Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. Haker

Haker Veteran foruma

Osim te sa neta sto skineš nemaju automatski update.

Sad skontaj koja budala moraš biti da kupiš telefon koji ne podržava play store.

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

Last edited: May 21, 2025
    aNaToMiC ! likes this.
  2. Qler

Qler Veteran foruma

Ne mislim da nema google nikako, nego neko ko ne zeli da koristi google na apple ga ne mora nikad imati... nece mu nista faliti. Ne synca mail, kalendar, kontakte... aplikacije ima na svom store...

Isto tako sa Huawei, ako ti nije google bitan, sve ostalo radi uredno.

3. mobsterc

mobsterc Overclocker

Mislis nije 2010 pa da skidamo app sa neta :D
    Ko ce to u 2025…
    Kao sto rece, problem su apdejti, a o security da ne pricam, lako ces nabasati na modifikovanu app.
    Harmony imas problem sto manje poznate app nemas, pogotovo lokalne

aNaToMiC ! and Haker like this.
  4. zoi

zoi Veteran foruma

Daš dvije milje za telefon i onda skidaš apk. To baš trebaš biti entuzijasta za tim.

5. Haker

Haker Veteran foruma

Kolega zippo ubije 11h na telefonu pa mu je sve to uživancija izgleda

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

6. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

zasto ne oprobas onda Honor? Ja kako vidim, manje vise isti je OS.

7. adsubzero

adsubzero Komšija

Nidje veze... Pa sta ako skidas apk?

8. mobsterc

mobsterc Overclocker

Sta ako nemas telefon nikako? :D

aNaToMiC ! likes this.
  9. selvin

selvin Moderator

Zato sto nije prakticno, nije sigurno, ne dobijaš automatski update i zato sto ne zivimo u 2005. godini.

Qler likes this.
  10. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ovaj forum najbolje preimenovati u "kidshardwarebase"...valjda polako vecina foruma ulazi ili vec usla u klimax fazu,pa se ponovo vracaju u djeciju fazu :D

11. zippoo

zippoo Veteran foruma

Evo 6 minuta video,kako nastimati GMS servise sve na Huawei da radi kao i nativno,na bilo kojem drugom android telefonu. Ovo je nova metoda
    I ne,ovo nije preko gspace gbox,mada i to radi u 99% situacija,provjereno

12. Qler

Qler Veteran foruma

Vjerujem ja tebi zippo fakat. Al jarane, na poslu svaki dan nešto imam novi da naučim, da završim, da položim, stvarno nemam ni snage ni sredstava :) ni tih 6 minuta majke mi. Da mi život ne diktira WhatsApp I viber majke mi osposobio bi onu Nokia 8600 (usput ako ko ima bateriju za nju nek mi se javi) i odjebao sve ove tehnologije...

EL NINO CFC likes this.
  13. zoi

zoi Veteran foruma

I ja nekad poželim da to uradim...

EL NINO CFC likes this.
  14. selvin

selvin Moderator

Pa ne pricamo samo o nama kao korisnicima vec generalno. Ako se vecini ovdje mrsko zezat s tim glupostima u 2025. godini sta reci za regularne korisnike. Tebi je to zivot i ok. Vecini telefon sluzi za druge stvari. Kao da je ko od nas glup i ne zna naci taj youtube klip i podesit. Fazon je sto uopste ne zelim telefon na kojem moram podesavat osnovne stvari a platio sam ga lupam 1k+. To sam iscejfio sa kinezima od 100-150$ prije 15 godina ili koliko vec.

15. mobsterc

mobsterc Overclocker

I onda procitas ovako nesto

I dont reccomend huawei if you need google. I have p40 pro and it is a terrible terrible phone for google, i had gbox and micro g, but it was a pain. Chrome was broken, maps would sometime put me in the middle of pacific ocean, uber and apps like that dont have a working map, google pay doesnt work, curve is useless, for some people it works but for me didnt. Notifications were a god damnn nightmare, they are fast a few days but than randomly decide to not show up.

I forgot to mention, even though i had a working WhatsApp on p40 pro and the app made regular backups to google account, it was a faking lie. NO BACKUPS WERE EVER MADE IN 6 MONTHS I USED it. And it took me 4 hours to make whats app to transfer all files to my new phone, only becouse they fkn refused to establish a connection or it would freeze in the middle, and yet at the end i still lost a week of messages that for some reason it didnt transfer.

sto ce mi u zivotu i jedan od ovih bugova, a ne svi..

16. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja nikog ne nagovaram ni na sta ali vecina osoba koristi 5 aplikacija i to radi sada i na Huaweiju.
    Ovaj video sto sam postavio,rjesava sve te bugove i to je nova metoda,vidim ti nisi to ni pogledao,nego si bacio ovo lose iskustvo. Ali ok je to,nije da neko zeli da kupi telefon na kojem mu puno to ga ne radi ,zato i postoji konkurencija...ali vama ni konkurencija ne valja. Huawei se okrenuo domace mtrzistu i tu razvaljuju.
    Ko zeli Huawei telefon na kojem sve radi,to je sada HONOR...evo ja licno koristim neka 3-4 mjeseca i nema manu,tavnije ima jednu...otisak prsta mu nije ultrasonici,nego je opticki,ali kako ima i lasersko 3D sekiranje lica,ne znam da sam 5 puta otkljucao telefon prstom,ali nije brz. I to mu je ujedno i jedina mana,inace telefon je top,pravi flagship.
    Dakle,ima ponuda i za ove sto su naucili na Huawei kvalitet.
    Ima i za ostale,ko voli Samsung,Apple,Xiaomi;ostale kineze,itd

Ja samo ne razumijem vase negativno pisanje o svemu,vecini nista ne valja,te nece da se "pati" ako klikne tri puta na nesto,te nece da instalira nista,te nece da upali/ugasi nesto...jbte to pisu ljudi na HWB forumu,ljudi koji su u tehnologijama cijeli zivot i sada odjednom,na pola zivota,krece neko preseravanje kod vecine :D
    Klimaks,je li tako ? :D:D
    Svi bi sada neku mladu zensku,jebo tehnologije :D

17. mobsterc

mobsterc Overclocker

Ne, nego ti nisi procitao to isto lose iskustvo u kojem covjek kaze da je koristio micro g za koji si postavio video.

Dalje, ti ljudi sto koriste 5 aplikacija ne usude se nesto tweakovati preko 3rd party servisa.

Ja imam samo 5 aplikacija od banaka, 5 smart home aplikacija, dalje da ne navodim, a ti sveo svoj usecase na cijeli svijet, a nama kenjas. Ti visis na fb 10h, ja 10min. Pogotovo mi iz IT imamo raznih aplikacija preko kojih radimo posao, a gdje se ne moze dozvoliti da nesto eto baguje. Tvoj alat je fb, ali to je sticajem okolnosti, ako cemo ocijeniti da je sve super zato sto radi fb, ig, yt i viber jebi ga onda.
    Normalno da necu da instaliram sve bankarske aplikacije, a o crypto da ne pricam preko nekog treceg servisa…

Last edited: May 22, 2025
    aNaToMiC ! and selvin like this.
  18. Reznor

Reznor Overclocker

Nije samo to što baguje, nego ako koristiš osjetljive aplikacije iz trećeg izvora i još na custom romovima, a nemaš ni security patcheve (rootan telefon koji je uz to deprecated) taman i da ne radiš u IT-u u današnje vrijeme to nije baš najpametnija stvar za uraditi :D
    I to u ovo doba AI kada svako može generisati maliciozan kod da ti pokupi nešto bitno i baj baj podaci, i ne samo podaci nego ako bilo šta vrijedno imaš na telefonu, tipa bezveze primjer onaj SMS od BH pošte da ti je došla pošiljka pa do backdoora u tim apk-ovima :D
    Daš aplikaciji permisiju za nešto dozvolio si da potencijalno radi nešto bez tvog znanja u pozadini. Google Play Store sada ima mehanizam da detektuje problematične aplikacije i da ih ukloni ako nađe nešto sumnjivo, publishao sam već app-ove i znalo mi se i zbog nekih sitnica desiti da mi blokiraju release :D
    Ako baš sideloadani apk-ovi onda skidati s provjerenih izvora tipa F-Droid opensource app-ovi ili eventualno možda Aurora Store koja ima providane oficijelne aplikacije s Google Play ko neće ili nema Google servise.
    Od tih custom romova ima onaj GrapheneOS, ali opet ako je bootloader otključan, telefon rootan, nema security patcheva, ne znači previše :)
    Dobro bi bilo sada uzimati telefon od proizvođača koji daje najduži support, mislim da sam jednom pisao o tome da moj idući telefon mora imati dosta godina supporta, na stranu što mi je to posao :)

19. adsubzero

adsubzero Komšija

Daj ba furate me da se ovdje sad prica da ne treba skidati aplikacije mimo google play store jer nije sigurno? Hwb u sta si se pretvorio... :rolleyes:

20. Reventon

Reventon Veteran foruma

Sto se telefona tice, ni ja nisam za to da se skidaju apk mimo play stora. Drugo su torenti na pc-u, to se lakse da provjeriti. Na pc-u nemam podatke banke, poslovne mailove i sl.