Preporuka za novu konfu

Discussion in 'PC konfiguracije, notebook računari, servis' started by MadbaLL, Jul 14, 2020.

1. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Nije sto je Windows ispred nego sto je Mac iza. I objasnio sam zasto. Neupotrebljiv na 1440p.

2. Reznor

Reznor Overclocker

Iako je prilično validan argument za scaling, generalno je Windows iza po svemu ostalome.
    Da ne kažem da u exploreru kad odeš imaš fontove iz Windowsa 98 koji su korišteni u doba CRT monitora.
    Jedino ga izvlači što vendori za njih prvenstveno releasaju software.
    Recimo isti Microsoft Office ljepše izgleda na macOS nego na Windows.

3. Stevie_Ray

Ah, dizajn, fontovi i ostalo je nebitno. To ne cini OS neupotrebljivim. Meni je dizajn MacOS “meh”. Nit smrdi nit mirise.

Sent from my iPhone using Tapatalk

aNaToMiC ! likes this.
  4. p4ja

p4ja Komšija

Ma u aplikacijama i alatima nista ne moze prici ni blizu macu, nisam nikad fan bio jbg,
    kako mislis neuoptrebljiv? Znaci ustekam sad i dobijem watercolor sliku? Mozes malo opsirniji biti? Ja i sada kada se na win priblizim monitoru vidim pixele, kad se odaljim jedva primjetim.. ali sam navikao tako, sta ovdje da ocekujem? De malo opsirnije

5. Stevie_Ray

Font antialiasing i opcenito rendering je veoma los IMHO. Cak i na 1080p display je osjetno losiji nego Windows ili Linux.

Da bi Mac mogao imat font antialiasing, mora renderovat 4x nativnu rezoluciju interno, mislim ds je to bio problem. Tipa 1080p display, mora interno imat 4k.

Nije samo scaling problem, posto je scaling spominjan.

Sent from my iPhone using Tapatalk

6. dino73n

dino73n Veteran foruma

Pa sta je rijesenje? Orginalni apple super retina 5K display?

Aldiin and Stevie_Ray like this.
  7. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

U bivsoj kompaniji je pravilo bili ako imas Mac dobijes 1 4K 27" ili 2 x 2K" 24" Dell S ili U serije, nikad se niko nije zalio

8. Aldiin

Aldiin Overclocker

Poznato je da Stevie voli ponekad lupiti gluposti, ali realno macOS i Windows su tehnički zreli sistemi i treba ih koristiti za ono što su kreirani.

U praksi, oba sistema su na visokom nivou – razlika je više u ekosistemu, prioritetima i realnom use-caseu nego u “zaostalosti”, tako da priče o “10-15 godina razlike” nemaju ozbiljnu tehničku podlogu.

Ne mogu reći da mi je jedan draži od drugog jer koristim oba, kao i Linux, tako da imam iskustvo s cijelim spektrom sistema u praksi kroz dugi niz godina, IRL posao mi je vezan za pomenuto.

9. Stevie_Ray

macOS often struggles with 1440p (2560x1440) monitors, resulting in blurry, soft, or poorly rendered fonts because
    1440p does not support clean, integer (2x) scaling required for Retina/HiDPI display. macOS prefers 4K/5K resolutions to scale UI elements; on 1440p, it either displays everything too small or applies software scaling that causes blurring.
    Key Issues with 1440p on macOS
    • No Native HiDPI: 1440p lacks the pixel density for standard macOS HIDPI, forcing a choice between native (small text) or scaled (blurry text).
    • Removed Subpixel Rendering: macOS removed subpixel antialiasing years ago, which previously helped text clarity on lower-resolution monitors.
    • Light Font Hinting: macOS prioritizes thin, "smooth" text, which appears blurry on lower-density screens.
    Common Solutions and Fixes
    • BetterDisplay App: This utility is highly recommended to enable virtual, high-resolution HIDPI modes, which can force sharper text rendering on 1440p displays.
    • One-Key-HiDPI: A tool to enable HiDPI resolutions, allowing for "Retina" scaling at lower resolutions to sharpen text.
    • Native Resolution + Scaling: Run at 2560x1440, then use system settings to increase font size (e.g., in browser or system font settings) rather than using macOS display scaling.
    • Disable Font Smoothing: While sometimes counterproductive, some users have found better, albeit thinner, text by tweaking font smoothing settings in terminal or system preferences.

Bukvalno copy/paste iz Google searcha.

Ove probleme je Windows rijesio prije 15 (ako ne i 20) godina. Obicni jebeni font rendering, nema tu nikakve magije. Samo na MacOS je neophodno petljat sa 3rd party rjesenjima za nesto sto bi jedan moderan OS morao imati.

Ako nije dosad bilo jasno, poserem se na MacOS.

10. Reznor

Reznor Overclocker

Koristim sva tri svakodnevno, na poslu W11 Pro, a ima i macOS, kući Linux i macOS u dualboot preko OC na PC-u.
    Svaki ima svojih prednosti i mana, s tim da mi je za workflow uvijek bolji Linux i macOS od Windows-a.

Aldiin likes this.
  11. zippoo

zippoo Veteran foruma

Moze li procjena ljudi,koliko ovo danas realno vrijedi?
    Da li je bolje u paketu ili pojedinacno,zbog ludih cijena.
    Nema bas svih detalja,pa barem okvirna cijena.
    Ram je XPG neki...je li to ADATA podbrent ili ?
    Maticna ne znam koja je ali pretpostavljam neki srednji rang,obzirom na ostale komoonente.

12. Ibrica

Ibrica Aktivista

ram 500 maraka :)

13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Hos kupit :D

14. Ibrica

Ibrica Aktivista

mozel na firmu :p

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Novo s*anje u najavi.