Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. mickey84

mickey84 Novi član

Zato ti citavo vrijeme i pisem da ne uzimas 8700G ako planiras koristiti Dgpu. :)
    Ako Ibro ima dobru ponudu za 6700 XT, slobodno uzmi. Jedino ako planiras koristiti DLSS, onda ipak Nvidia.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

2. Pionir

Pionir Overclocker

Kompjuter planiram dati sinu, a ja ću gledati svoj 2600K vratiti u život aBd. Budućnost je AI. AI podršku ima 8700G procesor, ostali nemaju. Bilo to logično ili ne, ovo sa AI, planiram ga gurnuti u te neke vode da radi sa AI i sve drugo zašto pokaže interes jer je elektro škola u pitanju. S tim u vezi, nema tu pametnog plana. Imam sada pare i priliku, poslije neću da se uvodim u to jer imam 3 djece i svakom djetetu treba nešto drugo i treba brdo keša, posebno kada uče dobro. Nisam još odlučio, ali razlika koju sam planirao potrošiti veća je od 500KM i normalno da preispitujem svoje odluke. Izvinjavam se na tome. Nisam još odlučio 7700+dGPU, 9600X+dGPU ili 8700G jer sve vuče jedno drugo, ili je raspoloživost robe ili cijena. Želim ovo riješiti do kraja dana aBd.

3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ma kakav AI…

Sent from my iPhone using Tapatalk

4. Ibrica

Ibrica Aktivista

evo jedna zvjerkica koju ne sarafamo svaki dan, frisko sklepana :)

https://imgur.com/a/pZ1bprT

5090 astral
    9800x3d
    b650 aorus elite ax
    2x32gb fury 6000 cl30
    lf III pro 360mm argb
    4tb samsung 990 pro
    tuf 1200g
    cougar omnyx

Pionir, Sena, mickey84 and 5 others like this.
  5. Sena

Sena Veteran foruma

Moze se fino igrat sa RX 6700 XT; imam je ja u drugoj konfi; ne trosi puno; ima solidno VRAM; sad ne znam koji model gledas.

evo i moja jedna WS konfa

AMD Ryzen Threadripper 3990X @ 4.35 GHz - Lapped - All Core OC
    Asus ROG Zenith II Extreme Alpha
    G.Skill Trident Z Elite 3600 MHz CL14 @ 3800 MHz CL14 256 GB ( 8X 16 GB Kit )
    Asus ROG STRIX GeForce RTX 3090 24 GB GDDR6X @ 2230 / 1400 ( Power Limit up to 515W )
    Asus ROG STRIX GeForce RTX 3090 24 GB GDDR6X @ 2150 / 1345 ( Power Limit up to 515W )
    Samsung 990 PRO 2 TB X2
    WD Black SN850X 2 TB X2
    Samsung 860 PRO 2 TB X2
    Samsung 870 EVO 4 TB X2
    Corsair AX1600i
    CableMod PRO ModMesh - Black / Blood Red
    Phanteks Enthoo Primo
    Custom Watercooling
    Additional External Watercooling

Pionir and mickey84 like this.
  6. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

AI podršku imaju i Ultra procesori intela, a mnogo su bolji od G serije i mnogih AMD procesora - posebno za productivity. S gamingom jesu imali problema, posebno na lansiranju, ali koliko znam dosta toga je i ispeglano. Cijene Ultra 5 procesora s integracijom je sasvim korektna.

Lokalno vrtit AI jeste moguće, gemma3 modeli su zapravo jako korisni u LM Studio, imaju mogućnost prepoznavanja slika i slično. Minimalno 32GB RAM-a, ali i to bih rekao da je na limitu, pa bez 64 ne znam ima li smisla se upuštat u tu priču.

Reznor and Pionir like this.
  7. Pionir

Pionir Overclocker

Samo da se javim i hvala svima koji su učestvovali u konfigurisanju našeg novog PCa.
    Uzeo sam 7700X i 3060Ti combo. Mislim da je ostalo sve isto. Kingston ram, Samsung nvme itd.

Problem, stare Noctua ne odgovaraju AM5. Eto i to da razjasnimo. Za AMD set, ima više zaobljenosti nego što treba, veći je ugao nosivog limića i kraći je za oko 5 mm. Nisam još sastavio PC. Stalno neke životne prepreke, ali aBd, bit će.

8. Reznor

Reznor Overclocker

Slažem se min je 32 GB RAM, ali je još bolje imati i neku 16 GB GPU da koristi VRAM, puno brže vrati response.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

9. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Čak bih rekao minimalno 24GB za bilo šta AI related, inače si ograničen na manje modele ili nećeš nikako moći pokrenit ili ćeš konstantno imati OOM (out of memory). Offline scena AI LLM-ova, video i image generacije ludo napreduje.

Sena likes this.
  10. Sena

Sena Veteran foruma

Yep;'ja sam nesto laicki onako vrtio; ucim kad stignem. 24 GB VRAM je min def i/ili 64/96 GB RAM-a.

11. iPlay

iPlay Komšija

12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Vidi ima li autobusna linija do tog mjesta, da ti neko od nasih vozaca povuce za BiH.

13. Pionir

Pionir Overclocker

Američki proizvođač čipova Nvidia uložit će do 100 milijardi dolara u kompaniju za razvoj umjetne inteligencije OpenAI, a ja sam hvala Bogu sastavio računar.

Prvi problem sam imao kod prvog boota Windows 11 sa "ftpm/psp nv corrupted". Prvi dio rješavanja problema je relativno bio lagan. Pokretanje sistema traje prilično dugo, ekran je crn i nikako ne restartovati PC tada. Izbor za potpuno novi PC je na Y ( odnosno slovo Z ), a drugi sam nekako sam pronašao. Drugi problem je da se ponuđene 3 boot opcije ne mogu odabrati mišem ili enterom ako je sve novo. Skrol mišem radi, ali ne reaguje ni jedna tipka. Radi sve ok ako dograđujete PC. Obzirom da miš/enter ne reaguju, ja sam krenuo redom od ESC, F1, F2 ... Rješenje je F6, otvori se novi prozor i tek u tom novom prozorčiću može se odabrati mišem ili enterom LOAD BIOS DEFAULTS AND RESTART. Eto ako nekom bude trebalo dati savjet kod instalacije W11 na novi (AMD) PC sa ftpm problemom i prvim pokretanjem. Sve to traje. Upališ PC i neko solidno vrijeme sve bude crno i podsjeća na horor filmove i ja sam se pravo obradovao kada sam na ekranu dobio ovu ftpm poruku :)

Kontaktirao sam Noctua. Sve se mora slikati prema uputama koje dobijete od njih i poslali su mi danas novi set za AM5 jer su sretni što imam njihov proizvod živ i zdrav više od 10+ godina :). Do tada, kupio sam LC Power LC-CC-120-B4 cpu hladnjak i AMD Master aplikacija pokazuje 68 stepeni kada udari na 5,2GHz što sam do sada upratio. Hladnjak je za mene bučan jer ga pati na max ova zvijer od procesora i naučio sam da se Noctua ne čuje nikako. Ako Bog da, bude para, planirat ćemo dodatni RAM (32 GB sada je OK) i GPU sa više VRAM.

14. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Treba pomoć za sastaviti gamersku Masinu za 1440p monitor, neće biti nikakav OC. Ne pratim hw pa ako ima kakva korekcija Bujrum. Ploča htio sam inicijalno b650 ali strah me neće raditi CPU out of the box. Ram Taj izabrah jer je na listi podrške al nema na stanju treba doći brzo.
    Edit: prva slika treba biti zadnja preko mobitela pišem

[​IMG] [​IMG] [​IMG]

15. zoi

zoi Veteran foruma

cl30 6000 MHz ram. Za gpu ja bih lično sapphire pure verziju jer je najjeftinija a odlična verzija, imaš na tpu recenziju.

16. Reventon

Reventon Veteran foruma

Cijene rama su otisle u tri lijepe...

17. zoi

zoi Veteran foruma

Da, ne znam da je ikad bio ovako drastičan skok u tako kratkom periodu. Ja gledao tg expert 32 GB vako po 80 dolara i hajd rekoh neću sad, možda na jesen da kupim i sad 250 dolara košta :eek:

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja sam bio medju prvima na forumu sa ddr5 platformom i tada 32GB 5200Mhz Cl36 platio oko 100$. Sada evo 160 eura za najobicniji Kingston 32GB 6000 cl36, previse. Radije bih ganjao negdje koristen.

19. Picoooka

Picoooka Komšija

Ja sam proljetos dobro ugrabio nov Hyperx Fury Beast 64GB 6000MHz CL30 RGB za 300 km,a gledam sada po narudzbi preko ovih svercera oko 750 km :eek:
    Cijene su presmijesne i od najavljivanih 30% do kraja godine nema nista jer vidimo da je poskupio ram od 50% pa cak do 150% zavisno od modela.

Jos gore je sto najavljuju nestasicu i ove cijene u ipon od jutros su nestvarne za 64GB i krecu se od 1400 do 1600 km

Last edited: Nov 3, 2025
  20. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ja sam par puta bio u napasti da uradim RAM upgrade na solidan 6400 kit (6400 jer imam Intel, ne AMD), bilo ih je cesto ispod 80EUR. Naravno upgrade bi bio veoma mali, ali steta sto nisam.