Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Evo šta Gemini kaže na ovo u spojleru

Downloading and installing APKs (Android Package Kit files) from outside the Google Play Store, also known as "sideloading," carries significant risks. While APKs themselves aren't inherently dangerous, the source from which you download them determines their safety.

Here's a breakdown of the potential dangers and what can happen:

Why it's generally unsafe:

• Higher risk of malware: Google has stated that apps downloaded from outside the Play Store are 50 times more likely to contain malware than those from the Play Store. This is because official app stores like Google Play have rigorous security checks and vetting processes that third-party sources lack.
    • Malware and viruses: Malicious APKs can contain various types of malware, including:
      • Banking Trojans: These can steal your financial information, Google Authentication codes, and even take full control of your device to perform unauthorized transactions.
      • Spyware: Apps can secretly monitor your activity, access your personal information (photos, contacts, location data), and transmit it to malicious actors.
      • Ransomware: Your device or data can be locked, and a ransom demanded for its release.
      • Adware: Excessive and intrusive ads can flood your device, even when the app isn't active.
      • Hidden apps: Some malware can install other malicious apps in the background that don't appear on your app launcher, making them difficult to detect and remove.
    • Privacy risks: Unofficial apps may not adhere to standard data protection practices and can request excessive permissions, leading to unauthorized access to your sensitive data.
    • Lack of updates and support: Sideloaded apps often don't receive regular security updates and patches from developers. This leaves them vulnerable to newly discovered exploits. You also won't receive official support if issues arise.
    • Compromised device performance: Malicious or poorly designed sideloaded apps can contain bloatware, consume excessive resources, drain your battery, slow down your device, and cause instability.
    • Piracy and legal issues: Downloading pirated versions of paid apps or games through sideloading is illegal and can also expose you to security risks, as these apps are often modified to include malicious code.
    • Warranty voidance: In some cases, sideloading apps can cause compatibility issues with your device's operating system, potentially leading to crashes or instability, and your device vendor might void your warranty.
    When it might be considered "safer" (but still with caution):

There are very specific scenarios where sideloading might be considered, but extreme caution is always advised:

• Official developer websites: If an app's official developer offers an APK directly on their website, it's generally safer than other third-party sources. This is common for apps that have features restricted by Play Store policies or offer faster updates.
    • Well-known, reputable APK repositories: Some platforms like APKMirror or APKPure are known for vetting their files and providing legitimate APKs. However, even these should be approached with caution, and it's always best to verify the integrity of the APK.
    How to minimize risks if you choose to sideload (still not recommended for the average user):

If you absolutely must download an APK from outside the Play Store, take these precautions:

1. Strictly use trusted sources: Only download from the app's official developer website or highly reputable platforms known for their security measures (e.g., APKMirror, APKPure). Avoid random or sketchy websites.
    2. Scan the APK for malware: Before installing, use a reliable antivirus or malware scanner (like VirusTotal) to inspect the APK file. Many online tools allow you to upload the APK and scan it for threats.
    3. Verify APK integrity: Compare the APK's hash value (a unique digital fingerprint) with the original developer's published value, if available. This helps ensure the file hasn't been tampered with.
    4. Analyze app permissions: During installation, carefully review the permissions the app requests. If a simple app asks for excessive or irrelevant permissions (e.g., a flashlight app requesting access to your contacts or microphone), it's a major red flag.
    5. Read reviews and research the developer: Check user reviews on trusted forums (like XDA Developers) and research the developer's credibility. Legitimate developers usually have a verified online presence.
    6. Keep Google Play Protect enabled: This built-in Android feature scans both installed apps and new APK files for potentially harmful behavior. Make sure it's always turned on in your Google Play Store settings.
    7. Keep your operating system updated: Regular Android updates include security patches that protect against new vulnerabilities.
    8. Back up important data: Always back up your important data before installing any sideloaded app, in case something goes wrong.
    9. Monitor installed apps: After installation, observe the app's performance. Watch for unusual battery drain, unexpected ads, or slow performance, which can indicate malware. Uninstall any suspicious apps immediately.
    What to do if you've installed a malicious APK:

If you suspect you've installed a malicious APK:

1. Immediately uninstall the app: Go to your phone's Settings > Apps & notifications > See all apps, find the suspicious app, and uninstall it.
    2. Run a scan with Google Play Protect: Open the Google Play Store app, tap your profile icon, then select Play Protect. Make sure "Scan apps with Play Protect" is turned on and run a scan.
    3. Check for Android device and security updates: Ensure your device's operating system is up to date, as updates often include crucial security patches.
    4. Perform a security checkup on your Google Account: Go to myaccount.google.com/security-checkup to identify and fix any security issues.
    5. Reset your device to factory settings (last resort): If you continue to experience suspicious activity or can't remove the malware, a factory reset is often the most effective way to eliminate persistent threats. Be sure to back up your essential data first (not including any data from the malicious app itself).
    6. Change passwords: If you suspect any accounts were compromised, change your passwords immediately, especially for banking and email.
    7. Report suspicious activity: Report any unauthorized transactions to your bank and consider reporting the cybercrime to relevant authorities.
    In summary, while Android offers the flexibility to sideload apps, it comes with considerable security risks. For the average user, sticking to the Google Play Store for app downloads is the safest and most recommended approach.

2. adsubzero

adsubzero Komšija

Najbolji antivirus, kao i za pc, je zdrav razum. Ne skidaj sa sumnjivih sajtova neprovjerene stvari. Ovo ostalo je smijesno... Apple-ovska logika opravdavanja zatvorenog sistema.

3. Haker

Haker Veteran foruma

Zašto bi skidao apk? Ne pamtim kada sam zadnji put to radio

Sent from my SM-S911B using Tapatalk

4. adsubzero

adsubzero Komšija

GCam kao i druge modifikovane aplikacije, aplikacije koje nisu na play store, placene verzije itd.

Evo npr imam legit full PowerAmp player, ali sam skinuo verziju sa njihove stranice jer bolje radi nego sa playstore. Na ovoj sa playstore ne mozes dozvoliti pristup svim folderima o_O

Ma bjezi ba, poceo se google preseravati sa fol zastitom. Sad se pocinju sve vise zakljucavati, neces vise moci proci PlayIntegrity nikako. Ako je otkljucan bootloader, custom rom cak i bez root, aplikacije koje nisu na playstore, sve ce okidati PlayIntegrity provjeru. Zajebi to, ode Android Apple stopama...

Last edited: May 22, 2025
  5. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa nije to slucajno. Tebi koji koristis samo aplikacije za zabavu smeta, ali ako je telefon alat preko kojeg zaradjujes i gdje se nalazi tvoja ustedjevina normalno da ne zelis nikakav rizik. A taj rizik se mnogostruko povecao zadnjih godina, a sada pogotovo dolaskom AI gdje scammeri mogu ‘savrseno’ komunicirati. Npr zadnja fora je preko linked in ti se jave za posao, sve izgleda legit, moras bas da se zarovis da bi nasao naznake scama. Obicno je tu neki link da potpises NDA i slicno, pa ako te tu ne ‘uzmu’ ako nista dobiju masu tvojih privatnih podataka. A samo su kopirali sta rade neke vece kompanije koje su stvarno legit, npr testing rade tako sto im dozvolis kontrolu nad browserom, ili ti daju svoju inacicu da bi pratili da li varas na testu i sl.
    Tako da i google mora da radi na tom pitanju, da prati sta rade aplikacije i kome se salju podaci, cak debelo kasne sa tim.
    Poenta je da se ne moze generalizovati, ti koristis telefon za slikanje i zaradis od toga, puno si manje izlozen od mene koji radi u skroz drugoj nisi, i jasno da nas se ne tice podjednako sta nam se desava sa telefonom.

Prije dok su mi najvrijednije stvari na pc-u bile druge krekovane igre, naravno da me nije zanimalo sto cu iducu krekovati. Ili to uraditi sa photoshopom, officeom i sta znam. Svako neka radi prema svojim potrebama. Imas na forumu i developera koji su spoznali sta znaci kada ti neko ukrade rad, i sada ne zele da kradu od drugih ljudi na taj nacin, te drugih raznih scenarija koje treba postovati.

hurmash1ca likes this.
  6. Stihoklepac

Stihoklepac Moderator

Mislim da svi ovdje znamo koji je potencijal rizika sideloadanja applikacije.
    Ali 99.9% ljudi ne shvata da imati GPay i neki "Youtube add free player.apk" na istom uredjaju je i sto kao ostaviti Golf 6 zakljucan al sa spustenim prozorima na Alipasinom.

aNaToMiC ! likes this.
  7. adsubzero

adsubzero Komšija

Naravno, jer je Google rekao tako. Platite svi premium da nemate reklame i da mozete slusati u pozadini :D

8. Haker

Haker Veteran foruma

Yt music i sve to sto si nabrojao na svim uređajima koje koristim, ne bih se zajebavao sa blockerima i glupostima za 15km mjesečno.

9. adsubzero

adsubzero Komšija

Nije to nikakvo zajebavanje, instalirao jednom aplikaciju i ne razmisljam vise.
    Previse paranoje medju ljudima, pogotovo me iznenadjuje od informaticki dobro pismenih.

A nerijetko cujem od ljudi da ako telefon vise nema podrsku za security update da vise nije upotrebljiv. Daj sta vam je...

10. Haker

Haker Veteran foruma

Naravno da jeste. Tri televizora, ipad, mobitel, dva laptopa. Na laptopima je lako, ostalo neka hvala, platit cu rado tri pive mjesecno

11. mobsterc

mobsterc Overclocker

Mene ne iznenadjuje da nepismene iznenadjuju pismeni :D

Reznor, aNaToMiC ! and Haker like this.
  12. hurmash1ca

hurmash1ca Moderator

Meni su neki vec godinama na ignoreu zbog rezonovanja u stilu "sta ste budale pa placate skupe telefone umjesto da koristite xiaomi, instalirate zadnji custom ROM sa threada kojeg vodi Kumar87051522 i sideloadat pre-alpha verziju nove google camere - fotkas kao sa Pixelom" :D
    Imao sam vremena sa 16 godina da se s tim zajebavam, sada se pare zarade za vrijeme dok bih pročitao par tema na xdadevelopers... Svi smo tech-literate ekipa, ali je jasno da je praktičnost #1, i s dovoljno iskustva - počneš više cijeniti vrijeme, sigurnost i dostupnost nego par stoja manje godišnje i dodatno "niche znanje" koje ima slab transfer u druge oblasti van čačkanja telefona. Costs of convenience.

aNaToMiC !, kvaju, Reznor and 5 others like this.
  13. mobsterc

mobsterc Overclocker

Pa ne samo to, piraterija na forumu zabranjena davno. Prije 15g hajde nekako i da opravdas, siromasna zemlja u tranziciji, nismo imali para pa sebi nekako opravdas sto ‘krades’. Ali danas vec zreli ljudi, mnogi ovdje su razvili neke proizvode koje naplacuju i znaju sta znaci kada ne mozes naplatiti od klijenta. To sto oni imaju milijarde jbg, oni se dosjetili, niko nije duzan da ti pruzi taj servis besplatno, ako ti se ne svidja sto hoce da naplati ili koristi reklame kao biznis model, nemoj koristiti. Evo opet ko nema novca imaju varijante indija, turska pa bude jeftinije ako imas vremena da se zezas i ta usteda ti znaci.
    A ne mantra da su ostali budale sto placaju ja pametan. Tako nam je sve ostalo u drzavi, sporo napredujemo, sto cu placati parking kada ima besplatno na trotoaru…

dams82 likes this.
  14. Qler

Qler Veteran foruma

Evo me na vision days u Mostaru, samo o sigurnosti priča, i ja da side loadam sve i sva na telefon gdje mi je posao. Gdje mi je i 2fa sa posao, i mail, i teams I sve... :) ne ide

15. Reznor

Reznor Overclocker

16. Patton2410

Patton2410 Veteran foruma

Ja sam na iPhone5c i ne koristim internet na njemu.

17. zippoo

zippoo Veteran foruma

Znaci od svih proizvodjaca telefona,kojih je brat bratu 20,samo Apple i Samsung znaju napraviti telefon,sve ostalo je nesigurno i krade vam podatke ...to vam prica,na HWB forumu ?
    Svega mi,izlogovati cu se sa ovog prcojka i necu vise ni uci :D

Jedno je da neko nece nesto da koristi ili hoce da placa nesto,to je ok ali da ljudi nisu otvoreni uopste za diskusiju,jebeno.
    Nevjerovatno :D
    Sve koristim normalno,par krekovanih aplikacija na svakom telefonu koji je moj licni,od blokatora reklama,do youtube-a bez reklama i uredno mobilno bankarstvo na telefonu i tako godinama i evo niko me jos nije pokrao :D
    Koja paranoja...i onda ces se jednom nasukati i to bas bjezeci od toga,slucajno ces nesto kliknuti i nahebati :D
    Tako to bude...tako ja prije par dana pado sa robomila...ima na jednom trotoaru ispred kuce jedna izbocina i uvijek pazim na tu izbocinnu kada prolazim i usporim i neki dan,gledam u tu uzbocinu,vidim je,izbjegavam je i opet pogodim u pola nje i zapliva malo prsno :D Bilo sudjeno.

18. Haker

Haker Veteran foruma

Upravo tako. Od telefona je ostao Iphone, samsung, pixel i eventualno xiaomi ko hoće tom rutom ali vec prozvakano, svak ko izvali preko milje u velikoj većini uzme samsung ili apple. Vec prozvakano stotinu puta, tržište je tako odlučilo. Sad, kojih je to 20 bas bih volio znati. Nemoj samo opet Motorolu spominjati ziv bio.

iPlay likes this.
  19. zoi

zoi Veteran foruma

Ne može biti diskusije kad neko lično doživi što drugi ne žele kupiti Huawei i burgijati sa Google servisima i apk fajlovima.

Nisam ja kriv što Huawei dobio ban od Trumpa, što se LG povukao, HTC raspao, Sony pogubio, OnePlus nikad postao ozbiljan igrač, Xiaomi zaboravio uložiti u software i prilagoditi ga zapadnom tržištu, Nokia što je bacila karte na pogrešnu stranu itd.

Prije 10 do 15 godina je bio puno bolji izbor telefona, sad je truba sve. Nakon jedno 5 Sony telefona zaredom, pukao mi je film ne sjećam se više ni zbog čega i batalio sam ih, to još u vrijeme Xperie Z5.

Tih ostalih 18 proizvođača mimo Apple i Samsung trebaju da se ugledaju na Huawei prije bana. Top hardware, top software, marketing na max i onda se dobija tržište.

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Pa imaju ljudi trziste,da nemaju ugasili bi se :D
    Trziste ima i Huawei i Xiaomi i Oppoo i Vivo,pa cak i Motorola ,jer da nemaju prodaju,ugasili bi se.
    Fazon je sto svu svi android telefoni danas isti...i hardwareom i softwareom...a vama ovdje glavno kakav je android skin. I to vam je glavni adut...android skin
    A bukvalno na svaki telefon,mozes nabaciti bilo koji launcher i sve ce isto raditi kao i na drugom.
    I od toga pravite nauku,hocete pametni telefon ali da nista ne stimate na telefonu...pa jbte,koji god uredjaj danas koji je na struju,postoji pocetno podesavanje i prilagodba. A kod vas drama,ako moras nesto iskljuciti ili ukljuciti jednom na pocetku i to je to. Dreka
    I strance i stranice kuknjave se napisale o tome ...samo eto Samsung i Apple savrseni.
    Jesu ali u kurcini :D

Odoh...nemam vise zivce sa "djecom" ovdje :D
    Klimaksasi :D