Preporuka napojne

Discussion in 'Monitori, storage, kućišta, periferija' started by NaLe!, Jun 19, 2016.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Reventon likes this.
  3. Reznor

Reznor Overclocker

Stigla RM1000x od @mickey84 sve super :)
    Javih se nekoliko prodavača, niko mi ni odgovor ni seen nije ostavio.
    Odsad računar će biti na stolu umjesto ispod :D

dino73n and Picoooka like this.
  4. dino73n

dino73n Veteran foruma

Jel novi tip sa PCIe 5.0/5.1 kablom za grafiku?

Koja je cijena?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

6. dino73n

dino73n Veteran foruma

Nudio mi je komsija napojnu kad sam preuzimao grafu. Al nisam bio zainteresovan. Moja RM750X je nova. Samo sto je stari model sa klasicnim pcie 2x6+2pin kablom dok novije verzije vec imaju novi 12+4 pin kabal.I ne bi je mjenjao za neku drugu slabijeg kvaliteta napojnu samo radi tog prikljucka.

A nasao sam kod mikija kabal. Porucio za vikend sutra ce mi doc.

https://olx.ba/artikal/58823693

Samo nismo 100% odgovara li u napojnu. Po slikama je to to. Al kad dodje probat cu i provjeriti unimerom jel pinout isti da ne bi bilo bjelog dima i potok suza.

7. zoi

zoi Veteran foruma

8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja bih prodao tu 750W i onda kupio novu, a do tada koristio spliter. Zamjena i doplata uvijek ispadnes donji.

9. dino73n

dino73n Veteran foruma

De ba ljudi sta se tripujete. Nije quantna fizika. Ili ce odgovarat ili nece. Na kraju cu si napraviti kabal iz temelja. Iskoristim dzekove sto idu u napojnu od svojih postojecih kablova a ovaj sto ide u graficku od ovog sto ce doc.

Nismo mi oni amerikanci sto im sve mora biti foolproof.

A rovio sam po netu ubio se. Ne mogu nac orginal kabal da ga mogu naruciti ni naopako.

Evo reddit kaze da ce stimat plug ang play al opet cu ja to ispitat.

Last edited: Jan 19, 2026
  10. Reznor

Reznor Overclocker

Mene je izašlo 221,00 KM (11 KM je poštarina), mislim da je starija serija, ima 6+2 PCI-e kablove, mislim da su dva para na njoj.
    Meni je svejedno, jer ne vjerujem da ću zbog macOS ići na Nvidiju, max domet je AMD 6xxx serija (12-16GB), trenutno je Vega56.
    Što se tiče pogrešnog kabla, treba biti oprezan, ali za ove SATA i PCIe kablove mislim da je lako utvrditi, recimo na RM750x odgovaraju Type 3 i 4 konektori, iako je razlika u položaju jedne žice.

https://preview.redd.it/corsair-typ...bp&s=c4a13241ed2c14f97eb3a66cd1ab21cd466b0081

https://www.reddit.com/r/DataHoarde...air_type_3_sata_cable_on_rm750x_sanity_check/

EDIT: sad vidjeh o čemu je riječ, ne preporučujem štekanje ovog iznad kabla direktno u PSU, jedino ako nema neki adapter/splitter.

11. Haker

Haker Veteran foruma

Radit ce jasta radi. Ebte kabal ko kabal ovo isto ko sto ljudi moraju sipati total u Francuze jer ima naljepnica na motoru :D

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

dino73n likes this.
  12. dino73n

dino73n Veteran foruma

Stigao kabal danas,ukljuci ga ja zapali se kuca,ma sta kuca ode mahala citava :D :D :D

Uglavnom izmjerio unimerom pinove i svi pinovi se poklapaju.Plusevi na pluseve minusi na minuse i onaj jedan pin sto fali na istom mjestu fali. Onaj mali 12+4 sto ide u grafu je bas mocan i cvrst i kad se kontektuje i skljocne bas se osjeti da je zagrizao.A oni sto idu u PSU isti koi ono moji stari. Znaci kabal je kvalitet. Nije neko aliexpress smece.

Ako nekome treba nek se ne ustrucava. Dobavljiv,dobra cijena,provjeren.

Odvrtio sam SuperPosition par puta i na 260w se ne grije ni malo. Sad na 5090 i 550w ne bih nista garantovao.

Last edited: Jan 21, 2026
    Stevie_Ray likes this.
  13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Saga sa 12V adapterom se nastavlja

14. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ne znam sta seru s tim konektorom na 4090/5090. Tu su trebala biti dva komada i cao. 600w na 12 sitnih pinova nije malo.

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Proizvodjaci su htjeli staviti dva konektora ali Nvidia nije dozvolila. Jos od doba RTX 3090, Kingpin iz EVGA je bio u konfliktu sa Nvidiom zbog toga.
    Posebnu dozvolu je dobio MSI sa RTX 5090 lightning, limitiranom serijom.

Nego izgleda da i sama kvaliteta kabla varira od proivodjaca do proizvodjaca jer se na nekim modelima izvuku pinovi iz konektora ili samo kablo dobije prekid pa ostale zice preuzmu opterecenje. Nesto sto ne znas dok se ne desi belaj. Nisam cuo nista slicno da se desavalo na 8pin Pcie kablovima.

Jedino uzeti od DerBauera onaj adapter koji ima senzore i ugasi PC u slucaju prevelikog opterecenja. 140 dolara, sitnica :)
    https://www.thermal-grizzly.com/en/wireview-pro-ii-gpu/s-tg-wv-p2

Jucer bas dotaknem kablo u blizini gdje ulazi u graficku i osjetno je toplo, grafa vukla oko 200W. Mogu zamisliti kako je na 600W.

Last edited: Jan 27, 2026
  16. p4ja

p4ja Komšija

Jedva cekam da sve ovo rasprodam i nek idu u picku materinu svi vise, i graficke od 3-4-5 hiljada do ramova i nvme diskova, samo da vidim kakvu ce mi sliku bacit ovaj mac na ovaj monitor sto imam i narucujem ovo govno malo pa nek ide zivot.

EL NINO CFC likes this.
  17. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Taj Mac je masina. Neces se pokajati.

Drug ima ovaj novi mac mini. Nevjerovatno kako mala a jaka masinica.

p4ja likes this.
  18. dino73n

dino73n Veteran foruma

Da se vratim malo na onaj kabal sto sam kupio za 5070ti i RM750X bas ponukan ovim videom odozgo upalim furmark da vrti jedno pola sata da malo pipnem kabal jer nemam ni alat za mjerenje struje po pinovima niti termalnu kameru da vidim ocima kakvo je stanje al hajd ako bude alatmantno osjetice se i na dodir.

Uglavnom GPU je je se razmahao sa max 300w i dosegao do sad nevidjenu temp od 67c i poslije pola sata torture kabal je bio kao spricer. I kabal a i dzek na dodir nista.

Tako da opet ponavljam ako nekome bude trebalo da napoji neku od ovih novih grafa da ima lako dobivljiva i vrlo kvalitetna roba. Sta vise meni se licno vise dopada ova opcija 2x8pin to 12V 6x2 nego da je 6x2 s obe strane. Ipak je 2x8pin robusniji i sigurniji prenos struje nego ovaj mini.

19. Reventon

Reventon Veteran foruma

Dva 8 pin na jedan 12V 2x6 jeste sigurnija opcija svakako. Radije bih da ponude i taj kabal uz napojnu umjesto kamaru molex i sata kablova.

dino73n likes this.
  20. Picoooka

Picoooka Komšija

Kod mene je 12V-2x6 to 3x8pin i uvijek bih tako skopcao bilo koju grafu nego u direktni port 12V-2x6 na napajanju.

Nije mi se svidilo kada sam vidio da Corsair ima 12V-2x6 na novim napojnim HXi Shift tako da bih prije uzeo HXi ATX 3.1 ili neku sl.