Online kupovina - diskusije

Discussion in 'Internet provideri, umrežavanje i web servisi' started by Alibegovic, Sep 23, 2009.

1. dino73n

dino73n Veteran foruma

Dodje maloprije pismo od carine. Traze dokaze o placanju iz banke ili paypala i invoice sa stranice gdje sam kupio robu.

2. 7mediN

7mediN Aktivista

meni zadnji put kad su trazili dokaz o placanju i invoice ubili su me za 250km carine na mis od 300km, sretno hahah

3. p4ja

p4ja Komšija

A preko cega si to narucio? Kupiglobal?

4. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Kako ce te toliko opaliti po dzepu ne kontam? Zar nije carina plus pdv 10+17%=27% ukupno!??Na 300KM to je jos 81KM?Il je to poskupilo??

Sent from my Xiaomi 15T pro using Tapatalk

5. selvin

selvin Moderator

Nije poskupilo nego nije to formula i nije tako fiksno.

Procijenjena vrijednost robe + trosak dostave pa na to sve 10% (ili zavisi koja je roba moze biti i druga carinska stopa) pa na to sve 17% (a ne 10+17=27), plus dodatne takse, npr. troskovi spedicije ako ne ide preko obicne poste, lezarina dok obezbjedis dokumentaciju itd. A sigurno i da mu osnovicu nisu racunali 300KM.

Nek je bila vrijednost robe sa dostavom 350 na to carina 10% = 385, na to pdv 17% 450, spedicija je 50+, nek je lezalo 5 dana eto ga blizu 550 sa uplatnicama :)

7mediN likes this.
  6. dino73n

dino73n Veteran foruma

Kupio mini dijagnosticki alat za motocikle. FXTUL

$207 orginal cijena i dobio 15% pa izaslo $177 i free shipping. Platio preko aircash kartice putem paypala kostalo me 295km

Narucio direktno sa stranice proizvodjaca. Reklamira se kao americki proizvod al stize naravno iz shenzena.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

7. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Prije nekoliko godina su tako mog druga opalili po usima za eksterni SSD. Mi mu racunali tad negdje oko 17% da ce ga dodatno izaci na ukupnu cijenu. Na kraju je morao dosta vise platiti. Na kraju sam se pokajao sto sam mu predlozio tu opciju jer je momak morao dosta izvaliti novca. A jedan od razloga te skupoce je bila i ta lezarina. Sad cu slagati, ali mislim da je cak bilo 90 maraka jedan dan lezarine.

Kupljeno preko Kupi Global. Cuo sam se sa Edino tad iz KG, on mi rekao da ne moze nista uciniti po tom pitanju. Tako je kako je.

8. selvin

selvin Moderator

Nije lezarina tako skupa. Kakvih 90 po danu. Mozda mu je bilo 90 ukupno ako je dugo stojalo. Ne znam kako ste ocekivali 17% na cijenu...

9. 7mediN

7mediN Aktivista

bez lezarine, sve rijeseno na vrijeme

10. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Fakat ne kontam to je previse

Sent from my Xiaomi 15T pro using Tapatalk

11. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ja mislim da je bila tad 90 dan. Bio sam poludio kad sam vidio cijenu. Mozda grijesim. Ali probacu naci dokumente.

12. dino73n

dino73n Veteran foruma

A koliko tacno je placen taj tvoj proizvod? Jel presao prag od 300km?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

13. selvin

selvin Moderator

To je tebe DHL oderao sa spedicijom.

14. 7mediN

7mediN Aktivista

ne znam, godinama narucujem sa maxgaming preko dhl express i tad mi se prvi put desilo da mi stane paket na carini

15. p4ja

p4ja Komšija

Ne znam buraz, ja sam par puta presisao 300 i nikad nista.. ali je sve islo preko kupi global, nista direktno ba

16. Ragnarok

Ragnarok Komšija

Da budemo precizniji. Radio sam kratko carinjenje i troškovi se svode na sljedeće.

Iznos 300+ KM=

300 KM cijena proizvoda sa uracunatom dostavom prodavača
    80 KM troškovi obrade špeditera (čitaj DHL), minimum, vjerovatno je DHL i više
    17% PDV na iznos = 51KM PDV
    21-30% carine na vrstu proizvoda koji se uvozi = 90 KM (30% na elektronske uređaje, kompjutersku opremu recimo)

Ukupni troškovi carine i poreza su onda = 80+51+90 = 221KM

Fulio sam u par maraka ali to ti je računica kojom su dobili iznos 239,30KM.

Da znate za ubuduće.

p4ja likes this.
  17. Haker

Haker Veteran foruma

I ja sam narucivao za firmu nesto, proizvod je bio do 300 ali tad nisam znao da se dostava racuna u cijenu pa je naplaćena carina. Isto tako nesto bilo, na kraju oko 550 sve skupa.

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

18. zoi

zoi Veteran foruma

Ne znam šta si ti radio ali ne postoji carina od 30% na elektronske uređaje.

19. Sena

Sena Veteran foruma

Taj postotak je za luksuznu robu koliko se sjecam; tj. bio je 25% prije, jedino da nisu povecali.
    Ali za racunarsku 10%.

20. Tyger

Tyger Aktivista

Računarska oprema je 10% carina
    Stvar je u tome da se prvo računaju troskovi, carina i ostalo pa tek na to dodaje 17%. Što se tiče robe koja ne ide preko špeditera to je cca 33% na cijenu ako ide preko špeditera idu još njihove usluge na tu cijenu.