof Aktivista

Naravno,
    Takodje bez luksuza bilo kakvog (auto neću smatrati luksuzom ako se koristi za posao, a u tom slučaju se vrsi i povrat poreza pa su i ti troskovi manji al to sute ovi "dijasporci")
    Trava, kurve, alkohol, bijelo i sve ostalo morate platiti ZASEBNO

15. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Procitaj svoje prve komentare pa vidi kome je cilj predstaviti se. Uostalom granice su toliko ispomjerane tokom rasprave da vise nema smisla nikakvog. Dosli smo do pukog prezivljavanja, a krenulo se sa kurcenjem koliko se ima, kako je lagan posao, nista se ne radi, a velika primanja itd. Ja se iskljucujem.

16. Filozof

Filozof Aktivista

Pa pogledaj dobro, od nase dobre volje da pomognemo ljudima koji planiraju doci zbog vas pojedinaca se pretvorilo u to da trebamo da pravdamo vama gdje svaki euro trosimo? Da se pravdam tebi koliko trave pusim? Smijesni ste.
    Tebi da ne valja vratio bi se, nebi bio tu 6 godina gdje si. Jel' tako? Znaci valja, dobro je, nista nismo slagali ja i @KingT

17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Nista, kada bude rostilj u varesu kod taleta, dolazak obavezan inace permaban na forumu. Do tada svi troskovnik da pripreme :D

forzamilan and Filozof like this.
  18. Stevie_Ray

Ja mogu na to odgovorit a da i ne spomenem svoje osobne troskove. Moji troskovi su nebitni. Zasto? Zato sto sam u istom stanu vec skoro 5 godina, a ko kod da sad dodje, placace osjetno vise. Ili ce mozda morat putovat vise. Ili ce morat imat auto. (Ja nemam jer mi ne treba, zivim na 10 min hoda od posla.) Ili nece. Mozda ce bit daleko od posla ali imat dobru povezanost javnim prijevozom. Ovdje ima Deutschandticket koji nudi vrlo jeftin prijevoz u tom slucaju.

Jednostavno je previse varijabli. Filozof ima veoma povoljan stan recimo. Da mu je kojim slucajem kirija 2000 EUR, kakva bi sad najcesce bila, ne bi tako pricao. Ali par gdje obje radi, i imaju solidne plate, moze opet priustit i taj stan od 2000 EUR mjesecno.

19. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ma onda nema potrebe za ovu temu uopste.

20. Stevie_Ray

Nema samo potrebe za prepirkom oko toga koliko ko trosi, ljudi kao da se pravdaju.

Ja cu samo rec da je ona plata od 2800 EUR sasvim solidna, pogotovo obzirom na posao koji se radi.

BTW ja znam djevojku koja je otisla u Minhen radit za 1500 EUR, bukvalno rad na kasi u marketu, to je bilo prije mozda 10 godina, i nije se nikad ni pozalila. Znala je da 1500 EUR nije dobra plata, ali cak i kad bi dosla u posjetu, donijela bi nekih slatkisa. A nije niko ni ocekivao od nje.

E pa prije par godina je zavrsila studij prava u Njemackoj, sad klepa pare u nekom osiguranju.

Filozof likes this.
Thread Status:
Not open for further replies.