Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. KingT

KingT Veteran foruma

Gaming laptop ? ;)

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

X570 nisu neka sreca jer uglavnom imaju male ventilatore na chipsetu. Radije B550.

3. Pionir

Pionir Overclocker

Koristim 2600K gdje mi crka stara Z77 ploča. Kupio za 50KM ASUS P8Z68‑V PRO GEN3 i za 50KM 8GB za ukupno 16 GB DDR3. Stavio Noctua C12P SE14 i uključio turbo za 4,30 GHz, rasporedio page files na 2 SSD-a i sve radi top za moje potrebe. Onako govorim, čisto da se ne otpisuje DDR4 konfiguracija.

Edit, pratim ovog lika, evo top napojna, može svakome pomoći :)
    Seasonic Vertex GX-1000 vrhunsko premium napajanje - Napojne jedinice - OLX.ba

4. igor.g

igor.g Komšija

Vent se moze ugasiti u biosu, a imaju i revizije x570 bez venta.

BiceBolje likes this.
  5. Reventon

Reventon Veteran foruma

I ja gledam novu napojnu da uzmem i vidim tu Vertex al mi ne moze stati u kuciste jer je malo duza. Udarala bi u vent.
    Vidim ima u ponudi i Enermax, ne znam valja li sta.
    https://olx.ba/artikal/72095932

6. Pionir

Pionir Overclocker

U životu su mi najviše crkavale napojne i to Seasonic i FSP, tako da se ja ne bih mnogo dvoumio :)
    Ja sam kupio novo kućište samo zbog PSU i cable management-a i prostora u kućištu koja imaju manje-više veze s kablovima PSU.
    Nova kućišta sada rade s više pozadinskog prostora i imaš prostora za npr HUB za ventilatore i sl.
    Napojna je top. Ima listu dobrih osobina kao npr Dust-Free Rotation Tech (samočišćenje) i Power excursion: Do 200% kratkotrajnog opterećenja – stabilno kod naglih skokova potrošnje. Mane, ako ti igra estetika ulogu, kablovi kod Asus napojnih su meni lično mnogo ljepši. Gold certifikat, nije dobra kao npr. ASUS Loki Platinum i razlika je kada se pali ventilator, Enermax fiksno na 20% opterećenja, Asus Loki 30-40%. Ima sada dosta izbora ventilatora+HUB i kada se pojača airflow ( Noctua test : FAQ: Airflow guide part 2 - next steps | Noctua ), može se desiti da se ventilator PSU nikako ne pokreće što je top opcija po meni...

7. p4ja

p4ja Komšija

Ima li neko od raje Mac mini m4 , i dali stvarno ovaj mali racunar jede sve aplikacije 10 puta bolje od windows-a sa cak i mnogo boljim hardwerom u sebi, kontam da se prebacim, moze se bas dobar uzeti za 2.500-3000 otprilike koliko kosta jedna mid range graficka kartica.. radim u photoshopu i illustratoru, i gledam neke reviews na yt i nista mi nije jasno.. kakva je ovo kod njih memorija i diskovi pa ovako brzo sve otvara, apsolutno nikakvog laga nema bez obzira koliko layera otvoris, stranica, aplikacija itd.. nekako se cini da je sve instant kod mac minija i volio bi znati iz prve ruke jel to stvarno sve tako. Grasias

edit- i dali je bolno iskustvo prelazak sa win na mac os

Last edited: Jan 23, 2026
  8. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ovo za prelaz sa win na mac ti mogu potvrditi da jest bolan. Imam macbook air a koristim i windows. Kod macOS je sve nekako naopako i posebno. Meni je to bilo zanimljivo istrazivati al kad trebas radit na njemu bit ce patnje dok se ne naucis.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

p4ja likes this.
  9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Apple je svoj softwer prilagodio svom hardweru tako da ne cudi da je sve fluidno i brzo. Ne moraju kao Windows praviti podrsku za milion i jednu konfiguraciju.
    Isto vazi i za mobitele.

10. Stevie_Ray

Postoji ljubav izmedju Apple i Adobe.

S druge strane Apple pravi nove free alternative Adobe. Tako da je ljubav izgleda neuzvracena.

11. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

i jest i nije. kad krenes mac os koristiti, zaboravi na windows ux. ja sam se tako patio i dok jednostavno nisam poceo koristiti os kako ga je apple koristio patio sam se. jedino sam swapao control i command shortcute.

12. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Imam jednu ovakvu na prodaju, kome treba :D

13. Reznor

Reznor Overclocker

macOS UI je pomalo nespretan, ali ako koristiš Mission Control i prečice na tastaturi, dosta je lakše, npr prebacivanje između desktopa, spotlight. Trackpad iskustvo je po meni najbolje na macbooku.

Sve to sebi slično napravih na KDE Plasma, tako da imam najbolje od oba svijeta. Super+W funkcioniše odlično. Slično ima i na Gnome.
    A imam i macOS u dualboot-u na konfiguraciji iz potpisa, kao i na macbookovima ako mi zatreba.

https://develmonk.com/wp-content/uploads/2024/03/Screenshot_20240323_171505-1200x552.png
    https://itsfoss.com/content/images/...rview-in-Ubuntu-by-pressing-the-super-key.png

Ono što na Air modelima nije neka sreća je nedostatak HDMI, ako nemaš type-c kabl, adapteri su prilično nepouzdani većina njih, svako malo se monitor diskonektuje barem u mom slučaju.

14. p4ja

p4ja Komšija

Konfigurisao sam sebi mac mini M4 32 gige rama i 512gb drive 3150km, imam svoj iz racunara 990pro 2 tb, i uzeo sam ugreen ovu djidju https://eu.ugreen.com/products/m2-nvme-ssd-enclosure-40gbps
    Jedino sto me sad zbunjuje je kako ce ovo raditi na G3223D monitor koji imam jer negdje citam da ovaj mac ima scaling skroz drugaciji od windowsa.. a nedaje mi se jos 2k za neki 4k monitor sa preko 150 nitsa sto bi bilo idealno... hocu li ja imati bar istu sliku kao sad sto imam na win? Jesi li u toku i mozes li mi pomoci? :)

EL NINO CFC likes this.
  15. Stevie_Ray

E to je glavni problem Mac-a.

10 godina je on iza Windowsa, a i iza Linuxa.

1440p rezolucija na MacOS je neupotrebljiva.

Sent from my iPhone using Tapatalk

16. p4ja

p4ja Komšija

Za ove stvari sto meni trebaju je svjetlosnu godinu ispred windowsa, to mi je jako bitno.

Aldiin likes this.
  17. Reznor

Reznor Overclocker

Jedini "pravi" tool za fractional scaling na MacOS na 2k monitorima je BetterDisplay Pro koji se plaća https://github.com/waydabber/BetterDisplay
    Možeš ga koristiti i u free modu, ali nemaš scaling. Mislim da dobiješ i kontrole za HDMI/DP zvuk (ni to macOS nema po defaultu, ali ima i free verzija MonitorControl).
    Imaš još RDM, SwitchResX, EasyRes na Github, ali nemaju granularni scaling kao BetterDisplay Pro, mada nude podešavanje dodatnih rezolucija ekrana.
    Linux je napravio iskorak ka skaliranju s Waylandom, tako da je sad slično kao i na Windowsu.
    Ono što mene i dalje nervira na Linux DE-ovima je da niti jedan osim COSMIC i Unity nemaju posebne panele i dockove za svaki monitor, pa mi svaki screen koji nije primary bude prazan.
    GNOME to mora raditi kroz 3rd party extension, KDE mora se klonirati panel za svaki novi ekran, XFCE je patnja živa, jer se mora sve pješke praviti itd. Jedino još ostaju wm-ovi (dwm, hyprland itd).
    Daleko da je i Windows tu savršen, npr kad se skalira, pobjegnu prozori, posebno kad se grupišu dva prozora (W11 Pro), i onda npr ne možeš raditi screenshot sa snipping tool.
    Doslovno isprobah sve opcije za moj 2k ultrawide i što se skaliranja tiče jedino Windows i KDE Plasma nude fino iskustvo, dok macOS nudi najbolje overall iskustvo ako se "zažmiri" na ovaj nedostatak. :)

18. Stevie_Ray

Ma ne valja ni to. Probao sam bio.

Da se ispravim, MacOS je 15 godina iza Windowsa i 10 godina iza Linuxa.

Mac podrzava samo 1080p i 4k/5k. Bilo koja druga rezolucija, ne podrzava - odaberes ti nju, medjutim slika bude odron.

19. p4ja

p4ja Komšija

Testirat cu cim mi stigne c na dp kabal, tako cu znati najbolje na cemu sam

20. Aldiin

Aldiin Overclocker

Po čemu je Windows 15 godina ispred MacOS?