Re: Voćarstvo Medo, koliko ti imas borovnice (posadjeno grmova-stabiljki) i koliko izvuces kg po sezoni? Mi imamo tu neke zemlje, vec imamo posadjenu ribizlu i aroniju, i planiramo kompletirati jos aronije, a gledam da i ostatak zemlje popunimo s necim, mislio sam da ce Tresnja biti rentabilnija, ne znam otkud nasi uvoze ako je vec na domacem trzistu slabija ponuda? U Svedskoj nabavljaju iz Turske, isto tako u Italiji (po onom sto sam ja vidio u ovim super marketima)
Re: Voćarstvo Imam 1000 grmova posađenih iz 2014. + 800 posađenih prošle godine, ove godine mi je prva berba. Do sada sam ubrao oko 430kg i procjenjujem da ću još toliko aBd ubrati do kraja berbe. Treba u obzir uzeti da je par faktora uticalo na smanjeni prinos: 1. prije svega moja greška, prošle godine sam do kasno hranio N đubrivom, pa se sok iz stabljika nije stigao na vrijeme povući, snijeg pao, temperatura pala i skoro sve vršice su izmrzle. 2. Kasni mraz ove godine je udario po cvatu. 3. Snijeg pao u maju, polomio jedan broj grana. Literatura veli da u 8. godini jedan grm može i do 8kg prinosa dati, dok kolege iz Srbije ostvaruju prinos od 6kg u punoj zrelosti. Znači 1800 grmova X 6kg = 10800kg x 7KM = 75600KM. Oduzeti nekih 5-6 hiljada max za godišnje troškove, berače i tako to, ostalo bi trebala čista zarada biti.
Re: Voćarstvo Dobar posao odradjen, svaka cast. Mozda si i ranije spominjao u temi, ali gdje si uzimao sadnice (da li si zadovoljan?) i po kojoj cijeni etc. Kada covjek pravi neku kalkulaciju uvijek mora racunati na te neplanske troskove, odnosno gubitke, a njih ima ovisno o vremenskim prilikama i eto licnim potezima, ali na kraju se ocigledno isplati ako se covjek preda tome. Za otkup, tu nema problema?
Re: Voćarstvo Zamolio bih sve za jedan like i share Facebook stranice koju ja vodim ispred Saveza Udruzenja Organskih Proizvodaca FBiH - ORGANSKO FBiH, koja ce sadrzavati najaktuelnije vijesti vezane za organsku proizvodnju u BiH. https://www.facebook.com/Organsko-FBIH-627523707412437/
Re: Voćarstvo Pa daj nam onda koji stručni savjet, šta ide šta ne ide, šta ganjati od čega odustati, kad si već u tome
Re: Voćarstvo Prvih 1000 sam kupio kod Voćar Piramide Visoko. Navodno dvogodišnje sadnice sve po ekstra povoljnoj cijeni od 5KM po sadnici. Tek sam kasnije vremenom/iskustvom shvatio da su mi prodali jednogodišnje sadnice. Prodali su mi sorte kakve su imali na stanju, a ne one koje sam tražio. Ovih drugih 800 je finansirala organizacija koja podstiče razvoj poljoprivrede. Sadnice su iz HEKO Bugojno, trogodišnje, koje inače 8KM po komadu koštaju, čini mi se. S njima sam generalno zadovoljniji. Jedan kolega je nedavno proširivao svoj zasad, sadnice je kupovao kod Edina Zukana iz Visokog i prezadovoljan je, bolje su mu nego one što je kod HEKA kupovao ranije. Da sada kupujem sadnice, i ja bih kod Zukana kupio. Ma robu hoće svako otkupiti, samo je fazon pronaći dobru cijenu. Svaki dan me po 2-3 osobe zovu na mob što šnjuraju voće po pijacama, pitaju imam li robe na stanju. Ima nekoliko velikih hladnjača koje uvijek hoće otkupiti, kod njih je doduše najslabija cijena.
Re: Voćarstvo Kad bi preporucivao prodavača, da li bi to bio Heko ili nesto drugo već? Sent from my D6603 using Tapatalk
Re: Voćarstvo Preporuka za Edina Zukana, direktor firme Frutti Funghi http://www.frutti-funghi.com/index.php/ ... lueberries Prilikom sadnje borovnice jako je bitno ranu sortu uzeti, jer su najbolje otkupne cijene u junu, u julu već opada. Naročito je pohvaljena sorta Duke, ja sam je tražio ali ni HEKO ni Voćar Piramida je nisu imali do sada, a kolega moj je upravo sortu Duke kod Zukana prošle godine uzeo i posadio, i odlične su mu.
Re: Voćarstvo Ja mislim da cemo iduce godine mozda posaditi tako barem 1000 sadnica borovnice, ove godine je bilo troskova za ribizlu i aroniju, pa se nece moci, iduce godine ce vec biti prilike nesto vjerovatno i prodati, a nadam se i posaditi. Hvala na prijedlozima i kontaktu, uneseno u biljesku, a mozda i navratim do travnika kad budem u BiH cisto da malo pogledamo kako to sve izgleda, te da popijemo kaficu. Poz!
Re: Voćarstvo Da li je ikome poznato o čemu se ovdje radi: http://www.poljoprivreda.ba/info-servis ... astog-voca Šta tačno podrazumijeva "kvalificirane proizvođačke organizacije "?
Re: Voćarstvo Ovdje ti je sve objasnjeno sta su i kako nastaju Proizvodjacke organizacije. http://blog.dnevnik.hr/agropolitika/201 ... aciju.html
Re: Voćarstvo evo ja sam veceras sabrao koliko sam krastavaca do sada obrao i jos neka 2 dana i otplatiti cu dug (zaduzenje) i onda pocinje moja zarada od kornisona kod mene kornisoni dosta kasne i nisu jos u punom jeku a sada kada je suncan i topao dan,bude oko 125-130 KG po branju kada dostignu puni maksimum,ocekujem i po 200 kg po danu,barem nekoliko takvih branja bio sam se zabrinuo ,sve malo bude ali sam obisao jos neke plantaze i vidio da su neki ljudi sadili ranije i da su puno vece loze nego kod mene ...kod mene jos uvijek ima redova gdje su do pola mreze loze ali eto,bitno je da sam skoro izasao iz zaduzenja i da se pocne zaradjivati
Re: Voćarstvo Pozdrav drug. Po kojoj cijeni si dosad prodavao ? i koja ce biti sada cijena tog jos sto je ostalo. BTW nadmorska visina 535m sta bi tu bilo pametno posijat na nekih 5 duluma spreman sam na investiciju do 20k KM
Re: Voćarstvo Na toj visini prakticno moze sve , vaznija ti je analiza zemljista (tla) i mikroklimatski uslovi lokacije: minimalne (zimske) temperature dnevne temperature dužina dana i intenzitet svetlosti pojava ranih prolećnih i kasnih jesenjih mrazeva količina vodenog taloga količina godišnjih padavina i njihov raspored po mesecima relativna vlažnost vazduha i zemljišta vetrovi (pravac kretanja, brzina, intenzitetet i koji vetar je dominantan) pojava grada, njegov intenzitet i redovnost . Strucan savjet potrazi kod poljoprivrednih inzinjera koji se bave biljnom proizvodnjom, moje struno znanje je vise vezano za prehrambenu tehnologiju. A mozes dosta informacija naci na netu, ali analiza zemljista i mikroklimatski uslovi su osnova.
Re: Voćarstvo @Mujka, Drugi faktor pored svega toga je radni kapacitet, kako tebe tako i ljudi oko tebe, ko sve ulazi u projekat, tj. ko ce sve raditi, te da li ulazite strogo kao investitori i gdje planirate placati ljude ili ulazite kao radna snaga (privatni mali biznis - kao sto se najcesce vidja?) Iz licnog iskustva, najprofitabilnija je opcija gdje se to svede na uzi krug ljudi koji su spremni zavrnuti rukave i odraditi to kako valja. U mene jedan brat i otac rade oko ribizle, ali im uvijek treba ispomoc, oko ovog onog, jer ne mogu uloziti 8h dnevno u sve to, jedan je stariji pa nema mogucnosti, a drugi mladji i ide ganjati zene... Racunaj odmah u startu da posaditi nije jedini veliki trosak, treba tu dosta ostalih stvari na koje treba racunati, jer ako se sve ulozi u sadnice, onda se moze desiti situacija gdje nemate sredstava da odradite npr. navodnjavanje, ogradjivanje, ili nesto drugo sto je potrebno tj. sto ce biti potrebno. Masinerija se polako kupuje, ima tu i iznajmljivanja i "kolega" sa masinama, ali i tu treba biti spreman na troskove, kako oko nabavke tako i oko zakupljivanja (ali to vec spada u ono gore "ostalo"). Kad sve ovo stavi na papir, i onda dobijes informacije od strucnih ljudi za sta je tlo i okolina podlozna, ides izabrati ono sto vam najvise odgovara tj. sto vam se najvise svidja odnosno sta je najvise isplativo (jer se na kraju sve svede na profit)
Re: Voćarstvo nema tu nista "do sada,od sada" potpis se ugovor sa dogovorenom cijenom za svaku klasu i postotkom koje klase mora biti koliko (mada ovo mislim da niko ne provjerava,jer meni ovo niko do sada nije nista spomenuo,isporucim,izvaga se kolicina,dobijem odmah priznanicu na tu kolicinu i to je to) i isporucujes evo tacno mjesec dana berem i do sada sam nabrao neke 2 tone ,sto i nije puno ali ova godina je pravo nepogodna za kornisne,previse kise,premalo sunca i visih temperatura zbog kise se razvijaju bolesti,mene je vec pokosila plemenjaca,imam i previse stabljika koje su skroz uzte i ubijene,listovi spaljeni,sada imam problem i sa paucima,i oni napadaju listove,ne znam sta rade,ali gdje to nesto bocnu ili ispuste,dio lista pocne zutiti i budu kao neke kockice problem je sto svaki dan skoro pljusak,nemam kada ni poprskati sve,padne kisa onda zemlju previse navlazi,pa ne upije zemlja i onda kada ugrije,stvori se kao bara,smrdi i zagusljivo tu a i to pogoduje razvooju bolesti onda kod mene se sadnice nisu ravnomjerno razvijale,pa imam neke koje su davno prebacile mrezu a neke koje jos nisu ni dosle do mreze,pa imam i problema sa bocnim izdancima,imam 2-3 reda gdje nikako nemam bocnih izdanaka a to znaci i puno manje ploda elem,ni sam ne znam na sta ce ova avantura izaci ali idem do kraja i isporucitivacu ih do zadnjeg ploda pa valjda se i nabere neka kolicina nadam se da ce avgust biti malo topliji,pa da mi baci i bocne izdanke,pa da se uspije sta i zaradaiti,jer truda i posla ima svaki dan po 4-6 sati a kada ima dodatnih poslova i vise,po 10 imam i neke pomagace sada,dodju pa ide sa njima lakse a danas smo brali samo nas troje,trebalo nam je 5 sati da oberemo i to bez pauze
Re: Voćarstvo Samo da pohvalim borovnice kolege IdeMedoSumom, pravo ukusne i krupne za ono na što sam ja navikao