Pomoc oko Laptopa ne vidi hdd

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by ssnjesko, Mar 10, 2012.

1. ssnjesko

ssnjesko Novi član

Na laptopu Advent 3090 sa sata diskom mi je pala particija i sada hocu da instaliram bilo koji windows ali mi instalacija windowsa ne vidi hdd uopste. Kada butam preko nekog disk alata disk mi vidi regularno sve testove prodje normalno ali mi ni xp ni vista ne vidi disk uopste.
    U biosu mi ne da bilo koju izmjenu opcija sto se tice diska. Kako to da rijesim.

2. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Probaj u biosu mijenjati ahci u sata i obratno pa vidi hoće li onda. U protivnom fali ti driver od hard diska. Probaj sa dvd-om od viste ili xp sa najnovijim updatima ako baš mora biti ta 2 os-a mada je sedmica puno bolji izbor. Ako neće ni tada moraš onda skinuti driver od hdd sa stranice proizvođača i uraditi slipstream (integracija/ubaciti kako već) tog drajvera u postojeći .iso fajl od xp/viste sa besplatnim programom nlite. Imaš dosta tutorijala na netu pa pogledaj.

3. ssnjesko

ssnjesko Novi član

Xp ne pokrece nikako, za vistu mi dodje do opcije ubaci drivere za mass storage ali koje god da ubacim nista se ne desi. Imam drajvere od cipseta ali nista. Ne znam kakvi su driveri za mass storage i po cemu da ih trazim. Probao sam integrisati drivere u xp i sve je isto, vise nemam pojma sta da probam. Da li su posebni drajveri za prepoznavanje prije instalacije Windowsa.

Hvala

4. ssnjesko

ssnjesko Novi član

Bios nema nikakve opcije za disk osim koji ce prvo butati

5. dino73n

dino73n Veteran foruma

Neki dan imao isti problem,moras na stranici proizvodjaca laptopa skinuti drivere za HDD obicno je sata driver u pitanju i pomocu Nlite programa ga ubaciti u XP instalacioni disk i bit ce sve OK.

6. ssnjesko

ssnjesko Novi član

Ok Hvala

Upravo sam nasao drajver za vistu vidi mi disk ali nece da nastavi ni da formatira disk, kaze da ne podrzava butanje sa diska. Kao u biosu nije enabled contrroller.

7. ssnjesko

ssnjesko Novi član

Ima li iko da ima dosta iskustva a ovim problemom

8. mirseth

mirseth Aktivista

Ako pise HDD RAID controller onda u BIOS-u iskljuci tu opciju za HDD i onda probaj instalirati..

9. dino73n

dino73n Veteran foruma

Mozda nisam bio dovoljno jasan,znaci programom Nlite editujes sadrzaj instalacionog diska kojeg vec imas.Na oficijelnoj stranici proizvidjaca laptopa skini sata driver za HDD i ubaci ga u instalacioni disk.

Poslije editovanja ces naravno morati ispržiti novi CD sa kojim ces uspjesno odraditi instaliranje.

Evo ovdje skini program Nlite
    http://www.nliteos.com/download.html

10. ssnjesko

ssnjesko Novi član

Probao sam sa NLITE-om i dalje mi ne reaguje. Znaci xp instalaciju mi ne pokrece nikako probao 10 verzija, instalaciju viste mi pokrene, trazi mi drajver da prepozna hdd kada instaliram drajver koji imam prepozna mi hdd ali mi kaze da ne moze biti butabilan, da mi da mu obrisem i napravim particije ali mi ne da da ga formatiram ni da nastavim intalaciju.

Radi se o laptopu Advent 3090 nordic L51II3 sa 1.6 celeronom

11. GV

GV Komšija

12. ssnjesko

ssnjesko Novi član

Na toj stranici sam i skinuo drajvere ali kada kada pokrenem instalaciju pocne provjera hardwera i poslije toga kao zaledi nista se ne desava dalje.

13. dmr

dmr Veteran foruma

kada instaliras xp moras drzati f6 cini mi se da bi ti trazio sata drivere i moraju se instalirati sa flopya, ne znam da li moze sa cda.

14. ssnjesko

ssnjesko Novi član

ja ne mogu da instaliram xp ili vistu uopste