Preporuke za graficke karte

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by SoloUltra, Nov 26, 2016.

1. Reventon

Reventon Veteran foruma

Stavi jedan vent ispod desno umjesto sa gornje strane, samo nadji neke distancere da ga podignes barem pola cm od lima.
    Nego sta si to radio sa ramom? :)

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Ma kakvi ispod, nema nikakvog smisla ispod. Ovi na kartici defacto rade push-pull i naravno da je efikasnije nego samo ventovi od graficke.

RAM ima moj custom cooling, nalijepio heatsinkove.

Sent from my iPhone using Tapatalk

3. Sena

Sena Veteran foruma

Napojna 750W? Jesi siguran da je ok na long term?

4. Stevie_Ray

Naravno. Tek sad ce i vidjet neki load. U sve ove godine kako imam ovo napajanje, mozda da se ventilator upalio 5 puta

5. Sena

Sena Veteran foruma

Jesi li fakat siguran?
    Cak i na 450W cap; mozes imati spike; racunaj oko 5% vise nego sto HWInfo ili GPU-Z prikazuje. Imam onaj hepek sto je TPU radio test od Thermal Grizzly; sto se nakaci na konektor od karte; samo stariju verziju na RTX 4090 zakacenu; i ima spike do 750W, nekad; spike je spike; samo ime kaze; ali opet 2K Eura je to GPU ( RTX 5090 FE ).

6. Stevie_Ray

Prvo, limit je 400W, ne 450. Drugo, u igrama je potrosnja ispod 350W. Trece, CPU mi je stedljiv pa povuce oko 100W max. Cetvrto, moje napajanje je apsolutni high end i sposobno je isporucit konstantnih 750W, ne racunajuci te spike-ove. Spikeovi od recimo nekih 900W ce i dalje bit ok. Peto, posto ima monitoring, mogu tacno vidjet koliko je bilo optereceno, temperaturu, efikasnost, ventilator rpm…

Naravno da sam siguran.

Ipak, ako izleti povoljno kakvo high end napajanje od 1000W, sa ovim novim konektorom da ne moram koristit adapter, razmislio bih.

7. Sena

Sena Veteran foruma

Preko icue je ipak softwerski; opet senzori su dosta i softwerski postali precizni. Nista ono ja samo pokusavam fine savjete.

8. Stevie_Ray

To je isto kao sto mi za CPU govore, treba bi 9800X3D sad da iskoristis GPU. Bullshit. Ne treba mi 500fps.

Kako rekoh, imam 300W lufta. I to u Cyperpunku sa 4k DLSS Perf RT Overdrive, manje zahtjevne igre nisam ni probao. Ne treba mi jace napajanje, jedino bi bilo lijepo da ne moram koristit adapter na 4xPCI-E.

9. Reventon

Reventon Veteran foruma

Bilo bi dobro mjeriti potrosnju iz zida, da se vidi efikasnost napojne :)
    Ima tu jos potrosaca osim cpu i grafe, rekao bih da imas 200W lufta. Ocito da je napojna ok jer bi do sada primjetio probleme.
    Mada na duze staze bolje je uzeti jacu. Nisu nesto skupe, na olx-u Seasonic gold atx 3.1 pcie5 1000W oko 300KM, 850W - 250KM.

10. Stevie_Ray

Ne, jer imam monitoring i potrosnje “iz zida” i stvarne snage koju napajanje isporucuje. Pricam o snazi koju isporucuje, ne o potrosnji iz zida.

11. Sena

Sena Veteran foruma

Imam ja iz zida; Voltcraft SEM6000 model; sa phona ili tableta pratim potrosnju; a imam i old school model koji je star ko grcka ali mjeri precizno. To koliko isporucuje iz icue-a jedino mozes da vidis; jer imam corsair napojne. Ne znam da bez pro hardwera da bi drugacije mogao.
    Kao sto reventon rece; ima jos potrosaca; nije CPU i GPU samo; pazi ova prica moze ici u nedogled; FPS od 500 jeste bullshit; ali ovo je stvar koja opet kazem hipoteticki moze sjebati grafu koja kosta ko sav pc zajedno. Po meni FPS i napojna; to je kruske/jabuke poredjenje.

Last edited: Dec 9, 2025
  12. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Opsesija sa fpsom je ozbiljna.

Plus, rijetko ko spominje da enkodiranje videa i rendanje u Blenderu na nivou i5-14600K s tim procesorom.

Podržavam ovo zdravorazumsko postupanje i s potrošnjom. Niti će išta 'eksplodirati' ili oštetiti komponente. Ako ih i bude nešto oštetilo do te mjere da ne mogu raditi, do tada će doći kvantni računari.

13. Sena

Sena Veteran foruma

Moj stari 3950X na 4.4 GHz all core ga pojede; mislim na ovaj X3D; kako se vec zove.
    Mozda nije ok usporedba; ali kao sto rece; FPS opsesija je ozbiljna.

Mislim da sam ofulao sta sma htio reci; nebitno.

Last edited: Dec 9, 2025
  14. Stevie_Ray

Kad budem u prilici postavicu screenshot iz Hwinfo64. Ne koristim nikakav specijalni software od Corsaira.

15. Sena

Sena Veteran foruma

Power Out senzor; znam za taj. Aj eto kad stignes.

16. Stevie_Ray

Evo kako to izgleda nakon 15 min Cyberpunka sa max postavkama (sto znaci RT+PT+ultra postavke) na 4k i DLSS Performance i 2x FG.

PSU Out je “potrosnja” racunara, a PSU In je iz zida. 750W je deklarirana snaga PSU Out, ne In.

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa eto u jednom trenutku je sistem povukao 558W. Sve zavisi kako ko gleda, ja bih uzeo jacu napojnu bez razmisljanja.

18. selvin

selvin Moderator

Ma mora Stevie ispast upravu. A da je neko drugi stavio ovo, popljuvao bi mu samo tako taj 15 minutni test u cyberpunku kao mjerodavno testiranje opterećenja napojne. Ne smije odvrtit pravi test, boji se da ce mu stradat druga najveca investicija u zivotu.

Pionir likes this.
  19. Stevie_Ray

Selvine, samo trolas. CP2077 je jedna od igara koje opterete i CPU i GPU, naravno vise GPU nego CPU. Peak je bio 558W, average 493W. I da sam 2h igrao, isto bi bilo. Znaci imam 200W+ lufta ovdje, i bilo koja druga igra, load bi bio manji. Pa sve i da sam Cyberpunk vrtio sa klasicnim "ultra" postavkama, ili bez Path Tracinga, load bi bio 50-100W manji.

20. forzamilan

forzamilan Veteran foruma

Gugl veli 1kW je min za tu graficku u loadu sama povuce 600W jesam sta propustio?