Daleko od toga da je mala investicija, ali je prijeko potrebna (pogotovo ako se ovako nesto desi da ti sve poroka). Hvala za link Dog. To da se ne isplati, ne znam sta bi rekao - puno je faktora u igri. Kad covjek pocne ulagati gleda da ulozi u navodnjavanje, masineriju za kosenje i odrzavanje, a u svoje vrijeme i ovakav tip zastite. Ima tu dosta toga za odraditi i sve "u svoje vrijeme"...
katastrofa ovo na slikama jucer je i kod nas naletio pljusak sa grmljavinom ali nije bilo leda,barem u mom mjestu a prije 4-5 dana je led pokosio okola sela oko Gracanice...unistio je sve ljudima,vidio sam snimak koliko je jak padao...sila jedna sto se mreze tice,velika je to investicija,nije to samo kupi mrezu i to je to
Led ce kad tad pasti, pa kolika god je investicija moras zastiti. Ne mozes se nadati da ce te led zaobici, nece...
Raspitao sam se malo za ove mreze. Ovo su 'jednokratne' mreze koje se stavljaju u plastenike, i uopste nisu namjenjenje za grad nego za pravljenje hlada (otud i tako jeftina cijena). Naravno, mozes je instalirati jednom i spasi ti nesto malo, ali onda opet u investiciju. Mreze koje smo mi gledali, za nase parcele, su bile nekoliko desetina hiljada KM. Otud me i iznenadila ovako jeftina cijena. Eto, da se neko nebi zaletio pa ulagao, kvalitet je veoma slab za zastitu od grada.
Ta mreza kod mene funkcionise vec 4 godine, primarno je namijenjena za zasjenjivanje ali sasvim dobro funkcionise i za grada i prezivjela je vec 3-4 puta. Na kraju, kad te jednom spasi, trosak po dunumu aronije/borovnice je 300-400 maraka, a spasila ti je par hiljada . Edit: vidio sam da ljudi koriste i onu mrezicu za fasadu, takodjer funkcionise.
Mozda da navratimo do tebe da pogledamo kako si to postavio. Mi cemo trebati nesto, to je definitivno, a ako moze jeftinije onda super.
Ma kod mene je to malo u basci, 30-40 kvadrata, komsija isto ima. Sad planiram raditi na aroniji, samo ce biti malo drugacije. Samo pokriti. Ovo sad vise radim zbog ptica.
Aha, u nas ima oko 2 hektara pa smo zato malo 'pazljiviji'. Ako ulozimo i ako to ne bude to, onda je bacen novac. Sad je pitanje da li je bolje uzimati odmah kvalitetnije ili pokusati s ovim?
Nema tu stari puno filozofije, pruzi noge koliko je jorgan dug. Prava stvar je prava stvar, ali ovo je 10 puta jeftinije i zavrsi posao. Ova mreza je rastezljiva i bitno je samo da je ne razvuces ravno da se kolicine ne zadrzavaju na njoj, nego pod uglom i da to odmah spada. http://www.cipro.hr/savjet-mreza-protiv-tuce-u-vinogradu.htm
sve zaboravim i ja ubaciti koju sliku ne vidi se aronija na slici...a i zarasla je u travu...krenuo kositi i trimer mi se pokvario,otisla gore ona glava za prenos...obletila
kako napreduje kod vas voce i povrce ? kod mene potanko sve aronija je katastrofalno slabo rodila...em mi je zarasla u travu...trimer me zezao pa nisam na vrijeme kosio...evo sada je veca trava od aronije rod je katastrofa,nece biti par desetaka kg ove godine...kakva je situacija kod vas ? paradajz i paprike konstano ubija,ovo vrijeme kisa-sunce pogoduje razvoju gljivica ...sve je ubijeno eno i tikice mi pozutile zadnjih dana,paradajt,paprike...chili papricice lose totalno ova godina je katastrofa,barem za sada
Ribizla, zavrsili branje, 450kg samo, mlada je jos ali lijepo je rodila ipak. Ocekujemo jos malo Aroniju da krene. Od borovnice ne ocekujemo puno jer je mlada, ali za sad OK.
Kod mene aronija dobro rodila. Paprike su slabe, ne toliko ali slabe u mjeri da nisam zadovoljan. Inace, sto se trave tice, razgovarao sam ovdje s jednim agronomom po pitanju zastite aronije od ptice. Covjek kaze da su prosle ili pretprosle godine malo eksperimentisali s aronijom i da se kao zastitna mjera odlicno pokazala trava. Znaci kosili su s pocetka proljeca i onda su pustili medjuredni prostor i ptice nisu dirale nista. Pretpostavljam da ima nekog straha od visoke trave.