Pozdrav rajice, trebala bi mi pomoc da ustanovim u cemu je kvar Vec jednom mi se desilo, uspio sam rijesiti sa zamjenom mjesta RAM-u, mada je mozda i slucajno to bilo, uglavnom to vise ne pomaze. Helem, ono sto se desava jeste da se PC ne moze upaliti. Krenu ventovi da se zavrte i odmah stanu i sve tako u beskonacni loop dok ja na prekidacu ne iskljucim. PC se nije dosta koristio i tek se sporadicno upali i to je to, uglavnom dosta vremena je bio ugasen i iskopcan od struje. Ono na sta ja sumnjam(i sto bih donekle i volio jer mi je najlakse hajmo reci to za zamijeniti) jeste ili da je napojna konacno otisla u vjecna lovista ili da je baterija na maticnoj otisla. Napojna je bruku stara, ali do sada nije nikada pravila problema, prosle su 3 razlicite moje konfe na njoj i u pitanju je OCZ StealthXStream 500W, kupljena tamo nekad 2008/9 mozda. Na maticnoj je vec jednom prosli vlasnik mijenjao bateriju ali iz razloga sto mu vrijeme nije pokazivano kako treba. Ostatak konfe je: 4790k Asus rog maximus vii formula 2x8gb ram 2x500gb ssd samsung evo cm nepton 240m. Drugu napojnu da probam nemam, a iskreno da dodjem do baterije je peglancija teska jer hajde sto sve moram skidati i cupati nego moram i thermal armor sa maticne skidati. Ima li ko iz Sa od raje sa foruma da se bavi tim(pronalazak problema/otklanjanje), ili da ima napojnu neku na kojoj se moze probati prvo pa da se eventualno vidi sta dalje i sl.
vjerojatno matična. možeš li stavit sliku matične a da posebno slikaš i kondenzatore u blizini procesora?
ako hoces sutra dam ti ja tagan staru napojnu da vidis kako radi, mislim da ti moze faliti sata napajanje jer ima taganu koja godina vise od te tvoje konfiguracije meni kao sto @Tensai kaze to najvise lici na maticnu plocu
@Tensai Čim uzmognem bacim sliku. btw, zaboravih jebiga to napisati, GPU je MSI 1060 6Gb, 1x8pin napajanje. Probao sam odspojiti grafu i spojiti samo igpu, mada isti klinac. Ako je vec maticna majku mu, volio bih da je do baterije samo, mislim svakako sam mislio mijenjati konfu kad GTA6 izadje ali ovo sad bas mi nenadano, plus bih morao traziti polovnu a ispravnu maticnu i peglati se..
Moguce da je maticna,jer elektronika ne voli dugo da stoji...isprazne se kondenzatori i onda nakon novog paljenja,napune i najprije da je neki od njih stradao. Kao sto rece kolega,uslikaj izbliza kondenzatore i onda zumiraj slike,da vidis da li se na nekom pojavila kao plijesan,tj. da li je procurio. Ako bude,to se lako zamijeni,ako se nadju odgovarajuci kondezatori . Moze biti i da je do napojne a i to mozes provjeriti ako imas multimetar i vidis na izlazu zica,koje napone baca za koji kabal. Meni najvise vuce na maticnu i kondenzatore.
Pa bateriju mozes sam promijeniti,ako sumnjas na nju...to su obicne one od 3,7 V 2032 ili neka druga debljina...imas u svakom supermarketu,kostaju 2-3 KM po komadu. Samo ces morati lagano raspakovati ovu originalnu sa maticne,ako nekim slucajem bude odvojena od maticne i spojena preko 3-4 pina konektora. A ako je u lezistu u maticnoj,onda samo ubacis drugu i eto ga.
A ljubi te brat znam ja to sve, samo bih prvo da sklonim sumnju ako je ima sa napojne prvo prije nego sto cerupam maticnu.
Do baterije sigurno nije - i da je prazna PC bi post-ovao. S’ obzirom da ti ploca imam error code display, sta ti na njemu pise? Takodje, ako imas speaker na ploci, izvadi ram i graficku i tako upali racunar, pa nam javi koje beep code-ove dobijas i takodje sta pise tada na error code display. Sent from my iPhone using Tapatalk Pro
Ne moze se ni stici procitati nista. Isto je i sa ramom i bez, ne dodje ni do beepova nikakvih vec se ugasi i opet se krene paliti i tako u endless loop. Evo video: https://imgur.com/a/CHhzHPm
Meni je na toj OCZ napojnoj nešto eksplodiralo, izlazio je dim i iskočio prekidač, u svakom slučaju napojna bi dobro bilo da se uzme nova onako sigurnosti tvoje radi.
Ja sam imao jednom taj problem, i zamijenio plocu u garanciji, da bi skontao na kraju, ja debil, nije mi onaj 24pin glavni napojni dobro legao, nije dobro ukopcao i to je pravilo problem...
I ja bih se složio sa kolegom. Probaj ti neku jaču napojnu prije svega. Prazna CMOS baterija ne pravi problem da se racunar ne moze upaliti, samo ti postavke BIOS-a nece biti spašene i moraš ih svako malo ponovo podešavati. Kada budeš spajao napojnu trebaš obratiti pažnju da spojiš ne samo 24pin napojni konektor i onaj 4pin ili 8pin za CPU (imaš 1x8pin i 1x4pin) ako napojna posjeduje te kablove.
Hvala na savjetima ali ja kao da sa zidovima pricam Pa bih molio da se procita cijeli post. I ja isto sumnjam na napojnu i prvo bih to da otklonim kao eventualni kvar. Kao drugo, evo citiracu bukvalno sam sebe: Znam i ja da treba to vidjeti prvo i probati. Znam i ja da bi fino bilo zamijeniti napojnu koja je stara, ali bih to ipak ostavio da uzmem za novu konfu i novu generaciju a da ne uzimam neku polovnu sada, ili novu i bezveze kupujem kad cu opet mijenjati je, a da sad uzmem na ovu konfu napojnu od 400KM mi nema smisla. Helem, moze lock ljubi te brat @selvin , nema hajra svakako ovdje
Znam ja da je to problem, a ne to što si slijepac pa ne znaš čitati nego samo lupaš i još ponavljaš x drugih postova, show. Ti samo misliš da si nešto pomogao sa prošlim postom @nivla hvala druže na konkretnom odgovoru i ponudi, rješeno je sve. Živ bio.