Preporuke za graficke karte

Discussion in 'Procesori, RAM, matične ploče i grafičke kartice' started by SoloUltra, Nov 26, 2016.

1. zoi

zoi Veteran foruma

kupiglobal ili da ti neko izvana donese. Probaj vidjet sa @mickey84 ili @Ibrica mogu li ti oni to nabaviti orginalno.

2. Reventon

Reventon Veteran foruma

Za prvu pomoc slobodno koristi spliter jer grafa ne vuce puno wati da bi mogla napraviti problem. Bitno je samo da ustekas kako treba..
    Provjeri koje tacno ide za tvoju napojnu jer imaju Type 4 i Type 5.

Mozes preko Cablemod da ti naprave, mozes i boju birati, 30 dolara. Salju za BiH.
    https://cablemod.com/?srsltid=AfmBOoriD2Q-aPaV5acZUQ_rme3N2zzacV-kz4PoGnmMQiEmxCJz0WgT

Imas i preko ebaya
    https://ebay.us/m/sEiiJR

Last edited: Jan 15, 2026
  3. Stevie_Ray

Stevie_Ray Veteran foruma

Kvalitetniji je taj adapter sto dolazi uz karticu nego sumnjivi kablovi sa interneta. Osim ako je kabal bas original Corsair.

Sad gledam taj link, ovo mi ne izgleda normalno. Nema smisla da strana koja ide u napajanje ima razdvojive 6+2 pin prikljucke.

4. dino73n

dino73n Veteran foruma

I mene je to kopkalo. Odkud da je strana za napojnu rastavljena na 6+2?

Sent from my iPhone using Tapatalk Pro

5. Reventon

Reventon Veteran foruma

Eh dobro ste vidjeli, ovo je obrnuti kabal. 12 V sto ide u napojnu a 6+2 u grafu. Nista zaboravi ga.

6. zoi

zoi Veteran foruma

Ništa, treba i tebi neka moderna napojna :D

7. dino73n

dino73n Veteran foruma

Hehehe

Nudio mi je ovaj sto mi je prodao grafu napojnu. Kaze uzecw moju u racun. Reko druze jedino da ti meni doplatis

Radi ovo ovako sa spliterom. A naci cu ja orginalni kabal. Nije o glavu. Ne mora danas.

Stevie_Ray and zoi like this.
  8. Reventon

Reventon Veteran foruma

Tako je, ne moras zuriti. Pa Stevie je vozio 5090 sa tom napojnom i adapterom :)

9. Stevie_Ray

Evo bas ko naruceno

10. zoi

zoi Veteran foruma

Kad se 5070 Ti nudila na forumu za 1400 KM ja bio sve dogovorio sa čovjekom i predomislim se. U zadnjih pola godine doslovno sve od pc hardvera što sam odustao kasnije sam se pokajao.

11. Stevie_Ray

Ja sam tako isto fulo dosta ponuda, pa se sad natjeram da prihvatim i "ok" ponude. Trziste ce otic komplet u helac vec u narednih par mjeseci.

Cijena DDR5 nastavlja rasti, sad vec vidjam 32GB po 450EUR+.

12. dino73n

dino73n Veteran foruma

Znaci kupljeno u pravi cas. Sad ce joj cijena jos vise da skoci. 5080 ode u nebesa a next best se ne proizvodi vise.

Stevie_Ray likes this.
  13. EL NINO CFC

EL NINO CFC Veteran foruma

14. Picoooka

Picoooka Komšija

15. Reventon

Reventon Veteran foruma

Zivi bili pa vidjeli, misljenja sam da ce svih grafickih kartica biti u prodaji na gram. Ovo je sad mozda pokusaj da se operu zbog loseg PR-a.

RTX Pro 6000 sa 96GB ddr7 je preko 10k dolara, B200 i GB200 192GB HBM3 idu po 100k, sve to puta hiljadu po narudzbi.
    Tako da smo im mi jednostavno nebitni. Sve su karte bacene u AI data centre, ali jos niko nije vidio profita osim Nvidie.

Vrijeme ce pokazati da li se isplatilo ili ne. U slucaju da krene nizbrdo investitori ce odrati Nvidiu da nece ni ime ostati, a Jensen ce vjerovatno zavrsiti leteci kroz prozor sa 50-tog sprata, slucajno, zbog kore od banane. :D

Stevie_Ray likes this.
  16. bojler

bojler Aktivista

Ja od mikija kupio 5070ti za 1900km prije 9-10 mjeseci, mislio sam da je puno, al me strah šta će biti u buduće sa cijenama grafičkih. Grafička kad izađe nema da padne cijena sa vremenom nego izgleda samo raste

17. Reventon

Reventon Veteran foruma

Ja platio 1600, jeste otvorena kutija bila ali je ne koristena ili jako kratko. Vidi se na hladnjaku i ventovima. @dino73n Koliko si ti kihnuo? :)

18. Picoooka

Picoooka Komšija

Prosao si ti odlicno sa 1600 :) gledam maloprije u ipon 5070 Ti od 2200 do 2400.

19. dino73n

dino73n Veteran foruma

Ja sam dao 900€. Isto koristena al od od onog dana kad si ti kupio svoju pa dok je ja nisam kupio od njeg.

Reventon likes this.
  20. Reventon

Reventon Veteran foruma

Pa dobro si i ti prosao, kod tebe je i bolji model. Bila je i jedna koristena Gigabyte Aero 5070 Ti bijela isto 1600, izgleda pravo dobro, veliki hladnjak, al mrsko mi se bilo zezati sa postom.
    Onaj Aid iz Gracanice mi je pouzdan lik pa sam isao preko njega, ujedno i napojnu kod njega kupim.