Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. p4ja

p4ja Komšija

Sto brze diskove, nemoj da stedis tu

2. kvaju

kvaju Komšija

Fury renegade 1TB 7900/7000 ?
    64GB rama 6000mhz cl30?

p4ja and Picoooka like this.
  3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Taj RAM ako je AMD platforma. Ako je Intel moze 6400 CL32 recimo. Ali nema greske ni s tim.

4. zoi

zoi Veteran foruma

Na kraju je isti odziv za oba.

5. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ma sve je to haman isti k, niko nece primjetiti razliku, jedino ako ganjas bobe u benchmarcima

6. nivla

nivla Komšija

pa konkretno ce mu vise znaciti da ima 128gb rama na 5600 nego 32gb na 6400

Reznor likes this.
  7. bojler

bojler Aktivista

Poštovanje svim članovima foruma,
    Treba mi mala pomoć od vas. Malom od brata sam poklonio svoju staru grafičku Asus Strix RTX 3080 10gb, i on će u Njemačkoj sebi kupiti ostatak konfiguracije. Molio bi vas da provjerite jel ovo ok što on želi, i ako imate kakvih preporuka da tu nešto izmjeni:
    Kućište - MSI MAG Forge 321R Airflow
    Napojna - ASUS ROG Strix-750G Gold
    CPU cooler - be quiet! Light Loop 360mm Black
    RAM - G.SKILL Trident Z5 RGB Memory Module 32 GB 2 x 16 GB DDR5 6400 MHz
    Matična - ASUS TUF GAMING B650M-PLUS WIFI
    CPU - AMD Ryzen 5 7600X
    SSD - Samsung 990 PRO NVMe M.2 SSD , 1 TB

8. zoi

zoi Veteran foruma

RAM neki 6000 cl30, a ssd bolje 2 TB nekog slabijeg jer će mu više značiti veći kapacitet nego brzina.

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Za RTX 3080 750W je minimum. Prije bih isao na 850W. Mislim da je ta Asusova skupa zbog "gejming" brenda. Moze se naci jednako dobra 850W drugih proizvodjaca za iste novce.

Isao bi i na drugo kuciste, al to je stvar ukusa. Treci vent mu je na pola prekriven plastikom.

Last edited: Apr 21, 2025
  10. zoi

zoi Veteran foruma

Mogao bi i cpu cooler neki jeftiniji na zrak ako ne traži bling bling.

11. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

3600mm za 7600X je ludost.

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Svakako, bolje dati vise novca za bolji cpu, a hladnjak ganjati Thermalrigh Phantom Spirit 120 Evo od 50$.

13. Stevie_Ray

Znaci jedino platforma i kolicina RAM-a gdje se slazem. Sve ostalo profulan izbor. Evo tacno sam se iznerviro :D

3080 uzme oko 300W, ali ostatak komponenti je veoma stedljiv, ta masina ne treba ni 500W, kakvih crnih 750W. Ali eto rezerve radi uzet ipak vise - samo ne takav model. Napajanje tipa Bequiet Pure Power je taman. Taj CPU nije best buy, to je 7500F. CPU cooler bilo sta od 20-30 EUR. Kuciste nemam pojma, ali sigurno ne to sto je odabrano. Ima bezbroj kucista od 50-60-70 EUR koji nude to isto sto kosta 110 EUR ili koliko vec. RAM, radije 6000MT zbog kompatibilnosti sa AM5. SSD bacanje para, uzet bilo kakav NVM-E, samo da je TLC. Hint: TBW makar 500TB na 1TB kapaciteta. Maticna, ta je isto bacanje para. Evo npr ASUS TUF Gaming A620M-Plus, isto sranje, oko 110 EUR. 50 EUR manje.

bojler and BiceBolje like this.
  14. zoi

zoi Veteran foruma

Ne smeta 7600x, kome pare nisu problem bolje to nego 7500f zbog integrisane grafičke, uvijek dobro dođe.

15. Stevie_Ray

7500F eno ima za 139 EUR, 7600X najjeftiniji 200 EUR. Performanse su veoma slicne.

16. zoi

zoi Veteran foruma

Pa napisao sam da nije zbog performansi nego igpu. Plus ovo mu kupuje rođak kojem vjerovatno ne odgovara da naručuje sa aliexpress.

17. mobsterc

mobsterc Overclocker

A gdje pise da trazi best buy, mozda hoce covjek i necim da se pocasti :D tj pare nisu problem, ali salzem se da su neke stvari overkill kao npr cooler, ssd, ram

18. bojler

bojler Aktivista

Hvala vam na odgovoru, ovo će se sve uzeti u obzir te ću mu proslijediti da poradi na ispravci.

19. Stevie_Ray

Nije aliexpress, to su cijene u DE.

20. igor.g

igor.g Komšija

Last edited: Apr 21, 2025