Re: Voćarstvo Borovnice su mi najdraže i najukusnije od sveg bobicastog voća, čudo jedno kako je to ukusno.
Re: Voćarstvo Neki dan bio hvala na ponudi, rado bih. Kod nas tog slabo ima i u ponudi, tek možda u galonima.
Re: Voćarstvo vocari,godi li ova kisa meni ne godi kornisonima,najvise ne godi niska temperatura...danas sam cijeli dan po onom pljusku brao i nema nista,70 kg za dva dana ...sto je bas premalo inace kornison ne raste na niskoj temperaturi...cekam da se malo temp digne a i muka je brati po ovoj kisurini i niskoj temperaturi,bio sam mokar kao mis,dzaba oprema kud sam se jucer i posjekao po prstu,pa mi i to dodatno otezava radove a i aroniji sam konacno sredio sistem za navodnjavanje,nakon par dana cjelodnevnog rada sam uspio,jer sam sam radio,pa sporo ide a inace sa bratom radim sve pa to ide puno brze u paru evo i koja slika,ikao je mutno,bilo mi nesto prljavo na objektivu telefona bila mi se pocela susiti aronija ali zalio sam je dva puta i evo vratila se ,poceo se plod skupljati ali je vec vratio vodu i evo normala je
Re: Voćarstvo Znam da nije bas on-topic ali posto ste u slicnim vodama recite mi kakva je finta sa sweet potatom (nisam 100% siguran ali mislim da se vodi ko "batat" na nasem jeziku) kod nas u BiH? Ovdje kod mene u Irskoj je bukvalno jeftiniji od obicnog krompira, 80-90 centi 800gr, a kod nas se sjecam prosle godine kad sam dolazio neko mi rece ima u Konzumu samo, ja odem u Konzum kad ono kila 8KM!? Ko ce izdvojiti tolike pare za kilu krompira? Je li ga problem uzgajati ili su takve cijene jer ocito Konzum drzi monopol a potraznja generalno mala? To bukvalno jedem 6 od 7 dana u sedmici, a daleko od toga da cu davati 8KM kad dodjem tu. Daj da kakav biznis pokrenemo da razbijemo te cijene :mrgreen:.
Re: Voćarstvo @aeRo, pa mozda zavisi u koje doba godine si gledao cijenu. I limun bude 8KM u Konzumu, pa dodje na kraju gotov na 1KM
Re: Voćarstvo Batat kod nas nikad nije jeftin i nikad ga nije jednostavno naci. Pretpostavljam da je to zbog mizerne potraznje jer jedno 98% stanovnika BiH nikad nije culo za to.
Re: Voćarstvo Ja jedino znam da je kod mene amidza to poceo uzgajati i na kraju mizerna cijena otkupa bila kad je sezona. Sent from my 6045K using Tapatalk
Re: Voćarstvo sto vama smeta benzinska sa slike tako je to kada imas parcelu nemal u gradu nego,ova kisa ne planira prestati ni treci dan ,jest se navila
Re: Voćarstvo Gledao sam konkretno proslo ljeto cijene ali sumnjam da se ista mijenjaju tokom godine. I ovdje je u Irskoj 100% uvoz, jer se ovdje od klime slabo sta moze uzgajati, pa je opet cijena konstantno ista tokom cijele godine. Uostalom, zar krompir ne uspijeva dobrim dijelom godine?
Re: Voćarstvo Batat osim naziva slatki krompir i cinjenice da se za ishranu koriste zadebljanja korijena, nema sa krompirom nista zajednicko. To je skroz druga porodica i uzgoj je znacajno drugaciji nego kod krompira.
Re: Voćarstvo Poz ekipa, vidim radi se dobro - samo rokajte. Mi smo napokon finalizirali navodnjavanje, ali evo ova kisa navalila sad, los tajming. Nesto ranije smo pricali o "mulchiranju", pa nam jedan uzgajac preporucio da to radimo tek za godinu-dvije, dok se malo korijen ustabili (ne znam sto), da sad za sad slamu stavimo. Prihvatili smo savjet, pa polako pripremamo da bacimo slamu i da osposobimo za kosenje, taman cemo imati vremena da za iducu godinu nabavimo koru i pripremimo za mulchiranje. Da se nadovezem malo i za slatki krompir, kod nas u Svedskoj veoma popularno, i to u zadnjih par godina, do tad se nije koristilo. Kako je EKO i FIT zivot zavladao skandinavijom svi ovi proizvodi dobili na cijeni, i sad je potraznja velika. Meni se licno veoma svidja, iako kao sto Dog rece nema nista slicno krompiru (mozda malo izgled - tu i tamo). Ako saznate vise o samom uzgoju kod nas, cijenama i sl. javite. Mozda Selvin moze neke detalje iskopati od familije? Eh jedno pitanje sad, da li neko ima iskustva sa sadnjom tresnje? Mojih par poznanika je pocelo saditi, neko 10, neko 50, neko 100 stabala, pa me zanima kakva je konkretno situacija na nasem trzistu, da li neko ima iskustva s njima i sl?
Re: Voćarstvo Tresnje uglavnom nema, prijeratni zasadi polako stradaju, novih nema. Prodati se mislim moze sve, jer je deficitarna i na nasem trzistu.
Re: Voćarstvo 100 metara od mog vonjaka je komšija ove godine skrčio 3 duluma višnje. Kaže jednostavno mu više nije bilo rentabilno držati višnju. Za trešnju ne znam.
Re: Voćarstvo Tresnja ilitiga "haslama, aslama, hrustovaca", mislim da su to nazivi, ako se ne varam. I kod nas (Prijedor) sve vise vidjas polomljene i stradale tresnje, a otud bas i ideja. @Medo, Visnja je gorka, i nije bas vocka koju mozes sjesti i jesti. Za razliku od nje, tresnja je dosta krupnija i veoma jestiva. Cijene kod nas idu i do 10e po kili, dok je neka normala oko 6e po kili. Ne znam kakve su cijene sad u BiH ali evo u Hrvatskoj je 50 kuna kila, Italija je 6e kila, a ipak su to juznije zemlje u odnosu na Svedsku, znaci cijena se i dalje drzi. Ne znam samo koliko bi isplativo bilo, te za koliko se moze ocekivati plod, koliko daje stablo po sezoni u punom rodu etc., to cu morati malo da procitam kad dodjem kuci s godisnjeg pa bacim koji info ovdje.
Re: Voćarstvo Za trešnje... Čini mi se da su kod nas bile oko 3-4KM u prodavnicama, što znači da otkupna i nije nešto. Ne znam tačno jer nisam kupovao, imamo svoje kod kuće. Sent from my 6045K using Tapatalk
Re: Voćarstvo Upravu je selvin, ako je suditi po cijeni na pijacama koja je ove godine rijetko spadala ispod 4KM (zbog kasnog mraza pretpostavljam), otkupna na veliko sigurno nije veća 2KM, ali opet ne mora značiti. U Sarajevu na pijaci sam vidio ovu krupnu borovnicu ide po 12KM, a na veliko otkupljuju po 7KM trenutno, ako ta analogija išta znači.