Odlazak iz BiH {bez politickih analiza}

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bio_Sam_Zmijanac, Feb 8, 2015.

?

Da li ste otišli iz BiH i kada?

1. Ne još!

69.0%
  2. 2011

0 vote(s)
    0.0%
  3. 2012

2.8%
  4. 2013

0 vote(s)
    0.0%
  5. 2014

0 vote(s)
    0.0%
  6. 2015

4.2%
  7. 2016

5.6%
  8. 2017

1.4%
  9. 2018

4.2%
  10. 2019+

12.7%
Multiple votes are allowed.
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Filozof

Filozof Aktivista

Bravo, nije ni bilo potrebe pricati detaljno o svemu da nema zadrtih likova kojima moraš na papir nacrtati euro koji si potrošio... Plata predobra, posao smiješan... Firma ti nudi smještaj 6mjeseci i zivis lagano sa 1K... mozes usparati par hiljada za solidan pocetak sebi. A onda se snalazi. Dolazis u njemačku da se snadjes i bude ti bolje? Sve sto ti ne valja ti promjeni, od posla, plate, TROŠKOVA i svega... Sve mozes promjeniti i prilagoditi, u njemačkoj bar imas mogucnosti

2. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ili sam ja fulao temu ili vi, ali nema potrebe vrtit se u krug.

selvin likes this.
  3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Tvoja greska Filozofe je sto si krenuo sa tom pricom da TI ne mozes potrosit vise od 2500 EUR mjesecno. Nisi fer jer to ne vrijedi za bilo koga ko sad ode. To je problem.

4. Filozof

Filozof Aktivista

"ja i supruga ne predjemo vise od 2500 TROŠKOVA"
    Znaci ja i moja supruga, ne pelikan i njegova porodica. Ne Selvin , ne ti , ne bilo ko drugi... "ja i moja supruga"
    I ne znam zasto neko tumaci to da sam ja rekao ne mozes potrošiti vise? Mozes naravno, donesi kesu para ja cu je potrositi za sat... Ali nije riječ o tome koliko možemo potrositi nego koliko nam treba da zivimo

5. mobsterc

mobsterc Overclocker

Naravno, zato i postoje odvojeni termini, postoje neki onsnovni troskovi a onda i varijabilni. Eto ti nemas auto jer zivis blizu posla i odmah nemas trosak od 100-500eur mjesecno (ponovo varijabilno). Ne znaci da ti losije zivis, mozda gdje god putujes avionom, ostalo ako rijetko zatreba auto moze iznajmiti preko aplikacije za cas posla.

6. Filozof

Filozof Aktivista

Plus na ovu svu raspravu oko para niko od ove "jadne" dijaspore ne spomenu nebenjob koji 90% nasih ljudi rade.
    520€ mjesecno neoporezivo za 30h posla mjesecno.
    Znaci 90% naših ljudi pogotovo samaca radi i to, pa umjesto 2800 plate izadju preko 3300...
    Da ne pricam dalje... A ima tu jos da se prica... Ni pelikan ni niko to ne spomenu a svi nabrojase troskove od milion eura .... A suti na to da kasira preko 7k eura mjesecno

7. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ne, nego imas trosoban stan od 1100 EUR ili koliko vec. Toliko sad kosta garsonjera za samca. To ti hocu rec. I sam sam rekao da neko ko dodje sa partnerom, i oboje radi, moze priustit i stan od 2000 EUR.

Realnija situacija je da danas, par treba 3000 EUR minimum. Samac moze proc sa 2000 i danas. 2500 da komotnije zivi.

8. Filozof

Filozof Aktivista

Jeste bruda, al meni je plata kad sam dosao bila 2300€... Idu cijene gore ide i plata gore...

9. Filozof

Filozof Aktivista

Onaj ko dodje sad za dvije godine ce bit u istoj poziciji kao i ja

Edit: Evo kod mene u gradu stan 40ak kvadrata oko 700-750 warm. Za početak njih dvoje (par, Jarani- nebitno) po 350E da plaćaju a da rade za 5500, voz do posla 20min, auto ti ne treba... Za dvije godine stan će poskupiti 50E plata će narasti 300E. Što si duze u stanu to ti je isplativiji, logično... I ne valja nekome da dodje i proba?

Last edited: Apr 7, 2025
  10. selvin

selvin Moderator

I dalje imas stav da neko misli da je gore lose, da je ljubomoran na plate, da neko nekog ovdje sprečava da ide, da ostali članovi koji su vani ne pisu da zaradjuju mnogo vise...

Vecina komentara koje si licno shvatio se odnosila na "ne mozemo prebacit 2500" jer to ne zvuci ni blizu kao "najosnovniji troskovi su nam 2500" sto se na kraju ispostavilo.

Ne mrzi vas niko vjeruj.

11. Filozof

Filozof Aktivista

Nemam nikakav stav, opet tumačite pogrešno moju rečenicu... I sad isto to radiš... Objasnio sam 10 puta do sad ti se opet uhvatio ko pijan poda... Ja, ja. JA. MOJI troškovi, ti me ne zanimas ni peti ni deseti. Kontas sad?

12. Filozof

Filozof Aktivista

Ja sam ovde složio i obrazložio svoju računicu, prihode, rashode i sta god vas je zanimalo.
    Ko hoćeš svoje računice da postavi, buujrum. Nije ništa sramota i pomoći ako nekome treba bujrum nek se javio Bgm koliko mogu ja ću dati.

13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Sta bi sa prijedloga zakona o dvojnom drzavljanstvu BiH i De, jel proslo?

14. Filozof

Filozof Aktivista

Prošlo

15. selvin

selvin Moderator

Ok, relax, ponovo se nabrijavas.

Tvoji su troskovi ali si ih napisao ovdje. Dao si referencu drugima, tj. zoiu koji je eksplicitno pitao. Mozda covjek hoce sutra da ide sa zenom tamo. Drugi su doveli u pitanje taj iznos i dali svoje mišljenje. Na zoiu i ostalih koji hoce da idu je da izvaga je li mu blizi zivotni stil tebe, Pelikana, xtragea ili stevia da se moze orijentisati. Nije ni tvoje zacrtano u kamenu ko sto nije ni ostalih iz De/At.

16. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ti ko Djuro kad peca ribu, svaki put dodas jos milju. Ne radim ja ni minutu duze nego sto moram jer cijenim slobodno vrijeme daleko vise od tih 500e. Ne bih vise da pricam na ovu temu jer je ne razumijemo jednako. Drago mi je sto je jos par ljudi napisalo okvirno troskove pa se moze po tome gledati kako stoje stvari. Neko ce se pronaci u tvojoj racunici, neko mojoj, neko od kio, donjape i slicno.

Moze se dobiti dvojno, mada proces traje oko dvije godine kad sam zadnji put pitao.

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

@Filozof
    Eh to je dobra vijest. Nego odmorite malo od rasprave, otislo je predaleko.
    Bolje da se vratite na osnove, objavljujte ponude za posao, pomoc pri odlasku, pronalasku smjestaja i sl.

18. Filozof

Filozof Aktivista

@selvin Pa bravo, ja odgovorio čovjeku na pitanje a vas 3 se nadovezala na mene ko da sam vam pola familije pobio... Sta me boli kurac koliko vi trošite, trošite 100K mjesečno boli me patka, ja sam čovjeku odgovorio sta mu treba da zivi, a to je stan, prevoz do posla i hrana ostalo Adios Amigos, svako svoj cejf plaća.
    Pelikan još uvijek šuti o prihodima a i dalje priča o rashodima...

19. selvin

selvin Moderator

Previse si licno shvatio to neslaganje sa tvojim misljenjem. Eto opet si se iznervirao :) Forum je napravljen za diskusiju. Ljudi se frustriraju kad neko nekog ubjedjuje u nesto. Pa to je valjda diskusija. Ako ne mozes da podneses, iskljucis se, a ne pljujes druge kako moraju bit upravu. Svi smo upravu za sebe :)

20. Filozof

Filozof Aktivista

Nije diskusija ako pričaš o rashodima a šutiš o prihodima... Predatavis 5000 troškova a kao radiš za 2500? Jel' to diskusija ili nas neko pravi budalama? Nisam se uopšte iznervirao ali mi nije jasno da 10 puta ponavljam jedno te isto i ti opet kontru udaras... Sta ti je?

Thread Status:
Not open for further replies.