Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. zippoo

zippoo Veteran foruma

Jeste glupo sto Xiaomi kasni sa implementacijom eSIMa. Ne znam sto im je to problem ubaciti,nije valjda taj chip toliko skup.

2. mobsterc

mobsterc Overclocker

Kod zene 13t ima

3. selvin

selvin Moderator

To je 3-4 eura kad uzmes 1 komad. Kod njih je sigurno ispod 1 eur proizvodnja :) Kako si napisao, mislio sam da nemaju nikako, ali evo googlam ima dosta modela esim.

4. zippoo

zippoo Veteran foruma

Imaju neki modeli ali sam mislio zasto to vec sada nije standard,da svaki novi telefon ima podrsku za eSIM.
    Pa vec je 5 godina kako je ta tehnologija dostupna,mozda i vise i trebali bi svi novi modeli da to imaju.

EL NINO CFC likes this.
  5. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Realno je esim vec trebao postati standard bez fizickih kartica posto si ovako limitiran na dvije fizicke u isto vrijeme i to ako telefon to podrzava sto je neprakticno.
    Evo google veli od marta 2016. postoji esim.

6. mobsterc

mobsterc Overclocker

izgleda da je to poco specific :D

7. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

Slazem se da ga svi telefoni trebaju podrzavati ali ne i da mjenjaju fizicku karticu.

Ja sam imao esim prije i kad sam mjenjao telefon nisam mogao prebaciti esim na drugi telefon.
    Kad predjes na esim, gasi se fizicka sim kartica. Kako sam bas u petak vecer zamjenio telefon, citav vikend sam bio nedostupan.

Morao ici u telekom, i rekli mi da uzmem ponovo esim, sad slagacu, mislim da sam ga platio 10-15KM. Ja se zahvalim i vrstim se na fizicku karticu koja je kostala 5KM.

Ovo je mozda kod telekoma, ne znam da li su to popravili u medjuvremenu. Pisao sam ja o ovome prije.

Btw Oneplus koji sam imao je imao opciju za dvije fizicke sim kartice + esim.

Mada opet, svako ima svoje. Meni je dovoljna jedna fizicka kartica kao primarna + esim kad putujem.

8. zippoo

zippoo Veteran foruma

eSIM je sada odlican za putovanja,jer postoji mnogo novih operatera i stvara se konkurencija na tom polju,pa mozes sebi odmah kupiti neki paket prije nego krenes u zemlju gdje trebas ici i odmah si rijesen,nego da strahujes hoce li te oderati roming ili da se ganjas dok ne nadjes sim karticu.

Mislim da se na tom polju kasni i da su to trebali vec do sada svi usvojiti,da imas i eSIM i fizicku SIM.

9. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ja cak imam Bhtelecom esim. Vise mi pase tako, imao prije poseban telefon samo za to. A iPhone nema fizicki dva klasicna SIM-a.

10. nivla

nivla Komšija

treba nabaviti iphone za kinu sa dva fizicka sima

11. Picoooka

Picoooka Komšija

Kupio sam prije par dana 14T i moze li mi neko reci koja je fora sa opcijom punjenja do 80% za produzenje zivota baterija ? Da li je to samo jos jedna beskorisna opcija u postavkama ili ne ?

12. selvin

selvin Moderator

Ja sam to koristio na svom telefonu godinu dvije i onda ugasim jer mi je pocelo falit da izgura dan kad koristim jače taj dan.

Picoooka likes this.
  13. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja to nikada nisam koristio...a baterija mi oslabi za 2 godine na svakom telefonu,prosjek svaki dan 4-5 sati SOT,sto znaci da ga bas przim i ne stedim. Fakticki ga dopunjavam,nikada ne potrosim do kraja bateriju.
    Na papiru,neki tip baterija (ne sve) se najmanje degradira kada se niti prazni do kraja,niti puni do kraja a to je taj postotak od 20-80%.
    Ne kazem da nema uporiste ali ja to ne obracam paznju ni na jednom telefonu...svakako oko 2-2,5 god max mijenjam tako da mi ne igra ulogu.
    Ali da osjetim da baterija oslabi nakon 2 godine,osjetim.

Picoooka likes this.
  14. zippoo

zippoo Veteran foruma

Sto u praksi znaci,da baterija svakako oslabi za 2 godine,pazio ti na nju ili ne pazio :D
    Osjetim i ja da baterija oslabi nakon 2 godine,na svakom telefonu

15. Haker

Haker Veteran foruma

Sve se svodi na cikluse punjenja i pražnjenja. Ima dosta faktora, ko ce ga na kraju znati. Proizvodjaci ostave prostora tako da se baterija zapravo nikad ne isprazni do kraja možda ima mali postotak koji je i ne napuni do kraja.

Ja mislim da je najveći neprijatelj toplota, ljudi se opterećuju koliko napuniti a telefon ostave na držač ispod sofe da ga sunce prži ili na plaži i td.

Ja upalim to do 80 jer mi trenutno taman bude, jedino punim 100 kada idem negdje Pa mi treba za svaki slučaj.

Od 80 do 30 je 3h korištenja gotovo u minut otkako sam ga kupio prije godinu i osam mjeseci.

Znaci 80 do 20, nikad na brzom punjacu, ne igram igre, uvijek je na ovom light profilu, valjda smanji taktove procesora. Boli me briga za telefon ali zivo me zanimalo hoće li produžiti vijek bateriji, eto za sada ne mogu skontati jel oslabila, ostalo je još četiri mjeseca do te magične dvije godine

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Picoooka likes this.
  16. forzamilan

Stigao poco. Zadovoljan zasad nemam nekih zamjerki osim sto dodje smeca od app tipa tiktok i sl al 5min posla obrisano. Brz telefon vidjet ćemo kako ce baterija drzati.
    Backup komplet sa pixela pokupio ni za 30min. Iako je plastika kvalitet izrade je bas dobar iako ce biti u futroli koja dodje kao i folija vec zalijepljena. Naravno bez punjača dodje. Uzi je i laksi mrvu od pixela sto je dobro. Kameru nisam probao nije mi to toliko bitno znam da ce bit downgrade u odnosu na pixel.

Ono sto me oduševilo je ovaj zvučnik sto je gratis dosao bas dobro dere i slušalice bt 6€ djaba odlične za te pare.

EL NINO CFC, Reznor and zippoo like this.
  17. Reznor

Reznor Overclocker

18. zippoo

zippoo Veteran foruma

Haha
    I kod mene neki dan dosao neki novi update,sve AI

19. forzamilan

Zippo i ostali pomagajte
    Kako jedan od sim na hyper os disablati bez da fizički ne vadim karticu?
    Na pixel začas ovdje ne mogu naći ili nema, gugl od slabe pomoći.

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Evo drzim jedan poco u ruci ali je ubacena samo jedna kartica.
    Mislim da prvo moras imati ubacene 2 sim kartice i onda ima negdje u opcijama sim kartice ili udjes u napredne postavke i ima negdje.
    Moguce da kliknes na sim1 ili sim2 ili drzis tu duze malo pa se otvori.
    Uglavnom sam radio to na svom bivsem Xiaomiju,ali su bile ubacene 2 sim kartice,pa prvo to probaj pa javi

forzamilan likes this.