Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Mislim da jesu, ove jeftine su potencijalno buggy čim izvadiš iz celofana :D
    Ali malo je i do vendora i BIOS-a recimo ASUS-ova jeftina ploča mi je imala bolje složen BIOS od Gigabyteovog, uspoređujem A320M-R i A520M-K, mada je sličan BIOS u ovim jačim pločama, ne znam kakva je Z690 npr.
    Bila je opcija da uzmem combo s X99 i sl, dobijem npr.stariju LGA1151 platformu, ali 8xDDR4 slotova i sad gledam skoro da ne možeš naći LGA1700 i AM5 ploče s toliko RAM slotova :)
    Ako ništa happy sam jer sam napravio Aorus Elite :)

2. Reznor

Reznor Overclocker

Update: nakon duge patnje odlučih da sutra uzmem Asus Prime B760M-A D4-CSM ploču, ako baš ne bude onda opet Gigabyte B760M DS3H DDR4. Pinove sam ispravio, ali su memorijski slotovi 3 i 4 nastradali, te samo se nadam da i CPU nije šta bilo, odnosno da IMC nije fried. Sad zasad radi ovako iako mi je CPU temperatura u idle 56-61C. Kako je vruće u sobi MX4 je postala plastelin, ako je stavim previše ostane 2700X na cooleru :D

Aorus Elite ima problem s memorijskim mappingom u dual channelu, u BIOS vidi sve module, ali u OS nebitno kojem je usable samo prvi modul tako da od 24GB što imam vidi samo 2/4 modula koji su različiti. Drugi problem je prepoznavanje CPU, kad switcham Athlon 3000G i Ryzen 2700X upali se CPU lampica i onda ga samo mogu ugasiti iz utičnice. Nešto na ploči je fried definitivno i jednoj i drugoj. Ali definitivno ove B450 su sve doomed, čak sam imao bolji experience s jeftinim A320, nije bilo zezancija nikakvih.

Ako tehnolix bude imao AP201 bijeli odem i to uzeti ovih dana. Ovaj i5-12400F planiram ostaviti još neko vrijeme, stvarno je ovo bila dobra kupovina, jer nijedan AM4 CPU osim možda 5950X nije blizu ovom, tako da iduće jedino može biti AM5 ili Arrow Lake :)

Usput sam probao novi ChatGPT 5, baš je dao dobra uputstva šta sve da testiram :)

Last edited: Aug 10, 2025
    Reventon likes this.
  3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Last edited: Aug 10, 2025
    Reznor likes this.
  4. Reznor

Reznor Overclocker

Hvala, to kućište je bilo baš dobro da ga opet želim nazad :)
    Valor Mesh kupi prašinu ko lud svako malo operem filtere i obrišem unutra i izvana, airflow jest dobar, ali je skučen prostor unutra pa i nema baš neke cirkulacije pretjerano, AP201 je prostran dužinom i baš ima gdje da zrak cirkuliše.
    Ima u Tehnolixu i jedno i drugo, ali bih ovo window opet ipak, da bude i lijepo pored toga :D
    Za Arrow Lake i AM5 to će ići ipak malo poslije, i ovo nisam mislio baš sada uzimati, ali eto ispala je vanredna situacija, a sad mi treba da je sve ispravno, imam na računaru svega, projekata, backupa itd :D

5. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Pa bolji je Alder Lake nego Arrow Lake. Ne znam sto se taj CPU i spominje.

AM5 nema konkurencije, eventualno od LGA1700 u low-end segmentu.

6. Reznor

Reznor Overclocker

Pa eto, u svakom slučaju još ću se družiti s Alder Lake, ako baš se ispostavi da je IMC spržen mogu uzeti i5-14400 gotovo identičan CPU ali Raptor Lake i ima integrušu gratis. U budućnosti može ići nešto tipa i7-12700 ili neki AM5.
    Od kućišta vidjeh još Jonsbo D31 Mesh budžet verzija onog s ekranom, ako ne bude AP201 na stanju.

7. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

14400 je takodjer Alder Lake.

Reznor likes this.
  8. Ibrica

Ibrica Aktivista

pozz radni narode, samo da se tuspasim, nije me bilo neko vrijeme

otvorio sam shop u sarajevu, domaca je roba, sa fiskalnim i domacom garancijom

cijene cemo praviti za forumase :)

p4ja, bhd, bojler and 12 others like this.
  9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Imas li internet stranicu ili olx?

10. zippoo

zippoo Veteran foruma

Sretno sa biznisom.

11. Ibrica

Ibrica Aktivista

olx je ostao isti, ibrohardware :)

hvala hvala zippoo

bojler likes this.
  12. Pionir

Pionir Overclocker

Pozz raja. Dugo nisam pratio stanje, molim za pomoć. Kupio bih novi računar u dijelovima. Treba mi pouzdana konfiguracija i preporuka za CPU+MB+RAM 12+ GB + storage...

Imam monitor, imam kućište, imam 2 FSP napojne, 550 i 650 gdje ova 650ka silver. Imam 2 Noctua hladnjaka, NH-U12P i druga NH-C14, ali ova druga 14ka ima samo amd set za postavljanje, uglavnom odgovara FM2+ soketu i gledao bih da ne kupujem novi CPU hladnjak ako bude bilo kakve šanse da iskoristim jedan od ova dva što imam. Imam 3 SSDa, 2 Samsunga i Adata su650. Treba mi procesor da ne troši mnogo struje-poželjno, nešto u rangu prethodnih i5, neka sredina, ništa extremno. Ovaj 2600K nikada nisam osjetio da pati kao A10 7850K i zaista je to bio odličan procesor. Procesor treba da ima iGPU. Neću raditi OC, ali mi treba nešto komotno, da se ne napreže. Kupio bih novo zbog garancije, osim možda procesora. Mogu naručiti sa ebay ili slična preporuka, ali i ne moram, može se kupiti kod nas, bitno je da ima garanciju. Imam Asus 270X GPU koja trenutno zadovoljava moje potrebe, ali gledao sam neke gotove konfiguracije na OLX, koje ne mogu da vam pokažem jer me OLX banovo jer je neko hakovo moj account, AMD računar sa 570-580 grafikom za 1000KM i prema tome je moj trenutni budžet, ali nije fiksno. Hvala.

13. zoi

zoi Veteran foruma

cpu 7600 non x = 250 KM polovan
    mbo b650 = 250 KM novo
    ram 16 x 2 = 200 do 250 KM novo
    nvme ssd 2 TB = 200 do 250 KM novo

Možeš ganjati 9600x za do 350 KM a uštediti na nekim drugim komponentama.

Samo pazi da ne kupiš 7600x jer je on 105w a 7600 i 9600x su 65w procesori. Performansama nećeš ništa dobiti a džaba imaš veći tdp. Ako ti to ne smeta možeš i njega uzeti u obzir.

To se sve uklapa u 1000 KM, ako sam dobro skontao da već imaš dGPU. Ako nemaš onda kupiš 1 TB nvme a za razliku para kupiš rx 580 i opet je u tom budžetu.

14. Pionir

Pionir Overclocker

Mislim da je 2TB previše. Da li je neka razlika tu u performansama ili ? Sve stvari koje čuvam prebacim na USB 64GB ili SSD do 50KM. Koji je dobar - pozdan nvme? Imaš li neki konkretan naziv za mb ili pouzdan brand za tu B650? Neću štediti na matičnoj. Asus ? Može li bilo koja Noctua što imam na ovu B650?
    Koji je noviji procesor, 7600 ili 9600X i imaš li neki prijedlog osim OLX gdje da to kupim. dGPU ostaje zadnja, radije bih tih 1000 potrošio na kvalitetne komponente, ali svejedno imaš li neki prijedlog za tu kartu, mislim na brand ? Mislim, izvini, ali možeš li biti precizniji s nazivima da zumiram potragu.

Hvala ti puno.

15. zoi

zoi Veteran foruma

Pa ako ti je previše ti uzmi manje. Što se mene tiče možeš i 256 GB, to je do tebe :) Budget varijanta Kingston, premium Samsung.

Za matičnu najbolje pogledaj koji model, ne znam sta ti treba. Hoćeš li da bude atx ili matx, hoćeš li dva tri slots za nvme ili ti je dosta jedan. Šta ti na IO treba itd. Prema tome nađeš šta se uklapa za budžet. Imaš na hardware unboxed dobar video o b650 matičnim, roundup review, pa možeš se preko toga orijentisati.

cpu hladnjak vidi je li kompatibilan sa AM5 ili AM4 i to je to. Ako jest može, ako nije ne može. Vjerovatno ima bracket za nabaviti, pogotovo za noctua.

9600x je noviji a bilo je i ovdje na hwb oglasa za ta dva procesora.

Ne znam za rx 580 koji brend, nisam upućen toliko.

16. Reznor

Reznor Overclocker

Sve sto ti je @zoi preporucio je dobar izbor, ne bih preporucio da ides na mrtvu platformu koja je prije AM5 ili LGA1700.
    • 9600X ti je noviji, ali ako hoces da imas prostora u budzetu, mozda bi onda 7600 bio ok. Pogledaj na hwb jesu li jos aktuelni oglasi za ove procesore.
    • B650 skoro da je svejedno od kojeg proizvodjaca, to je neka vec midrange kategorija, moj savjet je da ne ganjas ove "gaming" ploce, radije onda gledaj X670, ali ovako od tih B650 mozda Asus Prime B650-PLUS oko 300 KM ili Gigabyte B650 UD oko 250 KM. Ko sto @zoi rece pogledaj form factor, oznaka M je mATX tj B650M. One su manje, mogu stati u manja kucista, ali cesto imaju i manje slotova npr 1xPCI-E. Gledaj samo da ima 4 RAM slota radi eventualne nadogradnje kasnije. Od mATX pogledaj Gigabyte B650M DS3H ili D3HP
    • RAM uzmi koliko zelis, ali ispod 16 GB radije nemoj ici, mada najbolje odmah s 2x16GB i staviti ih u dualchannel
    • Sto se diskova tice, nvme mozda mozes zasad skippati ako vec imas vise diskova, s tim ako imas staru M2 SATA III onda ce ti vjerovatno trebati adapter, jer ovi M2 na ploci sto dodju su uglavnom samo za NVMe. Neke jeftine AM4 ploce tipa A520M-K su imale support za oboje, ali ove B uglavnom nema nijedna koliko znam.
    • Taj 270X GPU nije neka sreca za danasnji vakat, cak i RX580 je znatno bolja, kod mene je bila R9 290 Tri-X, poslije toga RX480 reference, RX580 Pulse, i sad evo Gigabyte Vega56 OC. Tako da je mozes ostaviti, a ako je neces koristiti mozes i na integrusu preci, svejedno je, mislim da je integrusa na 7600 cak bolja dosta od te stare 270X.
    • Disk mozda mozes preskociti ili uzeti neki mali tipa 256 GB sistemski. Ako preskocis mozes taj budzet preusmjeriti na nesto drugo npr nova napojna, kuciste, mozda cak X670 ploca, jaci procesor ili nesto drugo. Ako imas mehanickih diskova mozda bi bilo bolje da se polako prebacis na SSD a zatim uzmes i NVMe kasnije. Flash diskovi su znatno napredovali i u prosjeku traju 5-7 godina, dok enterprise diskovi mogu i 10 godina izgurati. Mehanicki su spori, svi danasnji OS-ovi i Windows i Linux i macOS su optimizovani za SSD i NVMe, pa cak i neki software (posebno igre) traze SSD, tako da je jedino dobro za storage.
    • Radnje ako ti se ne ceka vidim da si iz Zenice pa vidi ove lokalne tipa SLOT.ba znam da ih ima par, doduse vecinom sve narucuju. U Kiseljaku ima Doper Tech. U Sarajevu ti je mozda najbolje ako imas vremena, Tehnolix, ComputerDiscount, Megatechno, Didakta, WizardPC, TechnoMin, atlantis, samo ih kontaktiraj da li imaju na stanju.

Last edited: Aug 31, 2025
  17. zoi

zoi Veteran foruma

Ja ne bih bacao pare na x670. Radije neka ide na 8 core procesor tipa 7700x ako mu ostane para.

Reznor likes this.
  18. Pionir

Pionir Overclocker

Hvala Zoi-u jer mi dao neke smjernice da malo istražim. Sad za sad, prvo procesor. Krenuo sam od ovog 9600X jer je novije generacije, Dvoumim se da ga naručim sa ebay jer tamo imam i račun, na amazonu nemam. Pogledaj šta sam našao :
    https://cpu.userbenchmark.com/AMD-Ryzen-5-9600X/Rating/4170
    ... the 9000 series is more or less DOA. Meanwhile, Intel’s 12th and 13th gen CPUs continue to offer the best value for money in today’s market... Uporedio sam Core i5 13500 kojeg vrednuju oko 20% boljim izborom zbog cijene : https://versus.com/en/amd-ryzen-5-9600x-vs-intel-core-i5-13500

Ovo je meni zanimljivo jer su cijene dobre i to linkuju na ebay (Best user rated CPUs) :
    https://cpu.userbenchmark.com/
    Prema ovim podatcima ponuda od oko 160 USD je za ove sa liste : 12600K, Core i5 13500 i Core i5 14600K.

Nvme od 500-1TB, može biti 1 nvme slot na MB. To je samo za sistem i nekad instaliram Frostpunk 1 i 2 (30GB potrebno za FP2). RAM definitivno i minimalno 16GB samo da nije visok ram jer imam tegoba onda sa postavljanjem Noctua hladnjaka. Može biti mATX ploča, svejedno mi to, bitno je da je pouzdana, uglavnom koristim samo 1xPCIE dGPU.

Koliko sada uzimaju rama ove iGPU ? Ove što sam imao. uzimaju 1GB, tako da mi je 8GB rama bilo malo pa sam morao imati 12GB. Otvorim Chrome i proguta mi oko 4+GB rama. Pitam da se ne zeznem sa kupovinom od 16GB, da odmah planiram više ?

Imam ovu G1 Sniper FM2+ ploču. Ona nema metalni okvir za procesor, plastični je utor jednostavni. To nisam znao da treba gledati kod MB i to namjeravam gledati ako bude moguće. Koristim AF MX6 termalnu pastu koja je ultra ljepljiva. Uglavnom, kada pokušam skinuti Noctua hladnjak sa ovog procesora isčupa mi procesor iz zaključanog soketa. Obe ove ploče što si napisao imaju metalni CPU soket sa bočnim kvačicama da se ne vadi procesor sa hladnjakom. Zaključak, nije mi bitna veličina MB, nego metalni soket, kvalitet, pouzdanost, da može gurati jedan od navedenih procesora, 1x nvme, možda 4 slota za RAM...

19. Reznor

Reznor Overclocker

Sad ne znam sta ganjas, prvo ti nisu bile bitne performanse, sad jesu :D
    i5-13500 mozda jest nesto bolji CPU od 7600, ali takodjer ima slabiju iGPU od one na AMD (UHD770 cini mi se). Dalje, AM4 je imao one iglice na samom CPU sad ih ko Intel ima na samom socketu ploce tj PGA -> LGA.
    To sto je metalni okvir ne znam koliko ti ima veze, ako je pitanje hoce li se istopiti plasticni socket usred velike temperature - nece. Hoce li sta biti ako ti se izlije termalna pasta na socket - takodjer nece pod uslovom da nije konduktivna, a vecina standardnih termalnih pasti nije. Nemoj samo pretjerati s pastom dovoljno je par tackica da se ne razmrlja van cpu base. Za iGPU ne znam koliko moze max adresirati, ali vec ako uzmes 32 GB RAM ne bi trebalo biti problema ako iGPU uzme 4GB ili vise, mislim da je max 16GB, ali provjeri u specifikacijama CPU i ploce.
    Uzmi neku standardnu pastu tipa MX4 ili MX6, a ako postane cvrsta onda je vrijeme za drugu.
    Btw kod mene je ta Intel platforma za koju pitas tj. i5-12400F LGA1700, bez iGPU ali DDR4 i definitivno odlican CPU, ali da sad mijenjam konfiguraciju isao bih na noviju platformu najvjerovatnije AM5. Htjedoh uzeti i7-12700 ali ne vidim nekog smisla kako je Arrow Lake izasao…
    Za diskove ne znam kakva je kod tebe praksa ali kod mene je ovaj layout
    1 Samsung 870 QVO 1TB - macOS Sequoia
    2 Samsung 870 QVO 1TB - /home data particija, igre, konfiguracijski fajlovi
    3 Samsung M2 SATA III 512 GB / Gentoo Linux i /home/Downloads za skidanje s Chrome
    4 Apple HDD 750GB Backup/Storage

I da, prije bih gledao malo bolji CPU tipa 7700X nego plocu, za tvoj use case takve ploce poput X670 nisu potrebne.

Last edited: Aug 31, 2025
  20. Pionir

Pionir Overclocker

9600X sam našao 1 na oglasima i prodao se. 9600X ima bolji iGPU od 7700X ? Djeluje mi da je baš ovaj 9600X najbolji izbor sa 65W TDP. Samo se nadam da mu to nije neki bottleneck. Ovaj 13600K i 14600K su po 125W TDP, 7700X je 105W. Gledao sam neki video 9600X vs Intel 13600K, opterećenje CPU je sličan, ali obzirom da Intel ima veči TDP moguće je da troši više struje, šta misliš ?

Što je veći belaj, ove Intel procesore sa ebay ne mogu dobiti prije novembra, a to je neprihvatljivo. Sve trgovine gore navedene su mi dostupne. Znači, ako treba otići u Sarajevo, nije problem, a i poštarina je samo 11Km. Sutra se nadam da ću otljučati OLX jer danas ne rade.