Online sigurnost (ukradene sifre i mailove)

Discussion in 'Generalna diskusija' started by zippoo, Jan 16, 2026.

1. zoi

zoi Veteran foruma

Jesi ti provjerio da to je upozorenje stiglo da pravog emaila? Ja stalno dobijam fake upozorenje sa kao pravih e-mailova a zamaskirani.

2. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Mene prije nekoliko dana americki broj zvao +18553308653.

Nisam se javio naravno. Poslije guglam taj broj i vidim dosta ih pisalo podrsci Microsoftu.
    Valjda s tog broja dosta scamaju predstavljaju se sa su iz Microsofta i naravno traze licne podatke.

Da, treba na ovo obratiti paznju, znaju se igrati sa slovima tipa napisu zajedno r i n, tipa rn, pa nekad zbog odredjenog fonta to moze izgledati kao m.

Ili za instagram napisu malim slovom L, kao l, pa izgleda kao da je od Instagrama.

3. AggressoR

AggressoR Komšija

Pravi email adresa od microsofta (gmail ih grupise) prava adresa mog emaila, pravi broj telefona, ukljucena opcija da bez koda nema logovanja i opet prolazi. Cak sam zadnji put odradio opciju da odradi log-outh sa svih uredjaja i onda sifru promjenio. My

Logovanje na accaunt direktno iz win ide jedino s novom sifrom.

Da je nesto do PC odradili bi logovanje i na drugi account (vazniji) s kojim sam se logovao vise puta iz win dok sa tim jednom i to preko fedore kad sam mjenjao sifru.
    (Na fedori sam se logovao i sa drugi accaunton vise puta i nikakvih problema)

4. bhd

bhd Veteran foruma

glitch neki , uzas, sta je danas sigurno znaci ?

5. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa to je ta ista situacija kao i kod mene. Dakle,ja se ne mogu ulogovati na svoj account bez dodatnih kodova a oni su nekako uspjeli na moj Paypal bez kodova da se uloguju. Zaista neshvatljivo.
    I kod mene je ms mail linkan na paypal,pa je mozda bas tu caka i pronadjena neka rupa za hakovanje ms maila.

Last edited: Feb 14, 2026
  6. zippoo

zippoo Veteran foruma

Evo jutros opet pokusaji logina ali sada na Apple ID. Dosle mi dvije sms poruke sa kodom (2FA) da je pokusan login. I opet je microsoft mail na apple id accountu. Definitivno ms mail ima neke probleme sa sigurnoscu.
    Apple id imam nekada za testiranje iphonea,ja to ne koristim i ne logujem se uopste na to.
    Ko ce znati sta se ovdje desava i gdje curi.
    Znaci glavni racunar formatiran nedavno,sifre nisu zapamcene na browseru ili negdje a imam i 2FA. Nisu se ulogovali ali mail i sifru su negdje nasli.

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Halali se sa tim mailom, prebaci sve na novi.

8. zoi

zoi Veteran foruma

Ne mora, samo treba početi koristiti Authenticator. Prije njega sam i ja imao takve e-mailove, poslije toga ništa.

9. bhd

bhd Veteran foruma

Hajd ti vidi
    Imas li fwd neki da kad promjenis ne obavjestava i te neke

Sent from my iPhone using Tapatalk

10. zippoo

zippoo Veteran foruma

Koristim ali nisu mi bas svi accounti nastimani na autenticator na 2FA,moram nastimati.
    Bili stali ovi pokusaji od onog upada u paypal i kada sam sve sifre izmijenjao i sve i evo jutros opet.
    Moram i ovu sifru mijenjati i staviti u autenticator i apple id.

11. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa gdje imam fwd,opet su moji mailovi. Ali nisam nista ni dirao ni mijenjao evo 20 dana a apple id i ne koristim,to je backup account,ako testiram iphone i tako. U to se ulogujem 1-2 puta godisnje i to preko iphonea.

12. AggressoR

AggressoR Komšija

Sad sam poceo dobijati i pozive od Microsofta iz Usa jer se neko pokusava logovati. Prvo su bila 2 preko vibera sinoc (prvi se javio a na drugi nisam), i evo danas opet jedan preko vibera koji sam odbio i odmah je usljedio i obicni poziv s istog broja.

+18553415605
    +1 855-330-8653

13. Haker

Haker Veteran foruma

Pa vidis broja, kakvo javljanje. To se odbija i odmah blokira

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

14. AggressoR

AggressoR Komšija

Imam rodbine u Usa zato sam se i javio prvi put.
    Automaski kaze da je Microsoft support i da bi se logovao moram stisnuti mislim da je u pitanju #.

3 puta preko vibera ali ako ubas broj kaze da ne koristi viber i zadnju put normalni poziv.

15. zippoo

zippoo Veteran foruma

Znaci sada prevaranti i zovu na broj hahaha
    To su oni indijci garant...koje par onih amerikanaca hvata i hakira obrnutim inzinjeringom.

16. bhd

bhd Veteran foruma

cuj microsoft zove :D hahahahah :D
    Meni redovno kad se reobnovi na olx, neko posalje da hoce da kupi preko XEpresa :D a tipa broj sa +381

17. AggressoR

AggressoR Komšija

Opet danas oko 7, prvo viber poziv, nakon sto je odbijen ponovo regualni poziv.
    +1 855-330-8653 , ovaj broj se cak pojavljuje na microsoft stanici kao da je njihov, cak i na mob pise Microsof.

Pregledam oba accaunta gdje mi je ukucan telefon i ni na jednom nema nikakvih pokusaja logovanja.

18. dino73n

dino73n Veteran foruma

Vjerovatno je Bill Gates lično zvao da vidi jel sve ok.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

19. AggressoR

AggressoR Komšija

Sigurno mu treba hitno pristup accauntu.

bhd and dino73n like this.
  20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Javi se na viber i vidi je li indijski naglasak. :D
    Ako ne bude,sredi forumasima kakvog popusta kod Billa :D