Preporuke za graficke karte

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by SoloUltra, Nov 26, 2016.

1. AggressoR

AggressoR Komšija

2. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

I da i ne. RTX5060Ti 8GB ima itekako dobre performanse, medjutim moras u vecini igara postavit texture na medium. Ako samo odaberes High preset, ceka te stutterfest, i to stutter tipa imas 50fps i na momente pada na 1fps.

3. KingT

KingT Veteran foruma

Ne znam sta ljudi ocekuju od low mid range karte da sve vrti na very high / ultra? Uostalom 16GB model je skoro 200 EUR skuplji pa ko voli neka izvoli da plati taj e peen da stavi texture na high/ultra i gleda v ram usage.

4. Stevie_Ray

Low mid range? RTX5060Ti 16GB melje sve moderne igre 1440p ultra, uz malu pomoc DLSS-a.

Dok 8GB model ne moze ni prismrdit High postavkama.

Glavni problem 8GB je sto ti problemi nisu jednostavni za skuzit, npr. igras pola sata i sve 5, dok odjednom ne pocnu veliki stutteri. Dosta igara vec ima indikaciju VRAM usage, to je definitivno potez koji ce biti neophodan u buducnosti.

Ragnarok and zoi like this.
  5. BiceBolje

BiceBolje Overclocker

3070 i dalje pobjeđuje mnoge 12GB modele i dobro sparinguje s nekim 16GB modelima u 90% naslova. A godine prolaze i prolaze :D

Ima par igara đe su usrali stvar, pa 8GB modeli ne prolaze dobro, ali generalno ne previše tehnički gameri koji su većina svijeta, uzmu PC i igraju par popularnih igara i zabavljaju se sa svojim društvom u multiplayeru.

Last edited: Jan 14, 2026
  6. KingT

KingT Veteran foruma

5060 Ti 8gb je low mid range kartica od cca 350 eur i nju si komentarisao. ne moze se vise od nje ocekivati u ovom trenutnom gpu lineupu. Kada 5090 kosta 3000 EUR onda ova i ne izgleda tako lose za 300 eur smo treba spustiti ocekivanja ali i settings.

aNaToMiC ! likes this.
  7. Stevie_Ray

AMD je los ali makar ima PCI-E X16, ne kao X8 na Nvidiji.

Radije bih se igrao na 8GB RAM i 16GB VRAM nego obrnuto.

8. KingT

KingT Veteran foruma

8gb RAM i 650W PSU new sweetspot for high end gaming in 2026.

9. dino73n

dino73n Veteran foruma

Jeste me najhajpali. Ode 7700xt odnese komsija a ovaj Reventonov lik mi nosi 5070ti bjelu.

Dugo nisam imao Nvidia gpu

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

Stevie_Ray, zoi, p4ja and 1 other person like this.
  10. Reventon

Reventon Veteran foruma

dino73n likes this.
  11. p4ja

p4ja Komšija

Mislio sam
    Na 3070/3070ti, 3080 itd.. sljakaju jos :)

12. zoi

zoi Veteran foruma

Ko kaze da se ovdje ne vrti hardware, gledaj kako se rade upgrades ekspresno :D

13. dino73n

dino73n Veteran foruma

Malo sam probao novi gpu. Wooow

Bas je klasa. Odvrtio sam neki stari bench i rezultat je skoro pa duplo u odnosu na 7700xt koja da jos jednom napomenem uopste nije bila slaba. Al suze lijem za amd adrenalin control panelom.

Naviklo se jbg. Ne mogu ovdje da se snadjem ni naopako. Da mi ja malo da vidim brojeve, temperature potrosnju i sl. Jel moram instalirat afterburner ili to ima u Nvidia overlayu da se podesi?

14. Reventon

Reventon Veteran foruma

Koja je kartica, proizvodjac? Obicno svaki od njih ima svoj softwer. Mozes vecinu stvari preko afterburnera vidjeti i podesavati, ima fps overlay u igrama sa F7. Imas i gpuz i hardware info za monitoring.

15. dino73n

dino73n Veteran foruma

Msi je neka bjela sa tri venta. Izasao sam iz kuce pa sad ne mogu pogledat. A nisam je naucio napamet heheh

Imam sliku sad se sjetih. Evo je

aNaToMiC ! likes this.
  16. Reventon

Reventon Veteran foruma

MSI Gaming trio, dobra. Trebao takvu crnu uzeti 5070 al me lik izlevatio pa izmem ovu Palit 5070 Ti. Trazio bijelu zbog bijelog kucista al nije mi se dalo. :D

dino73n likes this.
  17. dino73n

dino73n Veteran foruma

Moje su i prosla i ova bijele ali sasvim slucajno.Uopste to nisam trazio. Tako se potrefilo. :D

18. dino73n

dino73n Veteran foruma

Morao sam koristiti spliter da napojim grafu,gadi mi se to,jel pametno kupiti kabal na aliexpressu za corsair napojnu ili traziti orginal?

19. zoi

zoi Veteran foruma

Naravno da nije pametno grafičku od 2000 podvrgnuti kablu da aliexpress, pogotovo ne sa tim 16 pin konektorima. Tu obavezno orginalni kablovi ili orginalni splitter.

20. dino73n

dino73n Veteran foruma

Majku mu kako naruciti orginal? Probao preko corsair stranice i naravno Bosne nigdje ni na mapi.