Ovaj guide je preveden, ( site ) sto znaci da nije moj. Ovaj guide nije cijeli preveden. PC-PC Home Networking Tutorial Prvo i najvažnije je da budete sigurni da imate pravo kablo. Pravo kablo bi bilo Cross-Over LAN kablo (PC-PC).Cross-Over kablo je korišteno SAMO kada želite konektovati dva PC-a zajedno. Straight-Through kablo je korišteno SAMO kada želite da konektujete dva racunara putem hub-a. Ovo je osnovno znanje o umrežavanju kojeg bi trebali svi znati. Pocnimo, ali nemojte konektovati racunare još, pošto trebamo da podesimo racunar. Podešavanje Desktop/Computer 1 1. Na vašem desktop-u, idite Start > Connect to > Show all conections. 2. Izaberite svoju LAN kartu, pritisnite desni klik i idite na Properties. 3. Kada ste u LAN Properties, zabilježite Show icon in notification area when connected" i izaberite Internet Protocol (TCP/IP) i kliknite Properties. 4. U vašim TCP/IP Properties izaberite "Use the following IP addresses" i ispunite sljedece : IP Address : 192.168.0.1 Subnet Mask : 255.255.255.0 Default Gateway : 192.168.0.2 Izaberite "Use the following DNS server addresses", i upišite sljedece: Preferred DNS server : 192.168.0.2 i kliknite Advanced. 5. Izaberite "Wins" tab i ponovo izaberite "Enable NetBIOS over TCP/IP" Sada pritisnite OK na svim prozorima da ih zatvorite, i ovo završava konfigurisanje LAN hardware-a. Dijeljenje Drive-ova i Folder-a 1. U ovom slucaju, uzeo sam moj drive E: i želim ga dijeliti sa drugim racunarom kojeg sam umrežio. Otvorite "My Computer" i desni klik na drive koji želite, i izaberite "Sharing and Security" 2. U slucaju da nikad niste konektovali se na neku mrežu, pojavice vam se ovo: 3. Kada prihvatite prošli prozor klikanjem na link, biti cete predstavljeni sa drugim prozorom kao ovaj, gdje ce te morati izabrati "Network Setup Wizard". 4. Kada ste na prozoru "Network Setup Wizard", idite kroz prozore dok ne dodete do mjesta gdje vam se pokazuje vaš LAN hardware, izaberite ga i obilježite "Ignore disconnected network hardware" 5. Onda morate obliježiti prvu opciju. 6. Sljedece cete biti pitani da izaberete vašu Interntet konekciju, zato izaberite pravi hardware s kojim se konektujete na Internet. 7. Dajte opis kompjutera koji želite, jer je tako lakše identifikovati i dajte vašem kompjuteru ime. Neka to ime bude jedinstveno i budite sigurni da ne koristite isto ime za ostale kompjutere u mreži. 8. Sljedeci korak je veoma važan jer WORKGROUP koji ovdje navedete mora biti isti i na drugom kompjuteru. 9. Izaberite "Turn on file and printer sharing" 10. I zadnje, izaberite "Just finish the wizard, I don't need to run the wizard on other computers" i kliknite Next. 11. Obilježite "Share this folder on the network", i dadnite dijeljeno ime ako zelite ili ostavite kako i jeste. I obilježite "Allow network users to change my files" 12. Da bi ste djelili folder, desni klik na folder i izaberite "Sharing and security", tada cete biti predstavljeni sa podešavanjima. Tada uradite isto kao i za HDD: Obilježite "Share this folder on the network", dadnite djeljeno ime ili ostavite kako i jeste. I obilježite "Allow network users to change my files". Ako moderator misli da je ovo topic za Networking, neka ga prebaci u podforum Networking. by Thomas Angelo. Ako primjetite neke greške, molim vas pošaljite mi poruku na moj HW Base PM, kao što je pravilo ovog podforuma.