Poljoprivreda

Discussion in 'Generalna diskusija' started by IdeMedoSumom, Jul 16, 2014.

1. donjapa

donjapa Overclocker

Re: Voćarstvo

Medo, koliko ti imas borovnice (posadjeno grmova-stabiljki) i koliko izvuces kg po sezoni?

Mi imamo tu neke zemlje, vec imamo posadjenu ribizlu i aroniju, i planiramo kompletirati jos aronije, a gledam da i ostatak zemlje popunimo s necim, mislio sam da ce Tresnja biti rentabilnija, ne znam otkud nasi uvoze ako je vec na domacem trzistu slabija ponuda? U Svedskoj nabavljaju iz Turske, isto tako u Italiji (po onom sto sam ja vidio u ovim super marketima)

2. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Imam 1000 grmova posađenih iz 2014. + 800 posađenih prošle godine, ove godine mi je prva berba. Do sada sam ubrao oko 430kg i procjenjujem da ću još toliko aBd ubrati do kraja berbe.

Treba u obzir uzeti da je par faktora uticalo na smanjeni prinos:
    1. prije svega moja greška, prošle godine sam do kasno hranio N đubrivom, pa se sok iz stabljika nije stigao na vrijeme povući, snijeg pao, temperatura pala i skoro sve vršice su izmrzle.
    2. Kasni mraz ove godine je udario po cvatu.
    3. Snijeg pao u maju, polomio jedan broj grana.

Literatura veli da u 8. godini jedan grm može i do 8kg prinosa dati, dok kolege iz Srbije ostvaruju prinos od 6kg u punoj zrelosti.

Znači 1800 grmova X 6kg = 10800kg x 7KM = 75600KM. Oduzeti nekih 5-6 hiljada max za godišnje troškove, berače i tako to, ostalo bi trebala čista zarada biti.

3. donjapa

donjapa Overclocker

Dobar posao odradjen, svaka cast. Mozda si i ranije spominjao u temi, ali gdje si uzimao sadnice (da li si zadovoljan?) i po kojoj cijeni etc.

Kada covjek pravi neku kalkulaciju uvijek mora racunati na te neplanske troskove, odnosno gubitke, a njih ima ovisno o vremenskim prilikama i eto licnim potezima, ali na kraju se ocigledno isplati ako se covjek preda tome.

Za otkup, tu nema problema?

4. KingT

KingT Veteran foruma

Zamolio bih sve za jedan like i share Facebook stranice koju ja vodim ispred Saveza Udruzenja Organskih Proizvodaca FBiH - ORGANSKO FBiH, koja ce sadrzavati najaktuelnije vijesti vezane za organsku proizvodnju u BiH. :)

https://www.facebook.com/Organsko-FBIH-627523707412437/

5. zoi

zoi Veteran foruma

Pa daj nam onda koji stručni savjet, šta ide šta ne ide, šta ganjati od čega odustati, kad si već u tome ;)

6. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Prvih 1000 sam kupio kod Voćar Piramide Visoko. Navodno dvogodišnje sadnice sve po ekstra povoljnoj cijeni od 5KM po sadnici. Tek sam kasnije vremenom/iskustvom shvatio da su mi prodali jednogodišnje sadnice. Prodali su mi sorte kakve su imali na stanju, a ne one koje sam tražio.

Ovih drugih 800 je finansirala organizacija koja podstiče razvoj poljoprivrede. Sadnice su iz HEKO Bugojno, trogodišnje, koje inače 8KM po komadu koštaju, čini mi se. S njima sam generalno zadovoljniji. Jedan kolega je nedavno proširivao svoj zasad, sadnice je kupovao kod Edina Zukana iz Visokog i prezadovoljan je, bolje su mu nego one što je kod HEKA kupovao ranije. Da sada kupujem sadnice, i ja bih kod Zukana kupio.

Ma robu hoće svako otkupiti, samo je fazon pronaći dobru cijenu. Svaki dan me po 2-3 osobe zovu na mob što šnjuraju voće po pijacama, pitaju imam li robe na stanju. Ima nekoliko velikih hladnjača koje uvijek hoće otkupiti, kod njih je doduše najslabija cijena.

7. donjapa

donjapa Overclocker

Kad bi preporucivao prodavača, da li bi to bio Heko ili nesto drugo već?

Sent from my D6603 using Tapatalk

8. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Preporuka za Edina Zukana, direktor firme Frutti Funghi http://www.frutti-funghi.com/index.php/ ... lueberries

Prilikom sadnje borovnice jako je bitno ranu sortu uzeti, jer su najbolje otkupne cijene u junu, u julu već opada. Naročito je pohvaljena sorta Duke, ja sam je tražio ali ni HEKO ni Voćar Piramida je nisu imali do sada, a kolega moj je upravo sortu Duke kod Zukana prošle godine uzeo i posadio, i odlične su mu.

9. donjapa

donjapa Overclocker

Ja mislim da cemo iduce godine mozda posaditi tako barem 1000 sadnica borovnice, ove godine je bilo troskova za ribizlu i aroniju, pa se nece moci, iduce godine ce vec biti prilike nesto vjerovatno i prodati, a nadam se i posaditi.

Hvala na prijedlozima i kontaktu, uneseno u biljesku, a mozda i navratim do travnika kad budem u BiH cisto da malo pogledamo kako to sve izgleda, te da popijemo kaficu.

Poz!

10. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Bujrum :D

11. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

12. KingT

KingT Veteran foruma

13. IdeMedoSumom

IdeMedoSumom Aktivista

Hvala Kinže :-D

14. zippoo

zippoo Veteran foruma

evo ja sam veceras sabrao koliko sam krastavaca do sada obrao i jos neka 2 dana i otplatiti cu dug (zaduzenje) i onda pocinje moja zarada od kornisona
    kod mene kornisoni dosta kasne i nisu jos u punom jeku a sada kada je suncan i topao dan,bude oko 125-130 KG po branju
    kada dostignu puni maksimum,ocekujem i po 200 kg po danu,barem nekoliko takvih branja
    bio sam se zabrinuo ,sve malo bude ali sam obisao jos neke plantaze i vidio da su neki ljudi sadili ranije i da su puno vece loze nego kod mene ...kod mene jos uvijek ima redova gdje su do pola mreze loze
    ali eto,bitno je da sam skoro izasao iz zaduzenja i da se pocne zaradjivati

15. Mujka

Mujka Komšija

Svaka čast aBd da još bolje ti bude

Sent from my LG-D802 using Tapatalk

16. Mujka

Mujka Komšija

Pozdrav drug.

Po kojoj cijeni si dosad prodavao ? i koja ce biti sada cijena tog jos sto je ostalo.

BTW
    nadmorska visina 535m sta bi tu bilo pametno posijat na nekih 5 duluma spreman sam na investiciju do 20k KM

17. KingT

KingT Veteran foruma

Na toj visini prakticno moze sve , vaznija ti je analiza zemljista (tla) i mikroklimatski uslovi lokacije:
    minimalne (zimske) temperature
    dnevne temperature
    dužina dana i intenzitet svetlosti
    pojava ranih prolećnih i kasnih jesenjih mrazeva
    količina vodenog taloga
    količina godišnjih padavina i njihov raspored po mesecima
    relativna vlažnost vazduha i zemljišta
    vetrovi (pravac kretanja, brzina, intenzitetet i koji vetar je dominantan)
    pojava grada, njegov intenzitet i redovnost .

Strucan savjet potrazi kod poljoprivrednih inzinjera koji se bave biljnom proizvodnjom, moje struno znanje je vise vezano za prehrambenu tehnologiju. A mozes dosta informacija naci na netu, ali analiza zemljista i mikroklimatski uslovi su osnova.

18. donjapa

donjapa Overclocker

@Mujka,

Drugi faktor pored svega toga je radni kapacitet, kako tebe tako i ljudi oko tebe, ko sve ulazi u projekat, tj. ko ce sve raditi, te da li ulazite strogo kao investitori i gdje planirate placati ljude ili ulazite kao radna snaga (privatni mali biznis - kao sto se najcesce vidja?)

Iz licnog iskustva, najprofitabilnija je opcija gdje se to svede na uzi krug ljudi koji su spremni zavrnuti rukave i odraditi to kako valja. U mene jedan brat i otac rade oko ribizle, ali im uvijek treba ispomoc, oko ovog onog, jer ne mogu uloziti 8h dnevno u sve to, jedan je stariji pa nema mogucnosti, a drugi mladji i ide ganjati zene...

Racunaj odmah u startu da posaditi nije jedini veliki trosak, treba tu dosta ostalih stvari na koje treba racunati, jer ako se sve ulozi u sadnice, onda se moze desiti situacija gdje nemate sredstava da odradite npr. navodnjavanje, ogradjivanje, ili nesto drugo sto je potrebno tj. sto ce biti potrebno.

Masinerija se polako kupuje, ima tu i iznajmljivanja i "kolega" sa masinama, ali i tu treba biti spreman na troskove, kako oko nabavke tako i oko zakupljivanja (ali to vec spada u ono gore "ostalo").

Kad sve ovo stavi na papir, i onda dobijes informacije od strucnih ljudi za sta je tlo i okolina podlozna, ides izabrati ono sto vam najvise odgovara tj. sto vam se najvise svidja odnosno sta je najvise isplativo (jer se na kraju sve svede na profit)

19. zippoo

zippoo Veteran foruma

nema tu nista "do sada,od sada"
    potpis se ugovor sa dogovorenom cijenom za svaku klasu i postotkom koje klase mora biti koliko (mada ovo mislim da niko ne provjerava,jer meni ovo niko do sada nije nista spomenuo,isporucim,izvaga se kolicina,dobijem odmah priznanicu na tu kolicinu i to je to) i isporucujes
    evo tacno mjesec dana berem i do sada sam nabrao neke 2 tone ,sto i nije puno ali ova godina je pravo nepogodna za kornisne,previse kise,premalo sunca i visih temperatura
    zbog kise se razvijaju bolesti,mene je vec pokosila plemenjaca,imam i previse stabljika koje su skroz uzte i ubijene,listovi spaljeni,sada imam problem i sa paucima,i oni napadaju listove,ne znam sta rade,ali gdje to nesto bocnu ili ispuste,dio lista pocne zutiti i budu kao neke kockice
    problem je sto svaki dan skoro pljusak,nemam kada ni poprskati sve,padne kisa
    onda zemlju previse navlazi,pa ne upije zemlja i onda kada ugrije,stvori se kao bara,smrdi i zagusljivo tu a i to pogoduje razvooju bolesti

onda kod mene se sadnice nisu ravnomjerno razvijale,pa imam neke koje su davno prebacile mrezu a neke koje jos nisu ni dosle do mreze,pa imam i problema sa bocnim izdancima,imam 2-3 reda gdje nikako nemam bocnih izdanaka a to znaci i puno manje ploda
    elem,ni sam ne znam na sta ce ova avantura izaci ali idem do kraja i isporucitivacu ih do zadnjeg ploda pa valjda se i nabere neka kolicina
    nadam se da ce avgust biti malo topliji,pa da mi baci i bocne izdanke,pa da se uspije sta i zaradaiti,jer truda i posla ima svaki dan po 4-6 sati a kada ima dodatnih poslova i vise,po 10
    imam i neke pomagace sada,dodju pa ide sa njima lakse a danas smo brali samo nas troje,trebalo nam je 5 sati da oberemo i to bez pauze

20. zoi

zoi Veteran foruma

Samo da pohvalim borovnice kolege IdeMedoSumom, pravo ukusne i krupne za ono na što sam ja navikao :)