Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

42mm je ram clearance, ali se moze podici do 55mm.

2. zoi

zoi Veteran foruma

Da, ja sam se recimo zeznuo i uzeo ovaj tforce koji je ogroman ram, što samo po sebi nije loša stvar, ali je problem za cpu cooler. Da ponovo biram kupio bih tcreate expert upravo zbog toga.

3. Ibrica

Ibrica Aktivista

ne znam sto bas tforce, 9000 serija jos uvijek nije ispeglana sto se tice expoa, desava se jos uvijek da ram iako je na qvl, hoce zezati

jedino sto radi kako treba je kingston

Stig L Stoner and zoi like this.
  4. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

Jedini razlog 60KM razlika u cijeni, ploca isto 60KM eagle vs TUF b650. Za pocetak ide 5 ovakvih masina u lokal. Zbog tih malih razlika lako se dodje do 1000-2000 vise. E Sad postoji i opcija da se nalo opustim sa lovom pa da to 1000-2000 naraste do +5000 ako krenem sa kucistima i ventilatorima da to dobije wow izgled :)

5. Ibrica

Ibrica Aktivista

a gdje kupujes?

napisi mi cijene u pp, mozda mozemo nesto bolje napraviti hehe

Stig L Stoner likes this.
  6. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

[​IMG] Hvala na ponudi ali imam DrPC od njih uzimam sve. Ipak ima promjena i hvala na sugestijama. Stize prvi build uskoro pa da vidimo kako se ponasa i ako bude trebalo jos sta promjeniti.

Napojna je mwe v3 850w gold, 9070xt nitro + saphire (nisam mogao da odolim) i AIO je LF III pro ARGB verzija 360mm.

7. mickey84

mickey84 Novi član

Ok je ovo sve, nemam zamjerke :).
    Po kojem kursu se pretvara u KM?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Stig L Stoner likes this.
  8. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

Nemam ti neki odgovor na ovo osim na google + njihova dobit ili sta vec. Kad budem placao javim. Mislim da je ovo negdje oko 4500KM +-100,200. Imam jos monitor 2566x+ i periferiju neka bude 7000KM.

9. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

Za malo da uzmem ovu plocu bez plus razlika u VRM nebo i zemlja. I za AIO bit ce gusto al staje. King 95 TOP 60mm prostora a LF je 63mm.

10. mickey84

mickey84 Novi član

Ma ne moze biti 4500KM, za toliko mozes kupiti kod nas u stvarnoj radnji sa fiskalnim.
    Zanima me koliko su sverceri jeftiniji, pa zato pitam koji se kurs racuna.
    Sto se tice da li vodeno pasuje - ako se lijevi ventilator bude naslanjao na hladnjak ploce, samo lijevi cosak donje ivice ventilatora malo obradi (mi odradimo dremelom, a mozes i obicnim smirglom).

bhd and Stig L Stoner like this.
  11. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

Javim cim saznam, e hvala za ovo … to je bio plan da malo stanjimo kuciste od venta ako bude smetalo.

12. mickey84

mickey84 Novi član

Vazi.
    Nemas brige, radili smo to vec x puta. Dremelom ti treba nekih pola minuta, ali kontam da bi brzi islo i smirglom.

13. Ibrica

Ibrica Aktivista

Ovo je ispod 4k cijena

14. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

3990KM

15. Ibrica

Ibrica Aktivista

u cenera heheh

16. Pionir

Pionir Overclocker

Nisam kupio ništa, nisam imao vremena. Pravio sam krevete na sprat od punog drveta, a sada rješavam prostor za argon varenje. Imam par dana slobodno i oko 1500 KM gotovine. Naručujem aBd od sutra. Odlučio sam se za Ryzen 7 8700G jer mislim da ima sve novitete, ima iGPU što ovaj F nema. Neću sada kupovati dGPU, možda ako ostane para za RX580 i rasteretiti CPU kao što je Reznor sugerisao. Nisam se odlučio za MB. Neko kaže ne valja Asus PRIME, bolja je GB EAGLE, a drugi opet bolji je bios na Asus-u, a postoje i neke revizije kao PRIME CSM ili šta već što dodatno zbunjuje. Može li samo potvrda koju matičnu da kupim u tom nekom cjenovnom rangu, a da je top! AsRock neću nikako. Imao sam ovu AsRock Z77 Pro 3 MB sa i7 2600K zbog koje se PC nasumično gasio i mislim da mi zbog nje crklo FSB napajanje, Samsung SSD i Kingston ram.
    Koji nvme? Nešto što je neko od vas koristio ili koristi i zadovoljan je ili da uzmem Samsung 1TB od nekih 200 KM. Obzirom da imam 2 Samsung EVO SSD-a koje bih želio dodati kao pohranu za ovo-ono, nisam to razumio dobro, moram li kupovati neke adaptere za ove B650 MB ?
    Koji ram, mislim na brand. CL30 bolje ? Vidim ima sada more nekih brandova. Tu 50 KM gore-dole mislim da nije problem i da se sve to može uklopiti u budžet, samo da nije visok zbog Noctua hladnjaka. Znači, 50-100-200 KM nije problem, želio bih pouzdanost. Molim vas pomozite da kompletiram narudžbu. Hvala

17. mickey84

mickey84 Novi član

1. Procesor uzmi ono sto ti se uklapa u budzet, Ryzen 7600, 7600X, 7700, 7700X, 9600X, 9700X
    2. Cooler imas
    3. Gigabyte B650 Eagle AX ili Asus TUF Gaming B650 Plus WiFi
    4. Kingston Fury Beast 2x16GB 6000MHz Cl30
    5. Ssd imas. Ako ti ostane budzeta, Kingston Kc3000 1TB
    6. Imas integrisanu u cpu, + mozes i svoju R9 270X ubaciti
    7. Psu uzimas prema grafickoj koju planiras u buducnosti ubaciti u racunar. Optimalno je da racunar napajanje opsluzuje racunar na 50-60% snage kad je racunar u Full Loadu. Generalno, npr Asus TUF Gaming 750W Bronze, Asus TUF Gaming 750/850W Gold, Corsair RM750E ili Rm850E su ultra pouzdani, a jeftini modeli.
    8. Case bas biras prema svojim preferencijama.

Ps. 8700G uzimas iskljucivo ako ces samo iGpu koristiti, tj nikad ne planiras ubacivati dedicated grafu.

Ukoliko si Intel fan (losiji izbor zbog upgrade-a, ali odlican odnos ulozeno/dobijeno) i5 14600KF i i7 14700F, posebno ako ce se racunar koristiti i za rad/produktivnost. Za prvi moze solidna B760 ploca, za drugi bazni model Z790. Ostalo sve ide isto.

18. Sena

Sena Veteran foruma

Ja da se javim da sam ziv i dalje.

NeTRa1der, p4ja, Pionir and 11 others like this.
  19. Stig L Stoner

Stig L Stoner Aktivista

Sena bato, pozdrav iz Bijeljine :D

Sena likes this.
  20. Pionir

Pionir Overclocker

Veliki pozdrav Seni. Imao si 16 godina, a sada druže ? :) Izvini što pitam.
    Mickey, ostajem pri izboru Ryzen 7 8700G.
    MB : MSI MAG B650 TOMAHAWK WIFI ili Gigabyte b650 aorus elite ax v2, prednost dajem MSI ploči.
    Imaš li drugi DDR5 RAM, Corsair ili GSkill. Želio bih da uporedimo cijene ? Ako su slične, uzeo bih zamjenu za Kingston da malo promijenim u životu.
    NVME, iskuljučivo Samsung 1TB.
    Napojna otvara potpuno novu priču. Ranije je bilo da neki 750 modeli nemaju dovoljno kvalitete kao 850, a svejedno su skupi. Ne znam, predloži nešto prema ovim matičnim pločama da vidim koliko para treba ukupno.
    Pošalji mi molim te broj mobitela na P.P., ostalo možemo na viber ili whatsapp ili mogu li nazvati tokom dana ?