Online sigurnost (ukradene sifre i mailove)

Discussion in 'Generalna diskusija' started by zippoo, Jan 16, 2026.

1. zoi

zoi Veteran foruma

2FA već neko vrijeme nije sigurica.

2. selvin

selvin Moderator

Kliknes na current account na pocetnoj, i onda gornji desni cosak ikonica kartice. Onda izaberes karticu i block.

zippoo likes this.
  3. zippoo

zippoo Veteran foruma

Jucer gledam video,preuzimanje google i wapp naloga zasticenog sa 2FA,MFA,mail...sve prohakano.
    Nisam do kraja izgledao,ali gledati cu danas...

Last edited: Jan 25, 2026
  4. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Ja nisam znao da se nova kartica automatski poveze sa paypalom. Ja koliko se sjecam, barem kad je Raiffeisen u pitanju, morao sam nanovo povezivati karticu na PP, jer stara vise nije bila aktivna.

Zippo, koja je kod tebe banka?

Nisam ni ja od oktobra nista placao preko PP, dobro si me podsjetio da otvorim app i provjerim.

5. zippoo

zippoo Veteran foruma

Raiffeisen.
    I automatski je povezana...evo sada sam je bas uklonio sa paypala,iako je blokirana,da se ne bi desilo da automatski opet linkuje i novu na paypal a da ja to zaboravim ukloniti.
    Izgleda da vise ni ova 2FA zastita nije sigurna...evo probijaju je salom ...eto pogledaj video iznad.

6. AggressoR

AggressoR Komšija

Pa ovo gotov nista nije drugacije od cistog preusmjeravanja korisnika na pogresnu web-adresu gdje unosi sifru-kod i to je to, malo drgaciji mehanizam.

Kod mene nije automaski dodalo karticu jer znam da sam dobio obavjest od paypala da je kartica istekla - uklonjena i da moram dodati novu. Asa banka (stara sberbank)

E sad trenutni problem je sto se ne mogu logovati na paypal nikako jer mi trazio sms kod koji standardno ne dolazi. (bhtelecom)

Evo nasamo sam i email:

Your card ending in xxxx has expired. Since it's the only payment method in your account, you'll need to update your card information to continue using PayPal.

Please update your card's expiration date and card security code (CSC) as soon as possible.

Update card details
    You can always add a new card, too.

Kako znam CSC kod se mjenja pri promjeni kartice, a bez njega ne mozes nista.

Last edited: Jan 25, 2026
  7. dams82

dams82 Overclocker

Ja sam iznenađen koliko tih stvari prolazi, evo moj primjer, došla prijateljica iz usa, i za mjesec dana joj dolazi sin i ja zamolim da mi donese nešto otuda, da se poruči na amazon, I nađemo na njenom telefonu sve i ja ustupim svoju karticu na njen nalog da ne plaća svojom pa da joj ne dajem keš, ukucam broj kartice, datum isteka i ime i prezime, klik i to je to, s obzirom da je bilo par artikala odmah je pisalo da će se isporučiti u tri paketa u različitim terminima i tako mi je i skinulo novac, tri transakcije. Znači bez code-a sa leđa kartice ili bilo kakve dodatne autentifikacije.... To je bilo prije par dana eto.... Baš sam se razočarao, znači dok izvadiš karticu u trgovini može je neko uslikati boljim fotoaparatom s prednje stane i zloupotrebiti.....

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

8. AggressoR

AggressoR Komšija

Ne znam, sinoc uplatim neke taksu preko unikredit kartice i dok ne potvrdim u aplikaciji na mob ne moze proci uplata. (fina aplikacija cak moras i omoguciti internet placanje inace nece proci ako je ugasena, zavrsis uplatu i onda ugasis opciju)
    Bhtelecom placam preko njihove app na mob i svaki put trazi csc i onda poslje toga moram ukucati i kod koji dodje od banke da bi prosla uplata (asa bank).
    Uzmem karte za kino isto trazi csc kod.
    Dugo nisam paypal koristio ali za njih znam da se morao csc kod ukucati i onda si imao opciju da ga sacuvas, ako to uradis vise ti nece traziti pri kupovini gdje placas preko paypala, dok kod direktnog ukucavanja znam da ide cvc.

Opet moza grijesim, jbg. Moje iskustvo.

9. selvin

selvin Moderator

Visa ima onaj 3d secure, ali to ne znaci da ce ga uvijek traziti. To sto za amazon nije trazilo je jer je siguran prodavac, i u USA su drugacija pravila za security, dodatno na to utice i sto ona cesto koristi amazon kao siguran kupac i koristili ste uredjaj koji je vec obavljao sigurne transakcije. Da si probao sa svog racuna za amazon, sa svog telefona, poprilicno sam siguran da bi ti trazio.

dams82 likes this.
  10. dams82

dams82 Overclocker

I ja telefon plaćam karticom, kino isto, i sve to traži sms code, temu npr ne traži, ali traži cvc....

11. zoi

zoi Veteran foruma

Meni na unicredit baš rijetko dođe da potvrdim na aplikaciji. Zato ocu na raiffeisen svaku moguću stvar koju plaća mora kod ukucati, to je dosta sigurnije od unicredit iako zna biti baš pegla unositi onaj kod.

Još nigdje ništa nisam kupio a da nisam morao ukucati cvv kod, ni Amazon niti šta drugo. Prvi put čujem da je neko platio a nije morao taj kod ukucati.

12. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja koristim Raiffeisen app i aplikacija nije neka sreca iskreno. Iako dolaze potvrde na telefon,sms da ukucas kod,ne dolazi za svaku transakciju. To valjda ima veze sa bankom i sa tim je li to siguran prodavac ili firma.
    Ima li neka banka aplikaciju da ti recimo ne da ni sa paypala uplatiti ako nemas 2FA ?
    Znam da su neke aplikacije banaka u BiH bolje,neke losije. Ova Raiffeisen je onako...ima osnovno i to je to.
    Ima li na paypal da se stavi ovo kao na aplikacijama banke,da treba i sekundarna potvrta za transakciju ?

13. AggressoR

AggressoR Komšija

Kod unikredit mozes paliti i gasiti po potrebi mogucnost internet placanja. Aktiviras, kupis sta hoces i deaktiviras.

14. Haker

Haker Veteran foruma

Unicredit ima daleko najbolji app, barem od ovih sto sam ja probao.

Picoooka likes this.
  15. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja sam u nlb. Prije im je app bio odron. Stamota za 21. vijek. A sad su izbacili novi i bas je mjera. Ima sve opcije za upravljanje karticama a eto i medju prvim su pokrenuli i apple pay. Ko fol idu u korak s vremenom.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

16. dams82

dams82 Overclocker

Da, I ja sam čuo da imaju dobru aplikaciju, kod mene Intesa I stvarno ima mnogo opcija u aplikaciji. Karticu možeš gasiti po vrsti upotrebe, po lokaciji korištenja ili skroz. Jednom ja ugasio van Evrope i zaboravio, neće na Google da prođe uplata, na kraju zvao banku, ljudi mi rekli da sam ja onemogućio

17. selvin

selvin Moderator

Kod mene je raiff i spar.

Raiff app je bez bugova, beskprijekorna ali zato jednostavna i manje opcija. Prvi su imali ono da aktiviras kroz app kad imas novi telefon.

A spar je malo komplikovanija, UX je losiji, ali ima dosta opcija. Ima i to sto pricate za unicredit, opcije deaktiviranja internet, pos ili bankomata, i setovanje limita kroz app. Nema za lokaciju.

18. Haker

Haker Veteran foruma

Ma sa opcijama je to tu negdje sve, samo sam rad i izgled aplikacije..
    Imao sam raiff, adico, spar i ova mi najbolje lezi.

Nlb ne znam ali vidim jedini imaju garmin pay sto mi fali pravo

19. SpookyMoO

SpookyMoO Komšija

Meni nije jasno kako ce ti nova kartica na paypalu biti automatski linkana kada fizicki ima sve razlicito u odnosu na drugu karticu osim pin broja koji ti i ne treba za te stvari?? Meni to uoste nije jasno jer koristim paypal 20g nikad mi nije nakon izmjene kartice kad je istekla doslo do automatskog linkanja na paypal!?!? Svaki put sam morao da unosem nove podatke kartice

20. Haker

Haker Veteran foruma

Ni meni, nedavno dobio novu karticu morao je ponovo unositi na svaki mogući servis

SpookyMoO likes this.