Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Asus Prime X870 ili Tuf B850. Ne vjerujem da Strix B850 moze uci u tu cijenu.

2. zoi

zoi Veteran foruma

Imaš na hub roundup b650 i b850 mbo. Za taj cpu može haman svaka ploča pa vidi šta ti odgovara od portova i slično.

3. dino73n

dino73n Veteran foruma

.

Last edited: Nov 20, 2025
  4. Hellscream

Hellscream Novi član

Zahvaljujem se na odgovorima, dogovorio sam s Ibrom gigabyte b850 gaming x. TUF mi niko provjeren nije imao za ponuditi :D

Ibrica, iPlay and p4ja like this.
  5. Ibrica

Ibrica Aktivista

stigla su nam lian li kucista, za sad vector v100
    i o11 compact vision, ali uskoro sirimo ponudu

mislim da smo jeftiniji od madjara, a ide fiskalni
    :)

Reznor, Picoooka, mickey84 and 2 others like this.
  6. Reznor

Reznor Overclocker

7. Reznor

Reznor Overclocker

8. p4ja

p4ja Komšija

Trebat ce mi za sestrica jedna konfa, Imamo ram ddr4 32 gige iz mog starog racunara, i imamo kuciste, znaci treba mi preporuka za neku amd platformu, proc, ploca grafa, hladjenje, i napojna.. pa ako bude neko imao vremena da baci neki specc, budjet 2.5-3k.
    Hvala

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Sa ddr4 moras gledati am4 platformu.

Edit: da ides na najbolji procesor iz am4 serije Ryzen 5800X3D na olx-u 500KM polovan, nov skoro 800KM al su stari oglasi, nisam siguran da ih imaju na stanju.
    Nemoj bjezati ni od Intel platforme, npr i5 14600 i B760 maticna.

Napojna ovisi o grafickoj, a graficka o rezoluciji monitora na kojem planira igrati. RTX 5060 Ti 16GB je oko 900KM, RX 9060XT 16GB oko 750-800KM, ok su za 1440p.
    U tom slucaju napojna 750W, mozes provuci i sa 650W ako je kvalitetnija.

Last edited: Jan 4, 2026
    p4ja likes this.
  10. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja imam prlicno najjacu AM4 konfu. I radi stvarno ko zmaj. Al ipak sad ulagat u nju toliku kolicinu novca mislim da nije bas najpametniji potez.

Eno zoi prodaje 16gb ddr5 rama i to moze posluziti za pocetak pa dodat jos 16 ili vise nekad kad se ovo smiri. Tako da je AM5 ipak way to go.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Moze prodati ddr4 i uzeti ddr5. Ustedit na drugim stvarima, ima am5 procesora stvarno povoljno. Ryzen 9600X je ispod 400KM.

12. zoi

zoi Veteran foruma

Sad se možda najviše isplati kupiti polovnu gotovu konfiguraciju, puno povoljnije se prođe. Sve ovo novo je preskupo, pa i ovaj ram što ja prodajem.

16 GB je još uvijek sasvim dovoljno i bit će još neko vrijeme ako govorimo o gamingu.

13. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

AM4 je definitivno najbolji value. Jos narocito ako se vec ima DDR4 RAM.

Jedan Ryzen 5700X (obavezno “X”, jer 5700 je zapravo 5700G bez iGPU), solidna B550 ploca, RX9060XT 16GB, radice lijepo u 1440p.

LGA1700 sa DDR4 kaska dosta za Zen 3. Tek sa DDR5 je blizi Zen 4.

Ali posto je 16GB RAM-a dosta, mozda bolje prvo prodat tih 32GB, ako se dobije dobra lova to moze definitivno pokrit trosak 16GB DDR5. A onda se vec moze ic na AM5.

p4ja likes this.
  14. Qler

Qler Veteran foruma

Da li 9070xT vrijedi razlike u parama u odnosu na 9060XT, imam 2k monitor, i mislim da ne planiram u skorije vrijeme mijenjati na 4k....

15. zoi

zoi Veteran foruma

Ma šta će tebi, svakako samo Civ igraš. Tebi je i 9060 xt previše :)

Stevie_Ray likes this.
  16. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ne vrijedi u tvom slucaju ici na 9060. Ja sam imao 6700xt pa presao na 7700xt i uopste nije bio neki wooow prelaz. A 7700 i 9060 su bara bara cak sta vise u dosta igara 7700 ipred 9060. Znaci da bi dozivio upgrade morat ces potrositi malo vise.

17. Qler

Qler Veteran foruma

Najviše vremena provedem na AoE2 :D

18. p4ja

p4ja Komšija

1440p je rezolucija, a volio bi da iskoristi ram da se ne pegla sa prodaj pa kupuj, jos gledaj kako je skupo sve.. vise bi volio da se pruzi za grafiku da moze sibat neke novije naslove.. daj recite mi neku plocu za am4 i sta je best buy od procesora za tu platformu? Ne morate nista po piku gledat, samo modele pa cu sam guglat i trazit da vas ne maltretiram previse. Hvala raja

19. dino73n

dino73n Veteran foruma

Evo da se ponovim.

Imam am4 sa r9 5900x i 32gb rama i rx7700xt i 2k monitor i to sad prilicno przi sve zivo sto mu dam. Bf6 uz fsr na quality i frame gen ide preko 200fps na ultra. Bez fsr ide oko 140fps i bez ikakvih dodataka ode oko 90fps. I vecina igara se isto tako ponasa izuzev CyberPunka al to i ne igram pa mi nije ni vazno.

Medjutim vec neka slijedeca grafa ce biti kriticna na ovoj platformi. Jest da se i cpu moze “pojacati” na 5800x3D mada je i to minimalna razlika. Igre su sve pametnije i u jednom ce trenutku bolje bit 12 cores nego taj 3D cache.

A ako bas zelite am4 onda 5700x ili 5700x3d ,5800x3D je minorno brzi a dobro skuplji i tesko ga naci. 5800x bih zaobisao jer licno ga posjedujem u drugom kompu i nije nista brzi od 5700x a osjetno je topliji zbog lose konstrukcije samog chipa i jednostavno ne reaguje na bolje hladjenje. Hladio ga sa freezerom 36 ili liquid freezerom 360 on se isto ponasa.

Plocu treba gledat da ima dobru naponsku sekciju i da ima dobro hladjenje iste. Bar dva nvme porta i lijepo je da ima wifi na sebi jer niko vise ne razvlaci kablove po kuci a tazlika je kad je wifi na ploci i kad ga ubodes na usb.

Grafa moze biti rx9060xt a za napojnu bi predlozio nesto od corsaira iz rm serije.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

p4ja likes this.
  20. Reventon

Reventon Veteran foruma

https://olx.ba/artikal/71333182
    Vidi jel prodano, haman samo ram vrijedi toliko :D
    Inace gledaj maticnu x570 ili B550.