Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Ne funkcionise TDP na nacin da "trosi vise", tj pod slicnim uvjetima kada CPU nije pod stresom odnosno u idle, slicno trose i onaj sa TDP 65W i onaj sa 125W, a to sigurno nije toliko, vec reda do 20-30W, u idle mi je GPU 20W i pretpostavljam CPU da je nekih 10ak W, na Linuxu imam alate poput powertop i lm-sensors koji mi ocitaju potrosnju.

Kad trosi puno je kad radis nesto intezivno sto digne CPU na 100% loada, ako ne igras bas neke igre koje se oslanjaju na CPU ili ne radis s nekim CPU intezivnim stvarima (3D modeliranje, video produkcija/editing, kompajliranje velikih aplikacija...) onda ti u biti je 125W CPU overkill, a dosta igara sigurno nece se oslanjati najvise na CPU vec na GPU.

Druga stvar, ako mislis ovo vrtiti na iGPU, posto je iGPU integrisan u CPU, to znaci da ce opterecivati sam CPU, zato bi bilo bolje uzeti za pocetak neki dGPU kao RX580 i rasteretiti CPU. Potrosnja opet kazem je vrlo mala i kod dGPU kada se nista posebno ne radi na racunaru.

Dalje, 13600K i 14600K opet kako rekoh su mozda overkill, a iGPU kod Intel-a je slabiji nego AMD-ov.
    Ukratko, tebi bi ovdje 7600 bio sasvim ok izbor, ako zelis i mozes vise idi na 7700X, na igrama kao Frostpunk 2 ili Cyberpunk moze napraviti razliku. Takodjer, kada racunar je u velikom load-u tu nema ustede energije, hoces bolje performanse, onda je vece opterecenje na komponentama, to znaci veca potrosnja energije.

Opet, kao i AM4, Alder Lake i Raptor Lake su platforme prosle generacije, istina imaju u DDR5 varijanti, ali sam 7600 bi trebao da je bolji od Intelove ponude iz iste serije tj i5, ako nista iGPU ti je tu prednost.
    Btw isprobah upravo jednu brzu bash skriptu da vidim koliko mi stvarno trosi u idle jer me interesovalo, evo sta kaze:

Code:
    --- Power Monitor ---
    CPU: 13.56 W
    GPU: 21.00 W
    ---------------------

#!/bin/bash
    # A script to monitor CPU and GPU power consumption in real-time.
    # Check for root privileges
    if [[ $EUID -ne 0 ]]; then
    echo "This script must be run as root to access power information."
    exit 1
    fi
    # Function to get CPU wattage from RAPL interface
    get_cpu_watts() {
    # The RAPL path is clearly intel-rapl:0 based on your output
    local rapl_path="/sys/class/powercap/intel-rapl:0/energy_uj"
    if [[ ! -f "$rapl_path" ]]; then
    echo "CPU: No RAPL power data found at expected path."
    return 1
    fi
    local initial_energy=$(cat "$rapl_path")
    sleep 1
    local final_energy=$(cat "$rapl_path")
    # Use awk for a more robust calculation with floating-point numbers
    local wattage=$(awk -v initial="$initial_energy" -v final="$final_energy" 'BEGIN { printf "%.2f", (final - initial) / 1000000 }')

echo "CPU: $wattage W"
    }
    # Function to get GPU wattage from sensors
    get_gpu_watts() {
    # This command specifically targets the "PPT" line in your amdgpu output.
    # It uses grep to find the line and awk to extract the value.
    local gpu_power=$(sensors | grep "PPT:" | awk '{print $2, $3}')
    if [[ -z "$gpu_power" ]]; then
    echo "GPU: No PPT (GPU Power) data found via 'sensors'."
    else
    echo "GPU: $gpu_power"
    fi
    }
    # Main loop to display data every second
    while true; do
    clear
    echo "--- Power Monitor ---"
    get_cpu_watts
    get_gpu_watts
    echo "---------------------"
    sleep 1
    done

Dakle, u idle ~30W

Last edited: Aug 31, 2025
  2. mickey84

mickey84 Novi član

Best buy ti je (sa cijenama kod nas u radnjama sa fiskalnim racunom)
    Amd Ryzen 5 7500F Tray (oko 310KM) ili 7 8700F (oko 420KM)
    Cooler koristis svoj Noctua
    Asrock B650M Pg Lighting ili Gigabyte B650M D3HP (oko 250-260KM)
    Patriot/Adata 2x16GB DDR5 6000MHz Cl34/36 (210-230KM)
    Kingston NV3 1TB NVMe (oko 115KM)
    Koristis svoju 270X, 650W Psu i Case.
    Budzetom se uklapas, izvlacis ubjedljivo najvise performansi za ulozen novac, imas platformu za naredne upgrade-e.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

NaLe! and Reznor like this.
  3. Reznor

Reznor Overclocker

4. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

To se vec zna odavno, ne kupovati Asrock AM5 ploce, narocito ako se uparuju sa 9800X3D.

Sent from my iPhone using Tapatalk

5. mickey84

mickey84 Novi član

Vazi(lo) je samo za B850. Trebalo bi da je ispravljeno sa biosima od maja pa naovamo.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

6. Picoooka

Picoooka Komšija

Idalje svakodnevno na redditu ima prijava po tom pitanju i negdje sam procitao da bi uskoro trebalo da izbace novi bios update.

https://www.reddit.com/r/ASRock/

Btw i ja sam uzeo jucer 9950X3D :)

p4ja, Stihoklepac, Stevie_Ray and 3 others like this.
  7. Stevie_Ray

Ja im ne vjerujem. @Picoooka trebo si pricekat dual CCD X3 cache :p

8. Picoooka

Picoooka Komšija

9. Stevie_Ray

Pa vidis da te prcam malo. Znam da su samo glasine bile...

Picoooka likes this.
  10. Reznor

Reznor Overclocker

Je li imao ko prilike probati ThreadRipper, mislim na ove prve modele, ima neki 1950x+x399 combo na OLX i racunar vec duze vrijeme se prodaju.

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Kakva im je cijena? Mislim da su ih aktuelni Intelovi i Ryzen procesori stigli po broju jezgri i performansama u multi.

12. Reznor

Reznor Overclocker

Žara skupi novi, nisu gamerima interesantni, ja bih to za jedan hobi poslić uzeo da mi ubrza kompajliranje (Gentoo Linux testiranje, prijava bugova, patchiranje itd).
    Evo najskuplji

https://olx.ba/artikal/69319962

1950x mi nije toliko interesantan jer je prva generacija i na nivou Ryzen 2600, ali bio je jedan 3xxx prodao se. Ploče su također skupe i rijetke.

13. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

Treba mi ploca za ryzen 9800x3d sto bi rekli sto manje love a da goni. Nece biti oc mema ce na 6000mhz. Hladjenje 240 AIO. Moze i preporuka za kuciste. Graficka vjerovatno 9070xt. Sve u svemu treba da goni stabilno +400 fps cs2 na 2566x+ 400hz.

14. igor.g

igor.g Komšija

15. Ibrica

Ibrica Aktivista

b650 tuf plus ili b650 eagle sasvim dovoljno za tvoje potrebe - montiram i 9800x3d i 7800x3d u te ploce bez ikakvih problema

ako si fan “obicnih kucista” mislim na klasiki - naprijed mesh, sa strane staklo, cougar mx 600

Stig L Stoner likes this.
  16. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

AMD RYZEN 7 9800X3D

GIGABYTE EAGLE B650

T-FORCE DELTA TRIDENT 6000mhz 30cl

850W PSU MWE V3

peerless assassin 120

COOLERMASTER ELITE 502 BLACK

ovo bi bilo to … trebal sta zamjenit, oko ploce se samo lomim jer ima i ova tuf 650m koja ima bolji vrm il je dovoljna i ova jer kao sto reko nece biti oc. Odusto od AIO, nema potrebe.

Reventon likes this.
  17. p4ja

p4ja Komšija

Uzmi tu sa boljim vrm. Ne stedi na takvim stvarima, bez obzira hoces li oc ili ne.

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Asus ti je bolji po pitanju biosa. TUF 650m je matx ploca, dok ti je ta od Gigabyte full atx pa vidi sta ti vise odgovara.

TUF 650 plus (bez m) je full atx kao i ova Gigabyte.

19. zoi

zoi Veteran foruma

Jesi provjerio hoće li ram smetati cpu cooleru? Ne sjećam se sad je li pa120 ima ono da se digne da može ram stati.

20. Stevie_Ray

Ima, moze se podic prvi vent.

Ali u svakom slucaju bolje uzet kraci RAM.

Sent from my iPhone using Tapatalk