PLZ Help!!Kako clocknuti Venice-a??

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by Vedo, Sep 6, 2006.

Thread Status:
Not open for further replies.
  1. Vedo

Vedo Moderator

Pozdrav svima,
    imam Athlona64 3500+ Venice (200x11),maticnu ASrock 939S56-M (SIS chipset,northbridge je SIS 756,a southbridge je SIS 965),2x 512 MB DDR400 (jedna plocica je Infenion,a druga je no-name),hard SATA 80GB,DVD/R-W LG,napajanje 400W i eVga 7600GS 256MB PCI-X.
    Na raznim forumima i stranicama sam citao kako clocknuti ovaj proc,medutim svi spominju neki HTT mnozitelj,a tog mnozitelja u mom BIOS-u nema (Phoenix).Ima opcija za mjenjaje fsb-a,(sinkrono i asinkrono sa pci-x sabirnicom,koja je po defaultu na 100),smanjenje mnozitelja, brzina HTT-a(imaju opcije od 200,400,600,800,1000).
    Ako iko ima slicnu plocu ili cipset,molim te mi napisi kako da ga overclockiram.
    Unaprijed hvala svima!

2. Nani

Nani Komšija

Ne klokaj ga uopste

3. Eustace

Eustace Aktivista

povecaj FSB, eventualno i Core napona za malo. Smanji DDR frekfencije sa 400 na 333 (odnosno pri extremnom clocku na 266), ako imas neku prosjecnu memu, smanji HT mnozitelj na 4x (odnosno na 3x) tako da uvijek bude na cca 1GHz...

4. iPlay

iPlay Komšija

Mislim da fakat nemas potrebe da clockas, ja sam svoj E6 dizao, i sta onda? Tako da fakat ne treba, ako imas solidnog rama (1GB) i finu grafulju, onda ti za igre to nista nece promjeniti...

Moj savijet ti je, da ti clock ne treba!

5. sgtPepper

sgtPepper Overclocker

ne isplati ze klokati taj procesor, može do 2700mhz i to je to. 500 mhz u odnosu na 2200mhz donosi minimalna poboljšanja. A i nije ti neka matična bog zna, kao i memorija.

6. Vedo

Vedo Moderator

Pa gdje da nadem taj mnozitelj HTT-??Ima samo opcija HTT width(8 bit i 16 bit),a nigdje u BIOS-u nema opcije da mjenjam mnozitelj HTT-a,imaju samo opcije da ga stavim na 200,800 i 1000.

7. Samir_Masinac

Samir_Masinac Aktivista

Trazi na manuelno proc. To sto si ti napiso je HTT link sa grafom, a ne procesorski HTT (FSB), sad mi se ne restarta komp a svakako i ploce nam nisu iste.

8. Angelus

Angelus Novi član

a čuj neidem na istu matićnu tak da neznam,na abitu sam,uskoro na DFI-u,uglavnom.Clockanje AMD-a je ipak clockanje AMD-a.Neki će reć budalaštine,al ja nebih predložio uopće clockanje AMD-a.Svi znamo da je moguće,ali je li isplativo.Mislim za ekih 200 300 pa čak i 500 mhz vrijedi li riskirati?,al ono ako imaš neko moćno hlađenje onda slobodno možeš
    Btw reci koje napajanje,jer npr. neon napajanje na 400 ti je ko chieftec na 250,drugim riječima,neon smrdi,kloni ga se :D

9. Vedo

Vedo Moderator

Napajanje je neko "MS Industrial" od 400 W, koja je to marka i kakve je kvalitete pojma neam

10. Sale

Sale Aktivista

Ma to se odnosi i na intela- sve penitum serije pa i celerone naravno...uglavnom nema nekakve velike koristi ( a moguca je i steta) od clockanja :wink: :roll:

Najbolje "no-name" napajanje koje poznam 8) , mada bi bilo dobro da uzmes kakvog chieftecha.... :roll:

11. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Evo sta cu vam ja rec za to overclokiranje.
    Taj proc moze radit na 2,6GHz, plafon 2,7GHz, samo sto treba imat maticnu za to, solidno(cca 50KM) hladjenje i sto je jos vaznije dobro napajanje(cca 100KM).

Neko rece da i da ga digne na 2,7GHz ne bi imao poboljsanja. Tacno. Zasto? Zato sto je i ovih 2,2GHz i vise nego dovoljno.

U suprotnom, ako mislis overclockirat, mijenjaj plocu, cooler za procesor i napajanje.

12. Dark Ride

Dark Ride Aktivista

Moj CPU score u 3DMark06 se povecao sa 784 na 1027, kada sam overclockao proc sa 2.0GHz na 2.6GHz. Koliko je to sad za nekoga bitno, neka sam odluci.

13. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ti imas X1950Pro, a to je vec puno jaca grafa od 7600GS. I svejedno bi ti igre koje rade sa procom na 2,6GHz jednako radile i na defaultu...

14. Vedo

Vedo Moderator

Ma cekam GF 8600 GS / GT, pa kad ona legne onda cu bas imat potrebe za overclock,jer ce je proc gusit (valjda). Ploca podrzava taktove i vece od 2.7 GHz.
    Sada sam uzeo jos 1 GB rama (bajramluk spas :D ) pa sam i tu miran duze vrijeme..

15. Sale

Sale Aktivista

Nemozes biti nikad miran u IT indusriji, naravno gledano u jednom realnom aspektu vremena :wink: :roll:

Thread Status:
Not open for further replies.