Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. zoi

zoi Veteran foruma

Malo sam pogledao cijene i vidim da u DE imaš 7800x3d za 310 eura. dosta bolji izbor a onda ram može ostati isti. Bolje ti je uzeti taj prof a ostaviti isti ram nego uzeti bolji ram.

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Definitivno bolje 7800X3D. I sto je jos bolje, RAM je manje vazan onda. Moze bilo kakav RAM, nece bit nikakve razlike.

EDIT: sad vidim screenshot, pa odabran je single 32GB stick. To nema smisla svakako.

3. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

4. zoi

zoi Veteran foruma

Meni ne izbacuje koji je to ram ali uglavnom gledaj da je 2x16 GB, brzina i latencija nisu toliko bitne sa x3d cpu. Naravno, gledaj da je na qvl listi od matične.

5. Picoooka

Picoooka Komšija

6. zoi

zoi Veteran foruma

Nista mu to neće značiti na X3D procesoru.

7. igor.g

igor.g Komšija

6400 compatibility je lutrija na ryzenu, to misli. Max 6200 i to nije zagarantovano.

Picoooka likes this.
  8. Picoooka

Picoooka Komšija

9. zoi

zoi Veteran foruma

Može manuelno podesiti razinu. U ovim vremenima ja bih tražio da što jeftinije prođem. Ako mu je svejedno za cijenu to je drugo, ali ako gleda da uštedi nek traži jeftinije.

10. Picoooka

Picoooka Komšija

Pa nije mu ni taj nista skuplji sto sam predlozio samo 7€,a jeftinije mozda samo polovno jer su sada svi vec napuhali cijene i jos ce nazalost.

Btw ako nekome treba ram ovo je top ponuda dok je jos po ovoj cijeni :

https://olx.ba/artikal/70965636

Last edited: Nov 3, 2025
    zoi likes this.
  11. Stevie_Ray

Uh to je odlican RAM. To je bukvalno Hynix in-house brand.

Picoooka likes this.
  12. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Sta je sa DDR4? Ili samo za DDR5 skacu?

13. Stevie_Ray

I on ode gore. Narocito veci moduli.

Sent from my iPhone using Tapatalk

14. igor.g

igor.g Komšija

Pa došao sada na red da se DDR skalpuje. Klasika. Sljedeće hdd ili ssd opet, itd. u krug.

15. Stevie_Ray

SSD jos nisu na nivou kad je 2TB bilo 80-ak EUR. Za SSD, bukvalno su se proizvodjaci dogovorili da smanje proizvodnju.

16. Reventon

Reventon Veteran foruma

Sjecam se da su isto radili i prije sa hdd, jeftinije im bilo kazne placat.
    Za ram trenutno mislim da dosta utice AI hajp, nema firme koja ne ulaze u to i stvara se nedostatak za ostala trzista.

17. Stevie_Ray

Pa AI i jest krivac za RAM.

Sent from my iPhone using Tapatalk

18. zoi

zoi Veteran foruma

Ako je samo 7 eura razlika to onda nije vrijedno uštede, bolje je definitivno taj 6000 cl30.

Picoooka likes this.
  19. Picoooka

Picoooka Komšija

20. mickey84

mickey84 Novi član

Samo ovdje da ispravim.
    Ukratko, kad je DDR5 u pitanju i moduli veci od 16GB, ne mora se ici na dual channel, jer 2x16GB u odnosu na 1x32GB daje samo 2-3% performansi, a kasnije je lakse za nadigradnju.

Mozes slobodno ici na B650 ploce, dolaze sa novim biosom uz podrsku za Ryzen 9000 seriju, mada ti je svakako bolje ici na 7800X3D.

Sto se rama tice, DDR4 je poskupio nesto preko 100% (duplo), DDR5 oko 50%, ssd-ovi oko 25%. I predvidja se da ce ovakvo stanje biti u narednih 6-9 mjeseci.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Reznor likes this.