Preporuke za graficke karte

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by SoloUltra, Nov 26, 2016.

1. zoi

zoi Veteran foruma

Svaka od navedenih je vjerovatno majnala. Provjeri definitivno, bilo koju da kupuješ.

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Jos jedan rant za Nvidiju, store im ne podrzava nista osim kartica. Sad moram cekat da transakcija prodje.

Mali spoiler, gledam evo neka 1000W napajanja, i vec kontam kako cu morat vadit ovo vodeno jer je vec knap sa ovom "slim" RTX4070TiS. Ali nista od toga dok transakcija ne prodje.

3. zoi

zoi Veteran foruma

Uvijek možeš sfx napajanje staviti.

4. Stevie_Ray

???

5. zoi

zoi Veteran foruma

Kontao sam da ti smeta napojna jer si napisao da hoćeš 1000w napajanje i da ti je knap. Sad kad sam ponovo pročitao skontao sam da ti je dužina kartice u koliziji sa vodenim blokom.

6. Stevie_Ray

Ma nee, nije ni duzina nego sirina. I nije blok nego cijevi od vodenog, idu direkt preko GPU.

A napajanje, nije hica jer ce bit dovoljno i ovo, trebalo bi bit.

Sent from my iPhone using Tapatalk

7. igor.g

igor.g Komšija

5080 Fe? Ima manjih modela nego Fe, a hlade bolje/jednako, tiše su i jeftinije nego Fe i duža garancija. Svejedno ne vidim logiku skakati sa 4070tiS osim ako nije 5090 Fe zbog niže cijene nego AIB trenutno i minimum i7 14700 upgrade(Nov zapakovan).

Last edited: Dec 1, 2025
  8. Stevie_Ray

Zasto spominjes i7 14700? Moj i7 je na 5.2GHz i to je samo 100-200MHz manje nego taj 14700.

Sent from my iPad using Tapatalk

9. igor.g

igor.g Komšija

Nađeš binovan 14700 pa ga nasviras opet inače ima da ugušiš 5090 ako misliš igrati se na njoj. 9800x3d ne može da je nahrani u 1080p što je 4k dlss perf. kamoli bilo šta od Intela.

10. zoi

zoi Veteran foruma

Ne kontam što bi neko kupio 5090 i onda igrao 4k dlss perf. Imam osjećaj danas glavno naći neki edge case gdje nešto ne štima i onda to gurati kao narativ. 9800x3d je i više nego dovoljno za 5090. Ne igra CS2 i slično da ganja 1000 fps. De malo realnosti.

11. igor.g

igor.g Komšija

Pa ima 240hz monitor što bi igrao nativno 4K AAA naslove u 40fps. U većini slučajeva DLSS balanced ili perf sa 4k izgleda jednako ili bolje nego nativno 4K pogotovo sa transformer modelom.

12. zoi

zoi Veteran foruma

Zato što igra AAA naslove gsje nema smisla igrati na 240 fps. Čak i da hoće, neće ga 9800x3d u tome spriječiti u najzahtjevnijim naslovima.

Iz njegovih postova se da zaključiti da brine o potrošnji i sigurno neće bezglavo gurati veći fps samo da ima veći fps.

DLSS nudi i opciju za native AA što izgleda mnogo bolje od quality, da ne pričam o performance.

Nigdje nisam ni spomenuo da se igra naivno 4k, ali ima opciju ili dlss native aa i quality ili perf ali da ograniči fps da smanji potrošnju.

13. Stevie_Ray

Nisam jos ni odlucio hocu li je ugradjivat ili preprodat. Bila je impulsna kupovina, u trenu kad sam vidio da je dostupna.

Hajd dok radim evaluaciju, premjestim vodeno opet cijevi gore, i skuzim da mogu pumpu usporit tako da se ne cuje zuborenje vode, kao da voda onako tece, bucka. Mozda da je 1C veca temp CPU.

A puno je ljepse jer ne idu cijevi preko graficke.

14. zoi

zoi Veteran foruma

Ti baš imaš živaca i vremena za to. Ja se ne mogu nakaniti da ugasim rgb na ventovi a fizički, samo ga softverski ugasio.

15. 7mediN

7mediN Aktivista

i ja isto tako kupih 5080 gaming oc, pa cu vidit hocu li je preprodat ili sebi ostavit haha

Stevie_Ray likes this.
  16. Stevie_Ray

Na svom PC bas i ne volim radit, veci mi je cejf radit sta sa strane. Sve je pocelo od graficke koju nisam mogo prodat, slozio PC i prodao je za 3x vecu cijenu nego sto bih za samu ikad dobio. Cesto imam nekih dijelova, nesto izleti pa kupim da kompletiram PC, samo uglavnom mi mrsko ic pa propustim kamaru dealova.

Pionir and zoi like this.
  17. Pionir

Pionir Overclocker

Bila u gejming centru, igrala se djeca na njoj pa će joj kod mene biti kao u staračkom domu na odmoru :)
    Šarafi nedirnuti, djeluje mi da je niko nikad nije otvarao što znači njena termalna pasta još drži.
    Furmark test pola sata evo završio, prva 75 - 85 druga temp, ali grijanje u kući i skoči temp na 87 (+2). Prva se drži na 75 i stoji.
    Završio test sa 51, evo pada na 45 sada.
    Ne znam ima li još neki test da uradim ?

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ma nista, u igrama ce to biti i manje. Ja bih je otvorio i ispuhao hladnjak, nakupi se unutra prasine koju svana ne vidis.

19. zoi

zoi Veteran foruma

Ako su temp ok ne otvaraj ti to ništa.

20. Stevie_Ray

Koji je model kartice? 87C je mozda i ok ako je blower-style, ali mi zvuci previse ako je neki solidan custom model.

Sent from my iPad using Tapatalk