Preporuke za graficke karte

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by SoloUltra, Nov 26, 2016.

1. Qler

Qler Veteran foruma

I ja nešto gledam, 9900x cpu, 9060 gpu... X570 MBO aorus Ali još se melje...

2. zoi

zoi Veteran foruma

Ja pratio jedan PC, 9900x, 4070 ti s, 64 GB RAM i ostalo sta ide, 3100 bio. Stajao dugo, ali eto ipak se prodao dok sam se ja mislio :)

3. Reventon

Reventon Veteran foruma

Vjerovatno si mislio na X670 ili X870 za AM5. A bas ti treba tako jak cpu a slaba grafa? RX 9060 je i slabija od tvoje 6700XT.
    Nemoj ispod 9070 uzimati. Nego prvo nabavi ram, ostalo je lako.

4. Qler

Qler Veteran foruma

Ja koliko sam vidio 9060xt jača od moje..., I da, x870 chipset.

Ne igram neke aaa naslove, 2k je rezolucija, a žena koristi pc da nešto crta I renda, pa mi treba cpu zbog nje ovaj. Inače bi išao na 9800x3d...

Mijenjam iskreno dok cijene nisu baš u kurac otišle sa svime. A RAM ću dobiti odatle sve i krenulo.

5. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Uff to si trebo kupit.

Ja naletio na deal koji je dosta losiji ali i dalje solidan. U principu polovan racunar koristen 3 dana, a koji me kostao otprilike kao da sam kupovao nove komponente prije tri mjeseca, prije eksplozije cijena RAM-a. Nelose, ali kompromis je maticna bez PCI-E 5.0 za GPU, mada je solidna izuzev toga. I napajanje, da sam sam birao isao bih na 1000W, jer nije neka razlika u cijeni, mada sumnjam da bih onda isao na RM1000x, prije da bi bilo RM1000e, puno je x skuplja. RAM bi bio bez RGB, i bio bi 6000 CL30, ovako sam dobio 6200 CL36, ali bitno da su Hynix chipovi, lako se RAM sredi.

I izgleda da imam srece sa silicon lottery, CPU ima dobar IMC, 3100MHz UCLK na samo 1.15V. Sto znaci mozda bude moguce lovit 6400MT. :)

6. zoi

zoi Veteran foruma

Heh, nije mi baš potreban PC iako sam znao da je dobar deal. Naleti finih ponuda za gotove konfiguracije. Nedavno se također prodao PC pod garancijom, 9800x3d, rtx 5070, 32 GB ram itd za 3000. Otišao je brzo jer je sve pod garancijom bilo.

7. Reventon

Reventon Veteran foruma

Malo testiram karticu.
    Jel do mene ili je suplja prica da je danas 16 GB vrama pod moranje. Jer u igrama ne vidjoh da je preslo 9.5 GB. 1440p rezolucija, sve su visoke postavke i rt.

8. Stevie_Ray

Jest zajebali su te, nafurali te samo da potrosis vise para /s

Nije suplja, ja sam sa 4070TiS u nekim igrama znao vidjet po 12-14GB usage.

5090 ima 32GB pa nije validna usporedba, ko zna koliko je utilized sto treba i sto jednostavno moze.

Ali, osim RT i rezolucije, DLSS i FG, isto uzrokuju veci VRAM.

Sent from my iPhone using Tapatalk

9. mickey84

mickey84 Novi član

Trenutno imaju samo 3-4 igre koje uz VR mode te u 4K Ultra mogu zauzeti vise od 16GB VRAM-a, a do sada max zabiljezeno je 20GB.

Sto se tice cijena grafika, novi ulazi su vec veci 10-30% u odnosu na decembar + je dostupnost jako losa. Mozemo se samo nadati da se nece desiti situacija kao ramom i ssd-ovima, jer u tom slucaju zaista vise ne vidim kud ce PC trziste, osim u totalni pad prodaje.

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

bhd likes this.
  10. Stevie_Ray

Ja sam vidio 22GB usage u SW Jedi Survivor. Al sumnjam da je tih 22GB zbilja potrebno.

11. Reventon

Reventon Veteran foruma

Zeznuo sam se samo sto nisam uzeo 1000W napojnu, a grafa je dobra :D

16GB je za 4k, a po meni ovo nije 4k gpu. To su 5080 i 5090. A sam 4k je prica za sebe, da li je na 60 fps ili 120, 140 itd.
    Nego sav taj hajp mora 16GB, AMD ima 16GB (iako je to gddr6 iz RTX 2000 serije), ne pije vode. Na stranu frame gen, to ni ne koristim. Cak i dlss gledam da iskljucim gdje mogu.

Ovo vise kazem za nekoga ko planira da kupuje, da se ne opterecuje time. Vise je bitan sam gpu cip.

12. zoi

zoi Veteran foruma

Ja u 2026. ne bih kupio gpu sa 12 GB memorije ako mislim da je zadržim na duže staze. Igram na 4k i ta grafa itekako može 4k. Ja igram između 60 i 120 fps, zavisi je li single player ili multiplayer, uvijek sa upscaling i bez framegen 99% vremena (samo outlaws odigrao sa framegen).

Koliko je bitno imati dovoljno memorije se vidi po 3070 grafama koje bi danas mogle dosta više da su tad dobile 12 ili 16 GB umjesto 8.

Stevie_Ray likes this.
  13. Stevie_Ray

Nije ti 4k GPU jer ne koristis DLSS. Hajd FG je svakako fake frames i ne uzrokuje veci load na GPU, ali uzrokuje veci VRAM usage.

Pretpostavka je da danas svako koristi DLSS, pa cak i moja 5090 u full native moze imat problema u 4k. Npr. Cyberpunk 4k Path Tracing, bez ikakvog DLSS/FG. Vidio sam jednom 30-35 fps. :D

14. Reventon

Reventon Veteran foruma

@zoi
    Ne znam bas, 3080 je imala 10GB-12GB a slabija je od 5070. Zapravo je po rasteru jednaka 4070.
    Tako da 3070 sa 12 ili 16GB nebi nista dobio puno, mozda par procenata. Jednostavno nema graficke snage.
    Mora se uzeti u obzir i to da gddr7 ima duplo veci bandwidth od gddr6.

Last edited: Jan 14, 2026
  15. Stevie_Ray

Znaci ja se naigro na 4070Ti Super u 4k. Pa cak i stara RTX3060Ti, mogla je prilicno dobro u 4k sa DLSS na Performance.

Nista GDDR7, dosad je prevara, pojedini modeli imaju mnogo veci bandwidth a nista se to ne skalira.

16. Reventon

Reventon Veteran foruma

Jel mi to dajes zeleno svjetlo da uzmem 4K monitor :D

17. zoi

zoi Veteran foruma

Nije bitno poređenje snage sa modernim, nego mogućnost te grafičke. Pogledaj testove kako se ponaša u hogwarts legacy npr, jednostavno ram dođe do max i imaš katastrofu.

18. Stevie_Ray

Sto jest jest, taj GPU je na nivou PS5, i sramota je 8GB.

Sramota je i na RTX5060Ti 8GB, RTX5060, RTX5050, RTX4060Ti 8GB, RTX4060, RTX3070Ti, RTX3070, RTX3060Ti, RTX2080 Super... sve su te kartice ogranicene sa 8GB.

Ono sto nije sramota je recimo RTX2060 Super ili RTX2070, tu je 8GB posve adekvatno. Jedan od rijetkih primjera te klase kartica gdje VRAM ne koci nista.

19. zoi

zoi Veteran foruma

Upravo, zato je 5070 Ti postigla pravi omjer svega, još je cjenovno mogla biti niža ali ostalo je taman. Vjerovatno najbolja kartica po time u 5000 seriji.

Stevie_Ray likes this.
  20. p4ja

p4ja Komšija

Rade one jos uvijek svoj posao.