Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

Uzeo mnogo robe sto privatno, sto poslovno … sve po dogovoru. Isporuka na vrijeme, garancija bez muljanja i fantasticna ponuda.

2. Qler

Qler Veteran foruma

Zove me stari, kaže crkao mu PC, vrti ventilatore ali nema slike. Moguće je da je neka glupost, nemam pojma, nisam išao da gledam, al konta i on da je možda vrijeme da mijenja, mislim da je i3 možda 3rd gen CPU sad u njemu.

Koja je preporuka za neku konfu sad, 99% vremena je browsing I civ3 se igra. Trebao bi vjerovatno MBO, CPU i RAM, eventualno psu. Vjerujem da sad integrirani gpu na AMD je dovoljno jak za ove prohtjeve. Disk, kućište ovo sve ostalo ima.

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Mislim da je Ryzen 7 8700G trenutno sa najjacim igpu. Mada mozes uzeti i neki Ryzen 5 i ubaciti jeftinu grafu. Zavisi koliko si novca planirao izdvojiti.

4. Qler

Qler Veteran foruma

Ma što povoljnije. Možda čak i ta opcija Ryzen 5 I gpu...

5. zoi

zoi Veteran foruma

5600g sa nekom najjeftinijom pločom i RAMom. Sasvim dovoljno za njegove potrebe, može i civ6 igrati a kamo li civ3. Sve to se može za 300 do 400 KM naći.

6. Qler

Qler Veteran foruma

mjera. Iskreno nisam znao koji CPU je sad sa integrisanom OK. A ispao sam iz fola, ne znam sta da gledam :) znaci 5600G, ploca i ram.

Ima li preporuka neka za plocu?

Hvala na savjetim :D

7. zoi

zoi Veteran foruma

Najjeftiniju koju nađeš :) Neće tu ići nikakve fensi komponente, ne bih se ja tu puno zamarao.

8. Reznor

Reznor Overclocker

A520M-K fazon ploče, radi sasvim solidno. 5600G je ok ima i Vega grafiku koja može čak možda biti i dovoljna za neke manje zahtjevne naslove, a možeš uvijek naknadno dodati neku dedicated grafiku, možda bi tu neka Vega56/64 sjela i bila taman :)

9. Qler

Qler Veteran foruma

Ma stari ne vjeruje u 3D igre :) zato ne ide dalje od civ3 :)

Nagovarao ga godinama na civ5 to bi mi sigurno leglo, al neće...

Pored toga, skuplja malware misli da će ubiti pare klikajući na one neke reklame... Al odustao sam da ga odgovaram od toga, nego smipljam da ga bar na linux sad prebacim, radit će i civ3 tu.

10. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Ima RX580 za 70-90 km po olx-u vrti sve u HD rezoluciji

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

This time next year we'll be millionaires :D

12. zoi

zoi Veteran foruma

Ma njemu je i 5600G puno, ali eto da ne komplikuješ :) tu ne moraš mijenjati ni napojnu, to mogu one chunga lunga gurati.

Qler likes this.
  13. Qler

Qler Veteran foruma

Moram otići prvo ovih dana da vidim šta je otišli i šta se mora mijenjati.

14. Bio_Sam_Zmijanac

Bio_Sam_Zmijanac Veteran foruma

Top grafa.
    Ja u o ovoj svojoj 500 KM konfi Ryzen 3600 i RX580.

15. Reznor

Reznor Overclocker

Maloprije mi se desio belaj dok htjedoh vratiti stock cooler, jer onaj s Temu em ubi oči s onim bojama em hladi slabije od stock LGA1700 coolera i malo mi se razlije termalne paste, rekoh hajd skinuću lagano i zeznem pinove.
    Radi i dalje, ali memorija nije u dualchannel modu (blinka CPU i DRAM naizmjenično).
    Koju sad ploču drugu LGA1700 preporučujete, a da ima 4xDDR4 jer hoću još RAM-a da stavim, B760M DS3H DDR4 u Tehnolix-u je oko 200 KM, u biti slična ploča samo manja.
    Imam i opciju povratak nazad na AMD, imam 2700x kao backup, bolja je ponuda ploča ako ništa (npr Asus TUF Gaming A520 s 4xDDR4 za oko 150KM).
    Ovo mi je ujedno prilika da se vratim na mala kućišta s mATX pločama.
    Meni ne treba nešto posebno, više sam u workstation fazonu, da ima RAM-a i disk prostora dovoljno, a sve to u kompaktnom kućištu. Od igara samo SC2 igram i to kad stignem i imam energije, a to mogu i na dosta starijim konfiguracijama. Intel mi je jedino preferenca zbog macOS i OpenCore, mada mogu nešto iskombinovati i s AMD. DDR4 mi je dobra opcija, jer ima na eBay jeftinih HyperX modula, trenutno imam 2 DDR4-3200 i rade super.

Gigabyte Intel opcija: https://olx.ba/artikal/61191215
    Asus TUF Gaming AMD opcija: https://olx.ba/artikal/69420794
    Ili nešto drugo za sličnu cijenu, hvala unaprijed.

Last edited: Aug 8, 2025
  16. Reventon

Reventon Veteran foruma

Za ubuduce, termalna pasta ne smeta socketu. Ako je i zelis cistiti onda med. alkoholom isperes i osusis.
    Nego jesi otkinuo pinove ili samo savio?

Edit: mozes i B660m cipset ganjati ako nadjes sta povoljnije.
    Ova je najjeftinija u Sarajevu
    https://olx.ba/artikal/67279207

A vidi i od ovih sto prodaju hardwer na forumu mozda imaju sta na lageru od stare robe.

Reznor likes this.
  17. Reznor

Reznor Overclocker

Arctic MX4 je pasta. Vizuelno su samo savijeni na ploči, ali su u odnosu na AM4 jako sitni da ne znam da li pokušati ili će napraviti gore.
    Hvala, pogledam B660M, sad vidjeh neku X99 workstation s i7-5960x, ali staro je to, i 400 KM je povelik rizik za takvo nešto starije.

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Velike su sanse da se moze popraviti.
    Uzmi iglu, povecalo i lagano :)

Btw mx4 pasta nije provodnik tako da ne moras oko toga brinuti.

Reznor likes this.
  19. Reznor

Reznor Overclocker

Ma bugave ove Gigabyte ploce tj BIOS, stavim onu B450 Aorus Elite sto uzeh od Naleta isti fazon, iste lampice se vrte, izvadim bateriju na 10s i proradi, evo sad vrti u dualchannelu s 2700X, a mi bili zakljucili da ploca nije skroz ispravna :D
    Probao sam i s drugim modulima nije do RAM-a.
    Sta mi je jos prejako bilo dok nisam resetovao CMOS drzim power tipku, lampica blinka, ali se jedino mogla ugasiti cupanjem iz struje, sad i to radi ok :D
    A onaj PCUltra s linka iznad, od njega sam uzimao, ok je lik, ali mu se provuce i neke defektne robe, recimo A520M-K V2 uzeh novu od njega izvan radnje, imala je neki problem out of box, takodjer Gigabyte, znaci evo 3 ploce koje su problematicne :D
    Sto se tice ploce skinuo sam CPU opet, jedna se samo izgleda savila, i ne moze se vratiti, ali vjerujem da je to tako sve i bilo prije pa je radilo, mislim da je ovo BIOS pobudalio.

Last edited: Aug 9, 2025
    Reventon and NaLe! like this.
  20. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ipak ima razlike izmedju ploce od 150-200KM i one od 400-500.
    Moja Strix B660-G se pokazala pravo dobro, 12400f je na blagim oc 4.6Ghz, nikada problema.

Steta sto Intel napusta LGA 1851 jer B860-G isto izgleda dobro i isla bi mi uz bijelo kuciste. :)