Preporuka za smartphone

Discussion in 'TV, Hi-Fi, telefoni, tableti, satovi, IoT oprema' started by exchanged life, Sep 11, 2011.

1. Reznor

Reznor Overclocker

Ne znam šta je kome bitno, ali ja uzeh S25 Ultra između ostalog u nadi da će baterija biti fenomenalna. Ali dobih bateriju koja izgura max 8h SOT, tačnije to je kod mene 6h i 53 min. Istina radim development na njemu, ali rijetko je šta prezahtjevno, šta je uopšte zahtjevno za najjači flagship na tržištu. AOD ugašen, QHD isto, sve one stavke koje bi mogle uticati na potrošnju, punjenje između 20 i 80% na sporom punjaču, brightness nije na najjačem nivou, aplikacije s vremena na vrijeme sve pogasim, sve su mjere preduzete.

Razumijem da može biti do mene i mog načina korištenja uređaja, ali jednostavnim googlanjem izađu jedno 3-4 subreddita s istim problemom. Opet ću reći svako ima svoje zahtjeve i prioritete, no meni je ok i (upper) midrange SoC sa dobro optimizovanom potrošnjom baterije.
    Na jednom subredditu kažu da S25 ima puno bolji SOT.

Na stranu što ne mogu otključati ekran otiskom prsta zbog privacy glass, a i bez njega nije najprecizniji.

Danas otkrih i glupost da s olovkom ne možeš odvojiti prazno mjesto, a mislim da je nekad na Note 8 to moglo.

Razočarenje baš.

Sent from my SM-S938B using Tapatalk

2. zippoo

zippoo Veteran foruma

Ja sam se namirio zimus sa Honor Magic 6 Pro i tesko je da ima sta bolje na trzistu,ako gledamo sve realno. Svi ti flagshipi su manje vise slicni ali opet su svi i razliciti,sa tim svojim nekim musicama. Ovaj Honor tesko da ima manu...osim sto ima zakrivljen display i stalno mijenjam folije i buljim u baloncice ili odlijepljenje folije,jer ne moze i folija i maskica ,odljepljuje. Ali eto...opet je nalijepim,jer stavljma telefon u torbicu i sigurno bi isparao display do sada,od nesto u torbici.
    Mana u koristenju i funkcijama nema...sve mu je vrhunsko,cak je i baterija odlicna,iako je telefon sada u drugoj godini koristenja. Uzeo sam ga totalno neplanski za prodaju i nakon nekog vremena poceo licno koristiti i evo nisam se pokajao.

Reznor likes this.
  3. Reznor

Reznor Overclocker

Meni su se svidjali ti zakrivljeni ekrani, opet cu da spomenem ovaj Note 8, taj telefon je stvarno bio predobar primjerak iz Note serije, a i poslije njega Note 9. S24 Ultra je takodjer dobar uredjaj, kud njega ne uzeh za manje para. Ali hajd, neka malo promjene, ima dosta stvari koje mi se svidjaju i nikako ne svidjaju, ali imaju i alternative za njih srecom.

Recimo Samsung Gallery i Samsung Keyboard zamjenim sa Google Photos i GBoard. Ekran od S25 Ultra je stvarno fenomenalan za gledati, pogledah i sezonu serije Netflix na njemu, ako nista radi toga vrijedi na sve ove druge stvari zazmiriti :D

Telefon je brz i fluidan, a na poslu su mi bili Pixel 3 XL i Redmi Note 10 5G, patili su se cim se otvori par aplikacija u pozadini, 4 GB RAM je postalo premalo. I sad ovo, odmah lakse i raditi na njemu.

Od tih kineskih proizvodjaca ne bih jedino Xiaomi zbog njihovih UI gluposti, ali bih sigurno Huawei, OnePlus i sl.

4. zoi

zoi Veteran foruma

7 sati na 60% baterije malo? Je li do mene ili nisam nešto skontao?

5. Reznor

Reznor Overclocker

Ah da zaboravih u racunicu ubaciti i to da je telefon vecinu dana prikacen na kabl pa se i dopunjava, tako da ne vjerujem da je ovih 7h cisto na bateriji sve :D
    Takodjer je i na power savingu, limitiran CPU na 70%, display na FHD+ umjesto na QHD+, po meni je ovo neka prosjecna potrosnja, nista wow :D
    Najvise SOT danas pise Instagram 1h 34 min ispod njega OneUI Home 1h, slijedi Chrome 42 min, development aplikacije nigdje nema na listi, a na nju najvise SOT ide, a ne trosi sigurno baterije ko Instagram.

6. zippoo

zippoo Veteran foruma

Uzmi od nekog i neki flagship od Xiaomija pa probaj,pa ces se ugodno iznenaditi. Ja iskreno ne znam sto svi spominju Xiaomijev android skin,kada je isti kao i svi drugi...sve se u par klikova nastima,isto kao i na svakom drugom android skinu,nebitno Samsung,Honor,Oppo,Vivo,itd itd. Reklame takodjer imaju svi...mozes ih rijesiti crackovanom adguard VPN aplikacijom za dzabe,u dva klika. Ili mozes kukati kako je sistem pun reklama,sve je do tebe :D :D . Jos je Hyper OS maksimalno ispoliran i fluidan,tako da je mozda i najfluidniji sistem trenutno ...Xiaomi 17/Pro/Max su trenutno mozda i najbolji telefoni na trzistu. Prvo probajte pa onda dublja analiza :D
    Ali svi telefoni sa najjacim chipsetima na trzistu su fluidni i to je bas tesko primjetiti neke ocigledne razlike. Razlike se primjete mozda kada konkretno koristis nesto pa je kod nekog proizvodjaca bolje implementirano,nego kod nekog drugog.
    Ja isto na telefonima koristim gboard uvijek a za slike manje vise defaultnu galeriju,jer mi je to sve isto.

A kada se vratimo u realnost i kada sami sa sobom rascistimo sta nam je najbitnije na telefonu,dodjemo do zakljucka da su tri stavke najbitnije,na svakom telefonu...prvo display,drugo chipset i trece baterija. Jer ako je bilo sta od ovo troje lose,sve ostalo pada u vodu.

7. Qler

Qler Veteran foruma

Ne znam vala šta se očekuje danas od telefona kad su najmanje telefoni, a sve drugo jesu

Power saving mi je uključen kad sam na poslu, a ova jedna crtica što se puni kasnije je Android auto, ali je 500mA izlaz, tako ne to punjenje je kao da ne radi...

8. Haker

Haker Veteran foruma

Kolega se žali a ubija sezonu serija na telefonu

Isto tako, očekivanja su ti ogromna, kako je 7-8h loše, mislim da bolje ne moze na bilo čemu, meni se vise cini da si imao prevelika očekivanja. Kod samsunga ultra i nije neka "ultra" to je običan telefon iz S serije sa boljim kamerama i eto olovkom.

Isto Instagram na androidu je smece od aplikacije, vise ce ti on spržiti baterije za 1,5h nego ta sezona serije

Sent from my SM-S931B using Tapatalk

9. Reznor

Reznor Overclocker

Pa jesu velika, jer pola od tog vremena provede spojen na kabl :D
    A ljudi su postavljali i 10h SOT na običnom S25, a ovih 7h može onda sigurno izgurati. Kako rekoh, meni je ovo neki prosjek, jest dobro, ali bi moglo i bolje. Generalno bi Android Power Management mogao biti ispoliraniji kao na iOS, barem bi se od Samsunga to očekivalo. Za OneUI nemam zamjerke, odlično su iskopirali iOS :D
    Za Instagram se slažem, ali ne gledam u njega konstantno, ovo 1h 30min je za čitav dan.

10. Reventon

Reventon Veteran foruma

Tako ti je kad se gura najjaci cipset, Snapdragon 8 Ultra elite full max tra la la. Da su ubacili klasu slabiji imao bi bolji SOT, a razliku u performansama nebi osjetio jer su procesori davno presisali potrebe korisnika na mobitelima.
    Al onda bi bilo po testovima, slab, los, ne valja i tako to. :D
    Nego se presaltaj na laptop jer puno je 7-10 sati dnevno na mobitelu sta god da radis.

11. Haker

Haker Veteran foruma

Pa ne znam koliko je do elita, procesor je stvarno dobar i ekonomičan.
    Kako ovi na s25 ultra imaju ovako slab sot ne znam, kod mene običan s25 top

Naravno user case igra ulogu i kod mene npr ako koristim android auto pojede je a ekran od moba ugašen.

A da je svaki proc isti po performansama prilikom normalnog rada nije. Evo ovaj exinos sto se stavljao s24 iste sekunde sam primjetio kako dropa framove i poneko trzanje na s23 nikad, sve fluidno da s25 ne spominjem.

12. Pelikan

Pelikan Veteran foruma

Ja sam iznenadjen da moze toliko izgurat uopste :D mislim da su tebi ocekivanja prevelika ili si negdje nesto pogresno procitao.

13. Haker

Haker Veteran foruma

Ma možda je vidio one testove kada upale par telefona i skrolaju po njima dok se ne ugase, tad svaki moze 8-10 sati zato su ti testovi BS

14. Reznor

Reznor Overclocker

Radim mobilne aplikacije, aplikacija zahtjeva prilične resurse u debug modu, zato sam i kupio najbolji uređaj.

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ma razumijem sve. Mozda su trebali ubaciti malo jacu bateriju za tako velik uredjaj. Vidim kinezi su krenuli sa 7000 mAh.

Reznor likes this.
  16. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

I kod mene poco x7 pro baterija nije bas kako sam ocekivao. Cesto se desi da ga moram dopunjavati ali sreca 90W napunis dok si reko keks.

Usput popljuvao sam poco sto se tice snimanja videa skontam tek neki dan da je na full hd rezolucija :) ima i do 8k, na 4k 60Hz fantazija video ispadne nisam jos probao jel bolja stabilizacija.

17. Haker

Haker Veteran foruma

Ali ovaj android auto cucla bateriju samo tako. Moram nesto skontati da punim telefon, samo pegla ovi upaljac punjaci ne volim ih.

Losa baterija u samsunga :D[​IMG]

18. Haker

Haker Veteran foruma

Trebam neki jeftin telefon sa velikim ekranom
    Stari je opet skrcao svoj, lik ke kao da daš telefon malom djetetu.

XIAOMI REDMI NOTE 14 NOVO GARANCIJA 05/27 (250 KM)
    https://olx.ba/artikal/72334304

Ovako nesto

19. Qler

Qler Veteran foruma

možda @zippoo ima nešto fino u ponudi?

20. zippoo

zippoo Veteran foruma

Imam ova dva samsunga A54 i A55 ali su iznad 250 KM,a on ocito nece skuplje ocu,jer razbija.
    Oba su 8/128 GB ...ako mu odg neka se javi u poruke.