Odlazak iz BiH {bez politickih analiza}

Discussion in 'Generalna diskusija' started by Bio_Sam_Zmijanac, Feb 8, 2015.

?

Da li ste otišli iz BiH i kada?

1. Ne još!

69.0%
  2. 2011

0 vote(s)
    0.0%
  3. 2012

2.8%
  4. 2013

0 vote(s)
    0.0%
  5. 2014

0 vote(s)
    0.0%
  6. 2015

4.2%
  7. 2016

5.6%
  8. 2017

1.4%
  9. 2018

4.2%
  10. 2019+

12.7%
Multiple votes are allowed.
Thread Status:
Not open for further replies.
  1. XTRage

XTRage Veteran foruma

Ne kazem da mi je lose, naprotiv, ali to sto pricas 2500 trosenje na trosoban stan, kredit, auto, travu je apsolutno nemoguce niska racunica.

2. Filozof

Filozof Aktivista

Ama pokrij se koliko si dug i svoj posao, da ti je lose vratio bi se dole. Sve smo time rekli, ko sta radi i koliko ko zaradjuje i trosi nije tema, ovde pričamo o tome da se na aerodromu moze zaraditi 2800Eura drkajuci kurac i zivit 10x bolje nego dole. Toliko.
    A da se ne prica o svim drugim povlasticama države a ne nase Cunga Lunga vlasti i da me lijeci Sebija, neka hvala makar u njemačkoj prosio.

3. donjapa

donjapa Overclocker

Selva nas sto smo vani pogađa duplo najčešće. Gledaš da i ovim dole pomogneš dok si već ovdje stvorio nekakav krug prijatelja koji isto imaju djecu kao ti pa onda duplo nekako trošiš . Barem je kod nas tako, moji svi u BiH pa hajde na tu stranu a od supruge familija ovdje pa i njih obići. A gdje su onda prijatelji familijarni pa onda mali i njegovi prijatelji sto stalno na neke rođendane zovu.

Ne govorim da mi je teško ili nešto ali čisto da pobijem ono otišao i izolirao se… stvore se nova prijateljstva, pogotovo kad se dobiju djeca.

Filozof likes this.
  4. Filozof

Filozof Aktivista

Ne konta Selva izgleda da BiH zadnjih 30 godina opstaje na grbaci dijaspore, al hajde to je druga tema koja vuče političke analize a bez kojih je ova tema.

Edit: Evo jedna iz ofisa trenutna, volim ovu skupu nedelju radit, najmanje posla ima :D
    https://imgur.com/a/OrakFDH

iPlay and zippoo like this.
  5. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ma 2500e troskova mjesecno za porodicu je fantazija teska ili se samo prezivljava. Za jedan normalan, lijep zivot minimalno 4000e troskova mjesecno u prosjeku. Malo ste i odvratni s tim kompleksaskim komentarima, nema potrebe.

aNaToMiC ! likes this.
  6. Filozof

Filozof Aktivista

De nam ti reci koliko se mi patimo. Bas smo odvratni

7. Filozof

Filozof Aktivista

A sto od vas niko ne kaze ovako transparentno kao sto mi napisasmo kako u Bosni zivite? Gdje to ti pelikance imas 5000KM platu? Gdje ti Zena ima 3000KM platu? Koliko puta kupis Nutelu a koliko puta onaj jeftini eurokrem? Koliko puta odes na godisnji? Koliko puta si izašao van BiH do sad? Koliko puta sipas do čepa? Ajde ba, isto ko da ja nisam dole 30 godina bio pa ti meni sad bajke pricas. Da imas pameti koliko nemas nebi od ovog nista od ovog shvatio kao kompleksasko bilo sta nego bi ovo prihvatio kao poziv i moju dobru volju da ti olaksam put do Njemačke ako imas zelju, a vidim da nemas ni zelju ni namjeru nego si doso ovde da nas crnis kako jedva preživljavamo... Smiješno i jadno istovremeno.

8. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ja sam u Njemackoj 6 godina. Nismo na istim tackama u zivotu pa ono sto je tebi lijep zivot (red bull, trava, zalit se ponekad), meni nije. Ja sam to isceifio u studentskim danima, Baci troskove okvirno da vidimo na sta to lici. Tih 2500e se predje sa stanom, namirnicama i potrepstinama za kucu i par porodicnih izlazaka mjesecno. A onda ima dijete (doplatak za dijete bukvalno pokrije samo obdaniste), auto (ili dva ako i zena treba auto do posla), osiguranja, eventualno kredit neki, telefoni, pokloni, hobiji, servisi itd i bez problema se dodje na 4000e mjesecno. Jedan prosjecan mjesec bez vanrednih troskova.

Sto se tice troskova druzenja, i kod nas je prvih par godina to bio minimum ali se vremenom upoznalo jos porodica, a i neki prijatelji iz BiH doselili tako da se sad vise druzimo (i trosimo na rodjendane) nego sto sam ikad u Bosni. Odlazak u Bosnu je posebna prica. Treba obici obje uze i sire familije i prijatelje i svima moras makar nesto.

edit, to su znaci neki fiksni troskovi, a sto Donjapa kaze, dole se nesto ulozi i roditeljima, poguraj tamo, poguraj ovamo

9. Filozof

Filozof Aktivista

Pa nek dodje na 4k sta je problem? Jel' radi i ti i Zena? Radite! Jel' imate preko 5000 primanja? Imate, jel' ti ostane milja u džepu sa strane svaki mjesec? Ostane! Pa sto onda da izvines jedes govna? Mani se ti mene, mojih troškova i mog cejfa, ja imam svoj cejf za njega radim i za njega zaradim i potrošim koliko god hoću i nije mi zao. Ja pričam o osnovnim troskovima zivota to je ono sto placas i u Zimbabveu ako zivis i za to ti je potrebno manje od jedne plate!!! Ti si doso prije 6 godina, uvalio se, snaso se i sad ovde obeshrabrujes raju koja misli da uradi isto sto si ti? Fuj.

10. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Zato sto pogresno predstavljas troskove raji koja razmislja o dolasku.

11. Filozof

Filozof Aktivista

Da, evo nas dvojica došli da lazemo ovde 'nako.
    Daj da vidimo tvoje troskovi i zaradu

12. zoi

zoi Veteran foruma

Ne opstaje. Doznake dijaspore čine vrlo mali udio u BDP. Nije 1995 nego 2025.

Bezveze diskusija ode u pogrešnom pravcu. Dajte korisnih informacija, a ne naklapanja.

NaLe! likes this.
  13. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Preuvelicavas i to dobro. Ja sam pomogao nekoliko porodica da dodju ovamo. Treba reci kako jeste.

14. Filozof

Filozof Aktivista

Treba, upravu si, sto ne kazes onda? Daj nam svoje troškove i primanja tebe, supruge, kindergelda, wohngelda i ostalog??? Daj pa nek vidi raja kako ti ostane 2k EURA na računu svaki mjesec. Rodjeni to su 4 milje marki na kamari svaki mjesec, a dole ne mozes za godinu ostavit toliko sa strane.
    Samac u mojoj firmi sa 2800E moze da zivi odlično, vozi 5 godina mlado auto, i usteka par stotina eura najmanje svaki mjesec.

15. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Wohngeld mozes dobiti samo ako imas mala primanja.

16. Filozof

Filozof Aktivista

Nemoj skretati s teme, nego pokazi raji koliko ti ostaje eura svaki mjesec a ovde kukas.
    Mogu te zamisliti kako dolazis u BiH sa 50k eura autom i valjas po mahali kako jedva kraj s kraj vezes... Takvi ste mi najodvratniji.

Pa koliko kukas pretpostavljam da imas mala primanja...

17. KingT

KingT Veteran foruma

Ne ide dijete 18 godina u obdaniste vec eventualno 3. ako je dijete u obdanistu znaci logicno da oba roditelja rade tj dvije plate dolaze.
    Samo na hwb samac u De bolje prolazi od bracnog para :)

18. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ne skrecem ja s teme nego ispravljam tvoje dezinformacije. Ti ako primas wohngeld onda si ispod praga primanja za normalan zivot, sto potvrdjuje ono sto pricam.

19. Filozof

Filozof Aktivista

Ama pokazi racun lazove

20. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Jasta, a i stan je najskuplji za samce. Najskuplji mali stanovi...

Thread Status:
Not open for further replies.