Overclocking uspjesi

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Pasha, Mar 22, 2008.

1. Sena

Sena Veteran foruma

ma znam iako sam sada vratio sve nemam vremena prije nekog praznika neka ga sada na 2.66
    hladjenje mi nije nesh v8 cooler gledam da nesh bolje uzmem

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Intel Burn Test, maksimalno zauzece rama, 10 passova. Bit ce dovoljno.

3. Sena

Sena Veteran foruma

hvala stevie
    vjerovatno u subotu pocinjem ispocetka
    nego ak ovde ima neki i7 pro da mi kaze jeli totalno nestabilno ak se ledi u windowsu sa prvobitim postavka mi se ledi u windowsu

4. extibo

extibo Komšija

Naravno da jeste nestabilno, cim ne mozes uci u Windows.

5. Sena

Sena Veteran foruma

mogu uc u windovs neg zaledi u njemu uglavnom je nestabilno
    prekosutra krecem sve ispocetka cini se da mi nije zapo bas sretni primjerak kao sto je kod graficke
    samo jos nesh hocu li prvo u primu small ftt pa onda large

6. NAILS

NAILS Moderator

Stabilno se odnosi kada nemas nikakve poteskoce. Kada racunar radi kao na default postavkama. ne samo da je ok u windowsu vec i da prodje testove.

Sve ostalo je nestabilno.

7. dino73n

dino73n Veteran foruma

SmalFFTs je da testiras samo procesor,znaci i dalje nisi stabilan po pitanju memorije ili ploce (NordBridge) ako nisi stabilan u SmalFFTs onda dodajes napon na procesor,kad to ustabilis onda provjeri memoriju sa memtestom,ako ni ti nisi stabilan ili dodajes napon ili povecavas latencije,npr ako si imao 7.7.7.21 stavis 9.9.9.24 i kad i to ustabilis onda vrtis blend test ako ni tu nisi stabilan a ustabilio proc i memoriju onda ti je ploca nestabilna tj NB onda dodas malo napona na NB.

To ti je onako u grubo al to je to.

8. Sena

Sena Veteran foruma

ok hvala svima puno valjda cu uspjet u subotu ili nedjelu vidicu kakav sam sa vremenom
    nisam bas nesh za ove stvari ovo mi je prvi ozbiljnij oc procesora
    cilj mi je samo dat grafickoj da se iskoristi
    samo ako neko zna otprilike koliko sati treba to sve vrtiti
    npr koliko treba small ftt jeli dovoljno 12h

9. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

10. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

ja konto uzet taj jedan q8300 ali vidim multiplier 7.5x što je loše za oc ali vidim ovaj tvoj rezultet nije loš. tako da se držim e7200@3,6ghz stabilan 24/7. ako bude kakve nafake idem na q9xxx.

11. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

moze to na 4 ghz od šale ako imas finu matičnu

12. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Skontaj koliki bi mu FSB trebao za 4GHz. Nema sanse.

13. forzamilan

nisam čuo da je neko uspio baš toliko.

14. GW

GW Moderator

Ma u taleta svaki procesor ide na 4ghz. :D

15. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Ja sam imao e 2140 na 3,0 ghz tako da je upgrade bio must. Ovaj Quad sam dobio po ekstra cijeni, manjoj nego sto je sad na Piku tako da mi se nije isplatilo platformu mijenjat.

Sto se tice 4,ghz ne vjerujem da bi se to moglo dostici, multipler je 7,5 tako da je to teško dostižno. Sve što budem uspio više od dosadašnjeg objaviću u postu.

16. Bio_Sam_Zmijanac

Evo recimo moja Abit IP35 PRO može FSB 500 Mhz provjereno
    Šta je tu čudno sa tim multiplerom bi opet dogurao preko 3.5 Ghz

17. forzamilan

@Ronaldo_9 bio je ovaj q8300 na piku za 150KM a ja ga ne uze sad je po 190KM ali već mi je Enis preporučio da mi se baš ne isplati sa e7200 prelaziti pogotovo što igram 99% cod4 i poneki novi naslov gdje baš quad ako nije dobro naklokan nije potreban toliko. kada bi ti uspio nagurati na 3,4ghz to bi već bio pravi quad.

@Tale jbg velika je razlika između 3,5 i 4ghz :D

18. Bio_Sam_Zmijanac

Kad vec pricas o brojevima nisam racunao ali
    500x7.5=3750

19. Ronaldo_9

Ronaldo_9 Aktivista

Taj za 150 sam i uzeo, i haman je nafakali. Blizu sam tog rezultata za "pravi" quad. Evo 1 h i 20 min linxa bez problema. Napon isti, temperatura jedne jezgre u loadu 60 stepeni, ostale su ispod.

http://valid.canardpc.com/show_oc.php?id=1502348

20. forzamilan

@Ronaldo pa to je ekstra rezultat za taj quad izgleda dobar ti primjerak zapao.

@Tale jbg zavisi i proc kakav je. imaš primjeraka neće da se nešto klokaju taman radili na 1,5V :D
    evo u mene e7200 max moze sa mojom pločom na 3,7ghz dok je kod dine73n išao na 4ghz i to sa manjom voltažom.

e sad kad ste već načeli temu da malo rastabirimo. pošto vidim da e7200 ide ko od šale na 4ghz :D
    ja svoj ne mogu nagurati preko 3,7 da je stabilan. već sam pominjao ploča je gigabyte p43es3g rev 1.0, ram je ocz 2gb special ops+2gb apacer def 800mhz. pošto me i nije zapao neki primjerak moram mu dati oko 1,35V da bi radio na 3,6ghz sve preko neće da boota. e sad ne kontam šta me koči jel ram ploča (nb, sb) ili cpu?