Preporuke za graficke karte

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by SoloUltra, Nov 26, 2016.

1. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

Ja volim da mi se kartica vrti na ~70 stepeni da mi toplina iz kućišta grije noge.

2. dmr

dmr Veteran foruma

3. dino73n

dino73n Veteran foruma

Moj gaming kutak je na tavanu. Nema grijanja. Ni grafa ni cpu ne idu preko 50c iz kucista ledeno izlazi. Noge se smrzose.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

4. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa nevalja ti to za response time, zato gines :D

Ja razimisljam da pazarim RTX 5070 dok nisu podivljale cijene.

dino73n and Picoooka like this.
  5. dino73n

dino73n Veteran foruma

Znaci treba ti moralna podrska da sprzis pare.

Sto bi rekli We dont get any younger. Ne cekaj sutra. Danas naruci.

Last edited: Jan 6, 2026
  6. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Auuuu, znas sta to znaci, cim razmisljas, a znas da ima smisla.

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Nisam ni sumnjao da cu ovdje dobiti podrsku. :)
    Vidjet cu ovih dana dok se vrijeme stabilizuje, morat cu i napojnu mijenjati, a ova moja RTX 3070 bi isla na prodaju.

8. igor.g

igor.g Komšija

Za iste pare rx 9070 i 4gb više vrama, brža 10-15% u raster gamingu na stock em lako dodaš na to još 8-10% preko OC/UV. FSR4 jest lošiji i slabija podrška, kaska skoro dvije generacije za DLSS i RT, al jbg zavisi šta ti je prioritet. FSR4 native ili kakav DLSS quality/balance, etc.

Last edited: Jan 7, 2026
  9. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

DLSS i DLDSR znaju bolje izgledati od native u mnogim igrama.

10. Stevie_Ray

Znaci probao sam sinoc, rekao bih da bolje izgleda, ali recimo u Jedi Surivor imaju elementi trave povremeno, koji imaju flicker. Flicker i dalje postoji u DLSS 4.5, ali je nesto manji. Koristio sam M Preset. Ali to je garant do glupog UE5. Ovakve stvari imaju samo u UE5.

Performance je isti ali je GPU load nesto veci. GPU je sad cesce 330-340W a prije je bilo vise tipa 300-310W. Sad je GPU load 90-95% uglavnom, prije je bilo oko 90%.

Posto imam 200-230fps nisam ni koristio framegen 3x, a uvijek ima i ta opcija.

11. mickey84

mickey84 Novi član

Poskupljuju 10-30%, pa kupuj cim naletis na nesto povoljno.

Stevie_Ray and zoi like this.
  12. Reventon

Reventon Veteran foruma

Trebao bih danas vidjeti jednu RTX 5070.
    Ova moja 3070 ode ko halva, 7 ljudi me zvalo u roku pola dana. Sto bi Stevie rekao izgleda da sam je jeftino dao. :D
    Ok je bila za moje potrebe, uglavnom igram Arc Raiders, na 1440p je isla oko 80-90fps na nekim srednjim detaljima i dlss native. Steta sto nema vise Evga, stvarno je ovaj model bio beton.

Al kako je krenulo sa ramom, mislim da ce graficke biti i skuplje od tih 10-30%.
    Nvidia je ubila trziste polovnih kartica sa 4000 serijom jer su obustavili proizvodnju jos krajem 2024. A dok je 5000 serija popunila trziste proslo vise od pola godine. A kako je mal uplift u performansama, rijetko ko pomislja preci sa 4000 na 5000 seriju.

Stevie_Ray likes this.
  13. Stevie_Ray

Otisla brzo jer je to najtrazeniji segment. I ovdje RTX3070 slicno kostaju, bas tako oko 220EUR, mada sam ih vidjao i po 180.

Jest, Nvidia sigurno nece nastancat tih kartica, ne u ovim vremenima. Drze demand, moze im se. Zadnje glasine su 6000 serija tek krajem 2027. I to, po trenutnim planovima. Ko zna sta se sve moze promijenit.

Sretno sa RTX5070.

14. zoi

zoi Veteran foruma

Koliko bi onda 3070 ti mogla otići? 600?

15. Stevie_Ray

Sumnjam, vrijedi isto ko i 3070, zbog 8GB VRAM. Mozda mrvicu vise.

zoi likes this.
  16. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ima ih po olx-u od 530KM, 560KM i vise. Stoje mjesecima. Ima i ova moja za 600KM, al stoji kao ikebana na olx-u.

zoi likes this.
  17. zoi

zoi Veteran foruma

Znači max 500, kako sam i mislio. Reventon mi je dao lažnu nadu :D Nema tu grafičku trenutno, nego sam neke kombinacije mislio izvoditi.

18. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa vidi, RTX 5060 8GB je oko 600KM, iste performanse kao RTX 3070.
    Da mene neko pita, rekao bih mu kupi novu 5060 a ne polovnu 3070. Al nekome je 150KM doplate puno, nekome sica. Tako da prodaji posto zasto jer ce 5060 biti cijene kao 5070.

19. Picoooka

Picoooka Komšija

Vec su u ipon digli ludo cijene i za 5070 Ti,a pogotovo za 5080 i 5090 i mislim takodjer da ce biti pumpane cijene vise od 30%

20. zoi

zoi Veteran foruma

Pa onda više smisla ima neprodavati i čekati poskupljenje pa prodati skuplje :)