Online sigurnost (ukradene sifre i mailove)

Discussion in 'Generalna diskusija' started by zippoo, Jan 16, 2026.

1. XTRage

XTRage Veteran foruma

Na vintedu nema, dzaba ne oznacavas kvacicu da ne pamti paypal podatke, mozes se usaditi na vrh glave ali ostaje sacuvano i uzima pare jednim klikom, i nema se gdje ukloniti ni u opcijama vinteda ni u opcijama paypala.
    Dzaba i app brisati i opet instalirati, jedini nacin je novi vinted profil.

2. zippoo

zippoo Veteran foruma

Update.

Isao sam u banku jutros i pokrenuo sam neki proces ponistavanja tih transakcija,kao povrat novca. Rekli su mi u banvi da kontaktiram i paypal,sto sam ja vec uradio za 2 od tri transakcije,jer jedna je jos uvijek kao pending/nije proknjizena a na paypal ne mozes se zaliti,dok ne bude zavrsena transakcija.
    Radnica u banci mi je rekla da postoji sansa da ce se pare vratiti.
    Takodjer sam dobio info od radnice,da je neko nedavno isto bio zrtva identicnog napada preko paypala kao i ja.
    Povrat novca je kao do 60 dana. Mislim to mi nije toliko bitno,samo da se vrati novac,ako vec moze.

Sto se temua tice,bili su mi automatski tamo oznaceni i linkani na paypalu,ali sam uklonio to. Na paypal trenutno nemam nikakvu karticu linkanu a kada dobijem novu karticu,vidjeti cu da li da napravim potpuno novi nalog,na novi email.

3. zoi

zoi Veteran foruma

Kako si se inače logovao na PayPal? Samo preko kartice?

4. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ovo sto ti pises nije moguce ni u filmovima. Dakle ovo je naucna fantastika.
    Kartica je automatski linkana na paypal ali kartica je nebitna tu,bila je prije nove linkana stara,tako da se napad desio prije 5 dana,isto bi popusio pare. Imalo je sa cega skinuti.
    Paypal je problem,ne kartica. Ti nikako ovo da razumijes.

5. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ne razumijem pitanje?
    Znas valjda kako se loguje na pay pal,uneses mail i sifru i onda potvrdni kod sa maila,jer je kod mene tako bilo nastimano.

6. Mujka

Mujka Komšija

isapde sad ono dobro sto uzmes dodatnu karticu samo za online xD
    jest da je moras platit al ...

7. zippoo

zippoo Veteran foruma

Uzeti cu ovu sto je ima i Dams.
    Jednokratno je platis i nema nekih drugih troskova,osim ono kada prebacim novac sa glavne na nju,to je nekih 60 kf po transakciji. Ali nema druge...vise nista nije sigurno.
    Mene zivo zanima da li sam ja ovo na neki nacin sta unio u racunar,kakve crvice i baje ili sam ga random popusio. Ali ovako da mi se neko uloguje na paypal bez sifre i potvrde sa maila i bez ikakvog traga,to mi je bas bas cudno.
    Pa ja se ne mogu ulogovati kao duh na svoj nalog.

Takodjer,evo da pretpostavim da mi je neko na taj nacin dosao do podataka,da je imao pristup mom racunaru i da je mogao uci u mail i izbrisati tu potvrdnu poruku koja dodje...da li je to moguce kada je moj racunar ugasen?
    Znaci ovo se desilo ujutro oko 10 sati po nasem vremenu,ja spavao,racunar ugasen. Mobitel isto bio offline.

8. Mujka

Mujka Komšija

de nam dams to malo bolje opiši ?
    kako prebacis novac ? koliko košta
    koliko ti uzme kad placas online

9. dams82

dams82 Overclocker

Pisat ću ti na whatsapp samo da uhvatim vremena detaljno ili mogu i ovdje ako još nekog zanima....

10. Tyger

Tyger Aktivista

Pisao sam na prethodnoj stranici, u postavkama paypal-a se mora podesiti tj. ugasiti automatsko odobrenje za aplikacije.

11. zoi

zoi Veteran foruma

Pa evo ja uopšte ne unosim nikakvu šifru ni kodove, samo mi traži otisak prsta i to je to. Zato te i pitam.

dams82 likes this.
  12. 7mediN

7mediN Aktivista

cim udjes u aplikaciju klikni odma na prvi segment gdje pise tekuci racun, i onda u gornjem desnom cosku imas kartice koje mozes blokirat

edit : sad vidim da kasnim bas sa ovim odgovorom, slucajno otvorio stari tab :D

13. selvin

selvin Moderator

Pa ti imas passkey. Ali njeg si pitao "je li se logujes preko kartice?". Kakav login ima preko kartice?

14. Almir

Almir Komšija

Nadam se da ćeš riješiti u svoju korist, neka caka ima...

A kad već pričate o temuu
    Ja sam se navukao ne temu, naručim sebi djeci ženi i sl, kartica je snimljena i za sada nisam imao problema,imam narudžbi dosta... čak sam jednom slučajno išao na kupi, nisam želio to da kupim išao na povrat oni su odradili povrat samo su uzeli tipa 1-2km konverzije i šta već...ugl pare su vraćene trajalo je cca par dana...

Za sada što se tiče temua je ok bar iz mog iskustva.

Ono što bi ja odradio je ograničio u mobilnoj aplikaciji te limite, i kad kupujem dignem lim, kada kupim i prođe transkacija oborim limit i sl.

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

Sva ta podesavanja i ogranicenja zavise od banke do banke i od aplikacije do aplikacije. I ja bih sve to ogranicio da postoji ta opcija na mojoj mobilnoj aplikaciji. Ali nazalost,ne postoji.
    Jedino sto mogu je deaktivirati karticu a ni to nisam znao kako se radi evo do jucer. Trazio po opcijama u aplikaciji i nema ali nisam googlao jbga.
    Ali eto,neka ima i ta opcija u slucaju ovako nekog belaja,da ne moram zvati banku .

16. zoi

zoi Veteran foruma

Znam ja šta ja imam i šta je passkey, interesovalo me za njega. Greška u pisanju, mislio sam preko password ali on je razumio šta sam htio reći, što se i vidi iz njegovog odgovora.

17. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa zavisi odakle se logujem. Sa desktopa logicno ne mogu otiskom prsta odobriti nista,je li tako :D
    A sa telefona mogu na nekim stvarima...imam ja na telefonu i 3d skener,otisak ,autentikator...a bio je postavljen i security code da dodje na mail,da bi se ulogovao.
    Sada sam promijenio i stavio da ide preko autenikatora

18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Novi update.
    Paypal "Bogotac" mi je refundirao sva ukradena sredstva na paypal.
    Trenutno nema linkane kartice da povuce sredstva ali to cu srediti u narednim danima.

p4ja, dams82, dino73n and 9 others like this.
  19. dino73n

dino73n Veteran foruma

Nemoj ni povlacit sredstva. To ti je bio znak da ih trebas potrositi. Kupi sebi sta lijepo na dva put radi carine.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

p4ja and Stevie_Ray like this.
  20. selvin

selvin Moderator

Ne moze nazalost koristit sredstva iz paypal balansa. Mora vratit na racun.