Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Picoooka

Picoooka Komšija

2. p4ja

p4ja Komšija

Brate znaci skoro svaka applikacija za obradu slike i grafike ima integrisan Ai model, zbog toga su i skocile cijene rama, jer bas dosta raje koristi, bas su neki dan odradili update photoshopa i ima sad opcija da se koristi gemini ovaj od googla, i stvarno ko radi sa fotografijom ja ne mogu da vam opisem kakve mogucnosti imate i kakav rezultat ispadne na kraju.

mickey84 likes this.
  3. mickey84

mickey84 Novi član

Picoooka likes this.
  4. Ibrica

Ibrica Aktivista

samo kingston narode i nemate nikakvih problema s compatibility

i jos jedna stvar, nikad ne ici na single ram stick, uvijek dual channel, nije stvar u % performansi iako je realna razlika 10tak %, vec u 1% low i frame dropovima

Last edited: Nov 4, 2025
  5. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Hvala na savjetima.

Sastavio konfu izadje me skoro 2k € i skontam preseravanje za casual gamera ako I to.
    Tako da sam naručio budget verziju, RAM jbg CL 30 skuplji 30€. Muka mi kad čitam bio do neki dan 90€. Ovo je najjeftiniji što ima na stanju a da je na qvl listi. Imam još jedan m.2 500gb ssd iz stare mašine. Mislim da će bit ok za 1440p bf6 i rdr2 ponekad na nekim low to medium detaljima. 930€ sa dostavom.

Last edited: Nov 7, 2025 at 6:21 AM
  6. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Joj to kuciste je odron, napajanje nije sreca i moze bolje za te pare, ploca, ja bih izbjegao Asrock totalno, RAM CL46 je bas lose. Graficka, cooler, cpu i ssd su "ok".

Uprati malo https://www.mindfactory.de/Highlights/MindStar jer bude dobrih dealova nekad.

7. Sena

Sena Veteran foruma

ASRock i AMD CPU-ovi izbjegavati, jer previse je incidenata bilo.
    Tj. ASRock AMD Ploce.

8. Stevie_Ray

Jest al kod njega je 7500F. Ipak Asrock najvise ubija 9800X3D.

9. Sena

Sena Veteran foruma

Doduse; ali ipak bi izbjegao.

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

@forzamilan sta je 2k eur za nase u Njemackoj? :D
    Salim se, dobra je konfa, sto kazes nisi pro gamer. Ja sa 12400f i RTX 3070 igram na 1440p bez problema, ram 32GB 5200Mhz CL 36. Sto se tice rama neces osjetiti par fps izmedju najskupljeg i najjeftinijeg.
    Tako da ce to biti dobro. Ja bih cak neke dijelove ganjao polovne ako je dobar deal. Evo Stivi nabavlja vrh kucista po dobroj cijeni. :)

11. Stevie_Ray

Ne bih ja kuciste nikad polovno kupio. Neke komponente da, ali ne kuciste. Kako god, nadje se dealova naravno.

12. nivla

nivla Komšija

sta moze biti kucistu pa ne bi polovno

Aldiin likes this.
  13. Reventon

Reventon Veteran foruma

Onda nisam dobro upratio ovih par sto si mijenjao.

14. Stevie_Ray

Ostecenja, ogrebotine, habanje. Fali dijelova, fali kutija...

15. Stevie_Ray

North XL sto sad imam je kupljeno novo. Define R5 sto sam prije imao je bilo polovno od jednog racunara. Bilo je u solidnom stanju ali novo je novo.

16. zoi

zoi Veteran foruma

Dakle nikad ipak nije nikad.

17. forzamilan

Nemam ja zivaca za oglase i kupovinu polovnih stvari :D

Nego bit ce mi izgleda kuler na knap po oficijelnoj stranici pise up to 142mm na stranici prodavaca 151 mm a kuler je 159mm visina tu sam previd napravio.

Ne sjecam se jel na ryzenima dodje pasta ili bar na kuleru, imam neku negdje stara bar 10god ili da narucim nabrzinu na amazonu?

edit: cpu je tray znaci ne dolazi
    edit2: gugl veli dodje sa kulerom

Last edited: Nov 7, 2025 at 4:01 PM
  18. Stevie_Ray

Mislim da je 7500F uvijek tray i bez coolera. Rekoh ti ja zajebo si se s tim kucistem, to se nazalost vec pokazuje tacnim. Nema sanse da stane Freezer 36 u to kuciste, ni naopako.

19. forzamilan

Masina sklopljena. Ipak drugo kuciste, nadjoh u kontejneru Endorfy arx 700 argb, odlicno lijep kabel management. Nisam jos probao nista igrati dok dodje na red.

[​IMG] [​IMG] [​IMG]